Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus 18.3.2010 Sebastian Hielm, MMMELO.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Advertisements

Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
Kuluttajan e-lasku Lyhyt tietopaketti kuluttajalle
EKL/ /1 Salaojateknikoiden neuvottelupäivät SALAOJITUKSEN INVESTOINTITUKI Hyvinkää Esko Leinonen Maa- ja metsätalousministeriö.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Päijät-Hämeen poliisilaitos Lupapalvelulinja
Sanna Stark Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto
Perhepäivähoitajia koskeva neuvottelutulos
PÄIVÄKODIN HENKILÖSTÖN TYÖAIKA Laadittu
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Hotelli- ja ravintola-ala
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Kalastuslain kokonaisuudistuksesta järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
Säteilylähteiden varastointi ja käytöstä poistaminen
Kuntien elintarvikevalvonnan tiedonkeruun kehittäminen Kuti1 ja Kuti2 -projektien tilanne Saila Suominen
VAIHTO-OMAISUUDEN HANKINTAMENON JAKSOTTAMINEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
KVTES luku IV vuosilomalaista johtuvat muutokset 2013
Avustuksen käytön raportoinnissa kehitettävää Anna-Leena Miettinen Seminaari
Elintarvikevalvonnan tiedonkeruun tietovarastoinnin tarpeet tulevaisuudessa Saila Suominen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Tiivistelmä nykyisistä tietojärjestelmistä (esimerkki)
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Tietoturvallisuus osa 6
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, Sebastian Hielm, MMM.
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Katri Klingberg Toimijan ABC
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
ELEP-1110 SÄHKÖ- JA PIIRITEKNIIKAN PERUSTEET
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Omavalvontasuunnitelma
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Omavalvontasuunnitelma
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Laitos-Oiva kunnan näkökulmasta
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
VALTIONEUVOSTON ASETUS Ampumaradoista. AMPUMARATAA KOSKEVA HAKEMUS JA ILMOITUS Ampumarataa ja ampumaurheilukeskusta koskevassa hakemuksessa tai vähäistä.
21 kuukautta aikaa hakeutua syöttötariffijärjestelmään Johtava asiantuntija Maiju Seppälä Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Tuulivoimarakentaminen
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Luonnos ( ) asetukseksi metsästysasetuksen muuttamisesta
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Opintopolku-info
Esityksen transkriptio:

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO

Hyväksytty/ilmoitettu elintarvikehuoneisto Korkeariskiset kohteet hyväksytään –Menettely vastaisi nykyistä hyväksymistä –Hyväksymishakemus viranomaiselle 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista Asetuksen liitteessä 1 olisi luettelo elintarvikelain 13 §:n 1 momentin tarkoittamista elintarvikehuoneistoista, joissa harjoitettava toiminta sisältää merkittävän riskin, ja jotka siksi on hyväksyttävä –Hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen määrä laskee rajusti –Jälkivalvonnan asema korostuu jatkossa  Vähittäismyynnin osalta riskiperusteinen rajanveto vielä tarkentamatta, hyviä ehdotuksia otetaan mielihyvin vastaan

LUETTELO ELINTARVIKEHUONEISTOISTA, JOISSA HARJOITETTAVA TOIMINTA SISÄLTÄÄ MERKITTÄVÄN RISKIN, JA JOTKA SIKSI ON HYVÄKSYTTÄVÄ 1) keskuskeittiö; 2) einestehdas; 3) vähittäismyyntipaikka, jossa on yli 200 asiakaspaikkaa ja jossa valmistetaan, kuumennetaan tai tarjoillaan ruoka-annoksia siellä nautittavaksi; 4) vähittäismyyntipaikka, joka myy pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja jonka myyntialue on vähintään 400 neliömetriä; 5) eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto, lukuun ottamatta…

Ilmoitettavat elintarvikehuoneistot Vähäriskisistä toiminnoista ei ole tulossa asetukseen listaa, mutta ainakin seuraavien katsotaan kuuluvan ilmoitettaviin: 1.telttakatoksista, kojuista tai myyntivaunuista myyntiä harjoittavat yritykset 2.enimmäkseen juomien tarjoiluun keskittyvät yritykset (baarit, kahvilat jne.) 3.esipakattujen elintarvikkeiden vähittäismyynti, kuljettaminen ja varastointi  Pakkaamattomien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyn puuttuminen on aina vähäriskistä toimintaa  Vähäriskistä on myös pienimuotoinen ja paikallinen toiminta  Luokituksesta riippumatta elintarvikehuoneistojen hygieniavaatimukset säilyisivät ennallaan

Hyväksymishakemus – nykymuoto (1) 1) elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot; 2) toimijan yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus; 3) elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite; 4) harjoitettava toiminta; 5) toiminnan kannalta tärkeimmät laitteet; 6) selvitys vedenhankinnasta, ilmanvaihdosta, viemäröinnistä ja jätehuollosta; 7) selvitykset tuotanto-, varasto-, kunnossapito-, siivous- ja kuljetustilojen sekä henkilöstön sosiaalitilojen rakentamistavasta sekä niissä käytetyistä materiaaleista; sekä 8) toiminnan arvioitu aloittamisajankohta.  Onko näissä mitään turhaa tietoa (=hallinnollinen taakka)?

Hyväksymishakemus – nykymuoto (2) Lisäksi hakemukseen on liitettävä: 1) omavalvontasuunnitelma; 2) tieto rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymän pääpiirustuksen mukaisesta tilan käyttötarkoituksesta ja mahdollisesti vireillä olevista luvista; sekä 3) elintarvikehuoneiston asema-, pohja- ja LVI-piirustukset, joista ilmenevät kalusteiden ja laitteiden sijoittelu.  Ruotsissa näitä ei nykyään enää vaadita osana laitosten hyväksymishakemusta, pitäisikö meillä tehdä sama helpotus?  Toisaalta omavalvonnan riittävyyden arviointi (ja toimijan osalta toteuttaminen) on vaikeaa ilman kirjallista suunnitelmaa  Entä kohdat 2 ja 3, ovatko ne miten tarpeellisia?

Hyväksymishakemus – nykymuoto (3) Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevän elintarvikehuoneiston hyväksymishakemuksesta on lisäksi käytävä ilmi: 1) henkilökunnan, mukaan lukien kunnossapito-, kuljetus- ja siivoustyöntekijät, kulkureitit; 2) raaka-aineiden, valmistusaineiden ja valmiiden elintarvikkeiden, jäteveden ja kiinteiden jätteiden kuljetusreitit; 3) lattiakaivojen ja vesipisteiden sekä pesuja desinfioimispaikkojen sijoittelu; 4) jäähdytettyjen tilojen lämpötilat ja lämpötilojen seurantajärjestelmä; 5) teurastamon osalta teurastettavat eläinlajit ja niiden keskimääräinen lukumäärä ja enimmäismäärä tunnissa, päivässä ja viikossa; 5b) pienteurastamon osalta teurastettavat eläinlajit ja niiden keskimääräinen lukumäärä ja enimmäismäärä päivässä; 5c) poroteurastamoiden osalta porojen keskimääräinen lukumäärä vuodessa ja enimmäismäärä päivässä sekä teurastuskausi; 5d) riistan käsittelylaitoksen osalta arvio luonnonvaraisen riistan eläinlajeista ja –määrästä vuodessa; 6) leikkaamon osalta leikkaamon toiminta sekä päivittäinen ja viikoittainen leikattavan lihan keskimääräinen määrä; sekä 7) raaka-aineiden, valmistusaineiden ja valmiiden elintarvikkeiden varastointi. Elintarvikehuoneiston hyväksyvä valvontaviranomainen voi lisäksi pyytää hakijalta muita hakemuksen käsittelemiseksi tarpeellisia selvityksiä.

Elintarvikehuoneiston ilmoittaminen Elintarvikelain 13 §:ssä tarkoitetusta elintarvikehuoneiston ilmoituksesta on käytävä ilmi: 1) elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot; 2) toimijan yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus; 3) elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite; 4) harjoitettava toiminta; 5) toiminnan arvioitu aloittamisajankohta; 6) toiminnan arvioitu päättymisajankohta, mikäli tämä on tiedossa.  Riittääkö tämä, vai vaatiiko toimiva elintarvikevalvonta (ja KUTI- rekisteröiminen) vielä jotakin?

Nämä § voisivat jäädä ennalleen? 6 § Ehdollinen hyväksyminen 7 § Hyväksymistä koskeva päätös 9 § Ilmoittaminen hyväksymishakemuksesta 10 § Ilmoittaminen hyväksytystä elintarvikehuoneistosta 11 § Erityiset [viranhaltijan] kelpoisuusehdot  Toistaiseksi asetuksen valmistelussa ei näihin ole kajottu, mutta lopullisessa asetusehdotuksessa ei saisi olla mitään turhaa  Ehdollinen hyväksyminen, kelpoisuusehtojen laajuus?  Pitäisikö säätää ilmoituksen vastaanoton ilmoittamisesta, vai meneekö kuntien normaalien hallintokäytäntöjen kautta?