Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä"— Esityksen transkriptio:

1 Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä
Suomen psykogeriatrisen yhdistyksen koulutuspäivä Sh Terhi Jääskeläinen

2 voi ratkaista ongelmaa!! Ole ammattitaitoinen oma itsesi!
Välittäminen Ihmisyyden kunnioittaminen/haluaa toiselle hyvää, ei hylkää Oman ammattitaidon käyttäminen toisen auttamiseksi, ”suojaesiliina" Rohkeus kohdata potilaan psyykkiset oireet Pitää ihmisistä, ei juuri tästä ihmisestä Älä ota henkilökohtaisesti Vrt. rooli, jonka taakse voi paeta, ”minuakin arveluttaa” On ammattiatitoa kertoa miksi ei voi nyt auttaa, sukkapuikko esimerkki Rehellisyys, ei saa luvata liikoja Voi välittää, vaikka ei voi ratkaista ongelmaa!! Ole ammattitaitoinen oma itsesi!

3 Vakavasti ottaminen/hyväksyminen
Kuunteleminen/kuuleminen Näkeminen Huomaaminen, ”hoksaaminen” Potilaan kokemuksen ymmärtäminen/ ”sisälle meno” vrt. ”todesta ottaminen” KEHONKIELI Keskity, istu alas, katso, 5 min on pitkä aika tehokkaasti käytettynä! Potilaan ilmeet eleet Lue rivien välistä ”Nielaise ensireaktio! Mieti miltä tuntuu pelätä!! ÄLÄ VÄITTELE, HÄVIÄT VARMASTI!

4 Otteita työstä, Paranoidisen vanhuksen hyvä hoito - moniammatillisen työryhmän kokemuksia hoitamisesta (Terhi Jääskeläinen 2004) Kysymys: Mistä asioista mielestäsi muodostuu paranoidisen vanhuspotilaan hyvä hoitaminen? "Kunnioitetaan ihmisarvoa” ”Potilas otetaan vakavasti, paranoiaa ei vähätellä” "Potilaan asiallinen kohtaaminen. Älä provosoidu, mutta kaikkea ei tarvitse sallia. Asiallinen palaute ”huonosta käyttäytymisestä”, mutta inttäminen ei johda mihinkään. Hoitajalta vaaditaan joskus paljonkin sietokykyä”

5 Otteita työstä….jatkuu
” Kuunteleminen, läsnäolo myös tärkeää. Vaikka potilas on hankala ja syyttelevä, ei jätetä yksin” ”Potilaan kohtaamisessa on oleellista ihminen ihmiselle tunteen välittyminen, ei elämäntapojen arvostelu, ei ajattelun kyseenalaistamista, mutta tavoitteena hienovaraisesti löytää tietä kohti realiteetteja”


Lataa ppt "Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google