Keuhkojen Röntgenkuvaus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sama keho ja sama pää koko elämän
Advertisements

Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
AJAVAN KOIRAN OMINAISUUDET. Ajavan koiran ominaisuudet • Toivotut ominaisuudet = positiiviset ominaisuudet • Ei toivotut ominaisuudet = negatiiviset ominaisuudet.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen raportointiohje Testitapauksen raportointi Havainnon raportointi.
Työ,ja teho.
Opinnäytetyöprosessi
Vuorovaikutuksesta voimaan
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen testausohjeet Yleisohjeet testaukseen Havaintoraportin täyttäminen.
Vektorit MA 05 Mihin lukiolainen tarvitsee matematiikkaa
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Ryhmätyö ympäristöongelmasta
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Radiologiset päivystystutkimukset
Kiinni tupakkaan Tupakointi vie elinvoimaa * Keskustelunaiheita
HUONOSTA SISÄILMASTA OIREILEVAN TUTKIMINEN ONGELMIA JA HAASTEITA
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
LASTEN EEG-TUTKIMUS KUVAOHJE
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
4-vuotiaan lapsen havainnointi neuvolassa
Läheltä piti -tilanteet
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Innovaatioprojekti uusi Positia
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
TERVEYDENHUOLLON TRADITIOT P. Pöllänen Ylilääkäri/Kymshp (johdon tulosalue) Dosentti Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Andrologi (erityispätevyys)
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Mainoselokuvalle tyypillistä Korkeat kustannukset pituuteen/kestoon nähden Täysin manipuloitu tilanne esitetään ikään kuin se olisi realismia/totta – erona.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
ESH / Yleislääketieteen akuuttiosasto
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
SÄDEHOITO.
RO 7 TK-radiologian perusteet - Natiivikuvat
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Helka Ratilainen Outokumpu Teollisuuspaikkakunta Asukasluku 7800 Lääkärin virkoja 6, joista täytetty 3, omista lääkäreistä työssä yksi, eurolääkäri.
Allergiat.
Mitä historia on?.
raajojen Natiiviröntgen
THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva
Aivoperfuusio gammakuvaus
ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography
UKG ”ECHO” Sydämen ultraäänitutkimus
Tietokonetomografia CT tai TT
Menetelmä turvallisempaan tiedonkulkuun potilaasta raportoitaessa
MATEMAATTISET OHJELMAT Oulun normaalikoulun TVT-koulutus 2006 Ari Heimonen.
Mistä saa hyvää aineistoa? Gradunteon eväät -infotilaisuus
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Jonna Turunen & Erna Holopainen
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2013 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
LÄÄKKEIDEN ANTOTAVAT JA LÄÄKEMUODOT
Suun terveydenhuolto Rovaniemi. Järkevä työnjako Hammashoitajan tehtävänkuva → Hammashoitajat ja lähihoitajat vastaavat omalta osaltaan potilas- ja työturvallisuudesta,
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Toiminnanohjaus sosiaali- ja terveydenhuollossa 2017
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
LAATU, ASIAKAS- JA POTILASTURVALLISUUS
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Esityksen transkriptio:

Keuhkojen Röntgenkuvaus Eli thoraxkuva

Mikä tutkimus on? Keuhkojen röntgenkuvaus eli thoraxkuvalla näkyy keuhkojen lisäksi paljon muitakin elimiä, kuten sydän, kylkiluut ja rintaranka. Rintakehästä otetaan etukuva ja sivukuva, sillä kuvaaminen kahdesta suunnasta auttaa paikantamaan mahdolliset kuvassa näkyvät muutokset. Pelkän etukuvan perusteella ei voida sanoa, onko löytynyt muutos lähellä rintakehän etu- vai takaosaa. Sivukuvan avulla todettu muutos voidaan paikantaa syvyyssuunnassa. Keuhkokuvan suosio kertoo kuvauksen käyttökelpoisuudesta monia eri sairauksia arvioitaessa. Kuvaukseen ei tarvitse valmistautua ja kuvaus kestää yleensä muutaman minuutin.

Missä/ miten se tehdään? Keuhkokuva otetaan seisten aina kun se on mahdollista. Kuvauksen aikana potilas hengittää sisään, jotta keuhkot täyttyvät ilmalla ja laajenevat hyvin kuvissa näkyviksi. Keuhkokuvia otetaan paljon päivystysaikana, jolloin aina ei ole saatavilla röntgenlääkärin lausuntoa. Kaikkien lääkäreiden koulutukseen kuuluu keuhkokuvien arviointi. Päivystyspoliklinikalla hoitava lääkäri arvioi kuvan ja tekee hoitoratkaisuja sen mukaan. Röntgenlääkärin lausunto saadaan vasta seuraavana työpäivänä

Sattuuko se? Voiko siitä olla haittaa? Sievert (SV) on säteilyannoksen yksikkö, joka kuvaa säteilyn haittavaikutuksen riskiä. Keuhkojen röntgenkuvauksesta aiheutuu n. 100 mikrosievertin annos säteilyä. Röntgentutkimus on kivuton.

Onko erityistä syömiseen, juomiseen, vatsantyhjennykseen tai virtsaamiseen liittyen? Ei ole mitään erityistä.

Mitä pitää huomioida kuvauksen jälkeen? Jos potilaalle on tehty aikaisempia kuvauksia, kuvalöydöksen vertailu vanhoihin kuviin on aina hyödyllistä. Jos kuvista löytyy jotakin poikkeamaa, niin sitten on mentävä jatkotutkimuksiin. Kun on aihetta epäillä pahanlaatuista kasvainta, keuhkoemboliaa tai keuhkokuumetta, ei keuhkokuvaus riitä vaan tarvitaan radiologisia jatkotutkimuksia, joihin lääkäri tekee lähetteen.

Tekijät: Suvi ja Heli