Leena Kakkori & Rauno Huttunen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Mikä on paremmin kun hanke päättyy 2016? Mikä on muuttunut 2018 kun hankkeen päättymisestä on kulunut vuosi? Missä partneriryhmän ulkopuolella tuotteet.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
Yksilö ostajana.
Prosessiosaaminen - prosessiosaajaksi
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Photoshop Cs5 tuttorial. HDR  HDR (tulee englanninkielistä sanoista High Dynamic Range) tarkoittaa kuvantamista, missä kuvaa käsitellään muodossa, jossa.
Filosofian aloja ja suuntauksia
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Taidefilosofia IX Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Ryhmätehtävät 2.1 Korjattu Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
ETIIKKA.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Heikki Salomaa TYÖELÄMÄSEMINAARI –LUENTO 1 Heikki Salomaa
Käsitteen didaktiikkaa
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
Huolen puheeksiottaminen
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Mitä asenne tarkoittaa?
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Oulun yliopisto Prof. Sami Pihlström Tampereen yliopisto ( ) Jyväskylän yliopisto ( ) Sähköposti:
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Teoria ja metodi 5. Luento fenomenologiasta kieleen.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
4. luento hermeneuttinen suuntautuminen
Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Fenomenologia.
Semiotiikka lavastuksessa
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Humanistinen psykologia
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Filosofian osa-alueet
1 Ydinsisällöt.
Mikä on elämänkatsomus?
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Auttava keskustelu
VINKKEJÄ PowerPointin KÄYTTÖÖÖN Adobe Connect -Etäopetuksessa
Esityksen transkriptio:

Leena Kakkori & Rauno Huttunen FENOMENOLOGIAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

FENOMENOLOGIA - Fenomenologian varsinaisena isänä voidaan pitää filosofi Edmund Husserlia (1859 – 1938) - Amadeo Giorgi, Donald Polkinghorne ja Max van Manen toivat empiirisen fenomenologisen tutkimusmetodin psykologiaan ja kasvatustieteeseen Suomeksi: - Husserl (1995): Fenomenologian idea – viisi luentoa Juntunen (1986): Edmund Husserlin filosofia Backman & Himanka: Fenomenologia, http://filosofia.fi/node/2712 Varto (1992): Fenomenologinen tieteen kritiikki Kakkori (2009): Hermeneutiikka ja fenomenologia – Hermeneuttis-fenomenologisen tutkimusotteen sisäinen problematiikka, Aikuiskasvatus 2009/2010 Perttula (1995): Kokemus psykologisena tutkimuskohteena: johdatus fenomenologiseen psykologiaan

FENOMENOLOGIA Fenomenologia-sana tulee kreikan sanoista fainomenon ja logos ja kirjaimellisesti fenomenologia voisi tarkoittaa tiedettä ilmenevästä. Husserl oli erityisesti kiinnostunut siitä, miten asiat ilmenevät tietoisuudelle ja mitä tämä tietoisuus on. Yleisesti kuvaten Husserlilaista fenomenologiaa voisi sanoa, että se on filosofian tutkimussuuntaus ja oppi, joka pyrkii tutkimaan tietoisuuden rakenteita havaintokokemuksessa. Husserlin kuuluisan sloganin mukaan meidän on palattava ”asioihin itseensä”, ”Zu den Sachen selbst”. Slogan viittaa Husserlin pyrkimykseen ottaa uusi lähestymistapa konkreetisti koettuun ilmiöön, lähestymistapa, joka on mahdollisimman vapaa käsitteellisistä ennakkoluuloista ja asenteista.

FENOMENOLOGIA Reduktio on fenomenologinen väline, joka pitää olla hallussa, ennekuin voidaan tehdä Husserlin tarkoittamaa fenomenologiaa. Lyhyesti sanottuna reduktio tarkoittaa muutosta tavallisesta yksinkertaisesta asenteesta eli luonnollisesta asenteesta maailman ja siinä kohdattavien objektien suhteen reflektiiviseen asenteeseen. Husserl ei luonnollisestikaan epäillyt itse maailman olemassaolo, mutta reduktiossa maailman olemassaolo sulkeistetaan pois käännytään tietoisuuteen ja siihen miten asiat ilmenevät meille tietoisuudessa. Kaikki maailmaa koskevat ennakko-oletukset ikään kuin unohdetaan ja käännytään itse tietoisuuteen ja tiedostamisprosessiin.

FENOMENOLOGIA Reduktioista voidaan puhua kolmella tasolla, joita kaikkia voi kutsua fenomenologisiksi reduktioiksi. Erityisesti kuitenkin fenomenologisella reduktiolla tarkoitetaan ensimmäistä maailman pois sulkeistavaa reduktiota. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki mitä kohtaamme tulevat ilmiöksi, jotka tiedetään ja kohdataan tietoisuudessa. Käännytään pois maailmasta siihen, mitä tietoisuudelle siintyy. Toinen reduktio on eideettinen reduktio, jossa tietoisuus erilaisten toimien kautta saavuttaa olemuksen eli eidoksen. Tässä vaiheessa tietoisuus muodostaa siitä moneudesta, mitä on annettu tietoisuudelle ykseyden. Ykseys on se, mikä on kohteessa muuttumatonta. Esimerkiksi, sen mikä tekee puusta puun, sen muuttumattoman puumaisuuden, puun eidoksen. Kolmas reduktio on transsendentaalinen reduktio, jonka kautta meillä on pääsy niin sanottuun tietoisuuteen, jolle kaikki mitä on, on objektina. Fenomenologian tehtäväksi tulee kuvata ja tutkia miten tämä puhdas tietoisuus tosiasiallisesti toimii.

FENOMENOLOGIA Husserl otti käyttöön käsitteen elämismaailman (Lebeswelt) käsitteen teoksessaan Die Krisis der Europäischen Wissenschaften und die transzendentale Phänomenologie. Elämismaailman käsite jää Husserlilla epäselväksi. Husserlin fenomenologian päätehtävä oli tähän saakka ollut ylittää reduktioilla niin sanottu ”luonnollinen asenne”, joka esti pääsemästä asioihin itseensä. Nyt kuitenkin kaiken lähtökohdaksi tulee elämismaailma eli tietyssä mielessä ”luonnollinen asenne”? Kysymys onkin, kuinka elämismaailma ja luon-nollinen asenne suhtautuvat toisiinsa? Monet pitävätkin elämismaailman käsitettä sovittamattoman aikaisempaan Husserlin filosofiaan nähden. Elämismaailmalla tarkoitetaan yleisellä tasolla jonkinlaista suoraa ja välitöntä suhdetta maa-ilmaan erotettuna tieteellisestä objektivoivasta suhteesta maailmaan.