Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Advertisements

Juomaetiketit uudistuvat – kuluttajalle tarkempaa tietoa
Allergeenien ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Ruoka-allergioiden ja –yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät 0-4-vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Kansantaudit.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Syöpäpotilaan ravitsemus
KASVIKSET.
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
salaatti Näpäytä tästä, kun olet löytänyt kuvasta kymmenen sanaa ja osaat ne.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Urheilevan nuoren ravitsemus
IgE-laboratorioanalytiikka atopian diagnostiikassa, 2013
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
Allergiat s
Kotitehtävä.
Allergiat.
DIABETES.
Allergiat.
Gerbiili Gerbiilejä kannattaa hankkia kaksi samassa häkissä eläneestä poikueesta. Gerbiilit liikkuvat sekä yöllä että päivällä. Gerbiilin elin aika on.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
NEOLIFEBAR Hedelmä- ja pähkinä – välipalapatukka.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
SUUN KUIVUUS Alentunut syljeneritys johtaa suoja-aineiden määrän vähenemiseen ja suun kosteustasapaino häiriintyy.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen. ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen.
Ihmisen ravinto.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
LÄHTEET Hengitysliitto, 2009 TherapiaFennica-lasten allergiat, 2009 Käypä hoito – suositukset,
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Nestetasapaino.
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Luentomateriaali Ruoka-allergia (lapset)
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Eräiden viljelykasvien pinta-alat 2017
Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä –hanke Vinkit hyvänolon ruokaan mm. lihan korvaaminen sekä lisäarvoa lounaspöytään
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig

Vauvojen yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat ovat: -Kananmuna -Maito -Kotimaiset viljat (vehnä, ohra, ruis, kaura) -Soija -Herne, papu -Banaani -Kala -Sianliha -Naudanliha -Peruna

Lasten yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat ovat: Muna Pähkinä, manteli Hedelmät (omena, päärynä, luumu, persikka, kiivi) Vihannekset (tomaatti, paprika) Juurekset (peruna, porkkana, selleri) Soija Herne, papu Mausteet

Aikuisten yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat Pähkinä, manteli Hedelmät (omena, päärynä, luumu, persikka, kiivi) Vihannekset (tomaatti, paprika) Juurekset (peruna, porkkana, selleri) Mausteet (pippurit, kaneli, kumina, kurkuma, sinappi) Soija

Allergia, oireet ja ilmeneminen Ruoka-aineallergia on yliherkkyyttä jotakin ruoan sisältämää ainetta kohtaan. Allergiaa aiheuttavia aineita kutsutaan allergeeneiksi. Yleensä nämä aineet ovat proteiineja. Elimistö tulkitsee allergeenin vieraaksi aineeksi ja puolustautuu muodostamalla niin sanottuja vasta-aineita. Vasta-aineet vapauttavat elimistöstä erilaisia välittäjäaineita, jotka aiheuttavat allergian oireet. Pienikin allergeenimäärä riittää aiheuttamaan oireet. Allergiareaktio voi alkaa lähes välittömästi, mutta yleensä viimeistään noin tunnin kuluessa ruoan nauttimisesta. Hitaissa reaktioissa oireet ilmenevät 1-2 päivän kuluessa. Ruoansulatuskanavan oireita ovat huulien ja suun limakalvojen kirvely ja turpoaminen, nielun kutina ja turpoaminen, suolistokivut, ripuli ja oksentelu.

Ammattitaitoiset tarjoilijat Ammattitaitoinen kokki ja tarjoilija suhtautuvat allergioihin vakavasti ja huomioivat asiakkaan tarpeet. Tuoteselosteen lukeminen ja ymmärtäminen on tärkeää. Tarjoilija voi varmistaa tuotteet että ne sopivat allergikoille lukemalla pakkaus selosteet, kysymällä kokeilta, varmistamalla mitä kaikkea kyseisessä tuotteessa on. Tarjoilijat voivat neuvotella kokkien kanssa vastaavan tuotteen henkilölle jolla on kyseinen allergia. Työvälineiden kanssa pitää olla tarkkana ettei samalla laudalla leikkaa allergisoivia raaka-aineita.

Mitä pitää välttää Oireita aiheuttavaa ruokaa on syytä välttää, kun yliherkkyys on varmistettu. Mitään ruokia ei kannata välttää ehkäisevästi minkään yleisesti allergisoivien raaka-aineiden luettelon mukaisesti Maitoallergikko ei voi syödä mitään maitotuotteita, koska allergian aiheuttaa maidon proteiini. Maitoallergia on siis täysin eri asia kuin laktoosi-intoleranssi.

Matallergier Nathalia Modig

De vanligaste födoämnesallergierna Komjölk Ägg jordnötter Vete Soja Fisk skaldjur, såsom räkor, krabba och hummer valnöt, hasselnöt, cashewnöt, pistagenötter, mandel

Symptom Problem i matsmältningskanalen Hudproblem Svullnad Anafylaxi