Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä."— Esityksen transkriptio:

1 Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä ja ikuinen eli ideat >> todellisen tiedon (episteme) kohteena muuttumattomat ideat; aistimaailman ilmiöt luulon tai mielipiteen (doksa) kohteena.

2 Anne Rongas2 Mitä tieto on? ► Perinteinen tiedon määritelmä (Platon): i) Hyvin perusteltu (siis oikeutettu), ii) tosi iii) uskomus.  i) PERUSTELU: uusi uskomus, millä perustellaan?  ii) TOTUUS: Analyyttinen filosofia purkaa esille väitteen sisällön rakenneosat eli propositiot, joka on tosi tai epätosi.  iii) USKOMUS: Uskomuksen lähteinä: havainto, järki, muisti (aiemmat uskomukset) ja mielen sisäiset havainnot (reflektio / introspektio) ► Nyt: Lopullinen tieto saavuttamaton pyrkimys.

3 Anne Rongas3 Tiedon epäily ► Skeptisismi  Antiikki: Tietoa ei ole kyetty todistamaan. Pidättäydy ottamasta kantaa >> mielenrauha.  Uusi aika: Totuutta ei voi saavuttaa. ► Skeptisismin kumoaminen  Jos skeptikko hyväksyy jonkin käsityksen, on siis oltava ainakin jotain todistettua tietoa.  Terve järki: Arjen totuus on uskottava. ► Fallibilismi  Voimme luottaa tietoon, kunnes se kumotaan.

4 Anne Rongas4 Tiedon merkitys ► Elollinen luonto perustuu geneettisesti välittyneeseen informaatioon. Väärä tieto >> geenivirheitä >> mutaatioita ja sairauksia. ► Vain ihminen kyseenalaistaa tietoa. Hän on tiedostava ja ajatteleva subjekti. ► Luotettavalla tiedolla merkitystä sopeutumisessa ja selviytymisessä.

5 Anne Rongas5 Tieteen ero näennäistieteestä ► Tieteen pyrkimyksenä: ► Järjestelmällisyys  pyrkimys laajoihin kokonaisuuksiin, oppeihin ja teorioihin >> tieteelliset menetelmät ► Täsmällisyys  tieteelliset, määritellyt käsitteet ja menetelmät ► Kriittisyys  Objektiivisuus, jonka takeeksi vaaditaan, että väitteet ovat 1) testattavia ja koeteltavia, 2) julkisia sekä 3) arvovapaita.

6 Anne Rongas6 Tiedon lajeja ► Intuitiivinen tieto eli sisäinen oivallus ► Auktoriteettitieto ► Havaintotieto ► Rationaalinen tieto (järki) ► Tieto käsittelee maailmaa. Totuus yksittäisiä lauseita eli väitteitä maailmasta.


Lataa ppt "Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google