Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
konsernin johtamisjärjestelmä
Advertisements

Markkinointi KJT-Johtokunta Open
Johtajuutta markkinoiden ja verkostojen kautta Kuntamarkkinat, Helsinki Arto Haveri, Tay Johtamiskorkeakoulu
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Hyvinvointitoimikunnan tehtävät ja rooli Kaupunginhallitus Ma
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
JIK-TILAAJALAUTAKUNTA
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Ammattiosaamisen toimielimen tehtävät ja Ammattiosaamisen toimikunnan toiminta Koulutuskeskus Salpauksessa Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen.
Espoo-strategia, toimeenpano ja toteutuminen vuonna tarkastuslautakunta kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Koulutuskeskus Salpaus Kevät 2014
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
Elämänhallintatyöryhmän kokous
”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari Hannu Hulkkonen.
Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki
Uusi kuntalaki Esittelykalvoja
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
1 IT-seminaari ISTEKKI OY 1.Yhtiön esittely Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Kuopion kaupungin IT- ja lääketieteellisen tekniikan palvelutuotantoyhteistyön.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Omistajapolitiikka tuotannon ohjauksessa ja valvonnassa
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Uusi kuntalaki (410/2015).
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
Uusi kuntalaki Karkkilan valtuustoseminaari Aulanko
Sosiaalihuoltolaki.
LAUKAAN KUNTA TA 2017 Vuosikello Lasse Leppä Kunnanhallitus
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Jukka Lindberg, tilaajajohtaja.
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Hallituksen valiokunnat  OYL:ssa ei säännöksiä  Valmistelevat asioita hallituksen käsiteltäväksi  Hallitus valitsee valiokuntiin jäsenet keskuudestaan.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
MIKSI KUNTASTRATEGIA? Joutsan kuntastrategia on vuodelta 2009 Aikaisempi vuodelta 2006 Useimmat kunnat eivät ole päivittäneet kuntastrategiaa tällä valtuustokaudella.
Professori Kari Hoppu. 32C26000  Luennot ti klo (D) ja ke klo 9-11 (B)  Ei läsnäolopakkoa  Luentokuulustelu keskiviikkona 10.2  Arvostelu pistein.
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
AU / Ammatillisen kuntajohtamisen välineistä uuden kuntalain (410/2015) mukaan Kunnallistieteen päivät, Helsinki / Työryhmä:
Organisaatiotoimikunnan tehtävään liittyviä kysymyksiä Kunnanhallituksen § 117 asettama organisaatiouudistusta valmistelema toimikunta Keijo.
Riskienhallinta ja –valvontaprosessi rahoitussektorilla – Polina Heininen.
Uusi kuntalaki 98 §, 99 § ja 100 § - kuinka käytännössä
Strategia ja SHVK aikajanalla 
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Tilannekatsaus valtakunnallisesta ja Pohjois-Karjalan valmistelusta
Projektisuunnitelma vuodelle 2017
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
KUNTA UUDEN EDESSÄ - OSALLISUUTTA JA YHTEISÖLLISYYTTÄ
OSUUSTOIMINNALLISEN YRITYSVERKOSTON JOHTAMINEN
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
UUSI KUNTALAKI (410/2015).
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Henkilöstötyöryhmän väliraportti
Maakunnan hallintosääntömalli
ICT –ympäristön yleiskuvaus
Maakunnan hallintosääntö
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
MAAKUNNAN TOIMINNAN RAKENNE JA JOHTAMISJÄRJESTELMÄ
Keskustelukooste hyvien kehittämistyön edellytysten luomisesta
Esityksen transkriptio:

Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena – uuden kuntalain kehykset johtamiselle Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö

Esityksen teemat Kunnan toiminnan johtaminen kokonaisuutena Kuntastrategia Kunta omistajana Kuntien yhteistoiminta

Uudistuksen tavoitteet johtamisen osalta Kunnan toiminnan taloudellinen kestävyys Kunnan toiminnan johtaminen kokonaisuutena Pitkän aikavälin vastuunkanto Mahdollistavuus

Kuntastrategian tavoitteet Markkinat – hankinnat kolmas sektori - avustukset Kuntien yhteistoiminta Sopimusehdot avustusehdot Tytäryhteisöt Osakkuusyhteisöt Kunnan oma organisaatio ja liikelaitokset Perustamissopimukset, yhteistoimintasopimukset, yhtiöjärjestykset, osakassopimukset, osin konserniohje Konserniohje Sopimusten valvonta Reagointi poikkeamiin Hallitustyös-kentely Hallintosääntö Talousarvio- ja suunnitelma Yhtiö- , yhtymä ym. kokoukset, Hallitustyöskentely Edustajat toimielimissä Konsernival-vonta Sisäinen valvonta

Kunnan toiminnan johtaminen Kunnan toimintaa ohjataan kokonaisuutena riippumatta tehtävien organisointitavasta Kunnan oma toiminta ja liikelaitokset Tytäryhteisöt Kuntien yhteistoiminta Kunnan osittain omistamat yhteisöt Ostopalvelut, avustukset ym. Kunnan toiminnan ohjaamisen välineet esille Kuntastrategia uutena valtuuston ohjausvälineenä Kunnanhallitus vastaa kunnan toiminnan yhteensovittamisesta Lakiin ohjaus omistajaohjauksen keinoihin

Kunnanhallitus kunnan toiminnan yhteensovittajana (39 §) Valvoo kunnan etua, edustaa kuntaa, käyttää sen puhevaltaa Vastaa kunnan toiminnan yhteen-sovittamisesta Vastaa kunnan toiminnan omistaja-ohjauksesta Huolehtii kunnan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnan järjestämisestä

Kuntastrategian luonne muuttuu Irrallisista strategioista ja suunnitelmista luopuminen Taloudelliset realiteetit ja kehitysnäkymät Kunnan toimintaa läpileikkaavat pitkän aikavälin strategiset tavoitteet. Yhteensovittaminen Yhteinen näkemys resurssien suuntaamisesta Strategian ja talouden tiukka liitos Valmistelua ja päätöksentekoa ohjaava

Kuntastrategia (37 §) Arvio kunnan nykytilanteesta tulevista toiminta- ympäristön muutoksista ja niiden vaikutuk- sista kunnan tehtävien toteut- tamiseen Kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteet Kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen Kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelu-tavoitteet Omistaja-politiikka Henkilöstö-politiikka Kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamis-mahdollisuu-det Elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen Ohjaa päätösvalmistelua ja päätöksentekoa - Velvoittaa poliittisesti ja toiminnallisesti Otettava huomioon kunnan talousarvion ja -suunnitelman laatimisessa Kunnanhallituksen sovitettava yhteen kunnan toimintaa kuntastrategian mukaisesti Määriteltävä toteutumisen arviointi ja seuranta, tarkistetaan vähintään kerran valtuustokaudessa Osasto

Omistaminen kuntastrategian osana – taseissa on paljon… Periaatteet: miten kunta omistaa, sijoittaa, rahoittaa tai toimii yhteistoiminnassa Periaatteet konkretisoituvat: ohjaavat päätösvalmistelua, omistajaohjauksen käytännön toimenpiteitä, rahoitus- ja investointipäätöksiä, sopimussuhteita Yksittäisen päätöksen yhteydessä tiedostetaan ja tunnistetaan päätöksen seuraukset ja vaikutukset (esim. osakeyhtiön tai muun yhteisön perustaminen, sopimussuhteet)

Omistajaohjaus (46 §) Toimenpiteitä, joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön ja muun yhteisön hallintoon ja toimintaan Toimenpiteet - niiden aika, paikka ja tapa - perustuvat kutakin organisoitumismuotoa koskevaan lainsäädäntöön (OYL, SäätiöL, jne..) Toimenpiteet voivat liittyä ainakin perustamissopimuksiin, yhtiöjärjestysmääräyksiin, muihin sopimuksiin, henkilövalintoihin, ohjeiden antamiseen kuntaa eri yhteisöissä edustaville henkilöille sekä muuhun kunnan määräysvallan käyttöön luettelo on esimerkinomainen, ei tyhjentäväksi tarkoitettu ohjaa käyttämään muun lainsäädännön sisältämiä keinoja

47 § Kunnan tytäryhteisöjen toiminta ja konserniohje Omistajaohjauksella on huolehdittava siitä, että kunnan tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon kuntakonsernin kokonaisetu. Kunnan tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Konserniohjetta sovelletaan kunnan tytäryhteisöjen sekä soveltuvin osin osakkuusyhteisöjen omistajaohjaukseen.

Konserniohje ja osakeyhtiölaki? on erityislaki Ensisijainen Syrjäyttää aina yleislain Yhtiöjärjestys on sitova Yhtiökokouksen eli omistajien päätösvallassa Konserniohje on ohje Omistajan ilmaisu, miten haluaa toimittavan

Tytäryhteisöjen hallitusten kokoonpanosta (47 §) Hallituksen valinta on omistajan merkittävimpiä päätöksiä ”Toimialan edellyttämä” ”Riittävä asiantuntemus” ”Kokoonpanossa” Jäsenyys kunnan omistaman yhtiön hallituksessa ei ole kunnallinen luottamustoimi!

Kuntien yhteistoiminta Säännöksiä selkeytetty ja täsmennetty – muodostunut käytäntö otettu huomioon Julkisoikeudellisen yhteistoiminnan muodot: Kuntayhtymä ja liikelaitoskuntayhtymä Vastuukunta eli yhteinen toimielin Sopimus viranomaistehtävän hoitamisesta Yhteinen virka Säännökset koskevat sekä vapaaehtoista että lakisääteistä yhteistoimintaa, mutta huom. erityislainsäädäntö!

Voiko kuntayhtymää ohjata? Perussopimus? Vähimmäissisältö laissa Keinoja talouden hallintaan, raportointiin ym.? Hallintomalli? Yhtymävaltuusto/ yhtymäkokous? Yhtymähallituksen toimintaan vaikuttaminen? Kunnan oma toiminta? Kunnanhallituksen seuranta-, valvonta-, reagointivastuu Kuntayhtymällä alijäämän kattamisvelvoite Kuntayhtymän arviointimenettely

Valtuuston vastuulla Ilmaista selvä tahtotila Tehdä strategiset linjaukset Asettaa tavoitteita Seurata ja valvoa toteutumista Kunnanhallituksen vastuulla Yhteensovittaminen Kunnan edunvalvonnan ja omistajaohjauksen käytännön toimet Ohjaus, seuranta, reagointi Sisäinen valvonta ja riskienhallinta Viranhaltijoiden vastuulla Valmistelun laatu Osaaminen ja asiantuntemus Reaktiivisuus Yhteensovittaminen ja kunnan kokonaisedun ymmärtäminen

Kiitos!