Monilukutaito ja lukemisen flow

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Advertisements

Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
OPETTAJAN AIKAHARHA OPETTAJAN AJAN TAJU VÄÄRISTYY KUN HÄN ASTUU YLEISÖN ETEEN. OPETTAJAN AIKA OPISKELIJAN AIKA OPETTAJA LUULEE ETENEVÄNSÄ HITAASTI, MUTTA.
Oppia ja elämyksiä maalla - Maatila tulevaisuuden oppimisympäristönä?
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Lukuinto.fi. LUKUINTO-OHJELMA LUKUINTO – mikä se on? Pilotointipaikkakunnat OKM OULUN YLIOPISTON KASVATUSTIETEIDEN JA HUMANISTINEN TIEDEKUNTA 30 KOULU.
Kielitietoinen koulu ja monilukutaitoinen oppilas
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Luento 1: mediakasvatuksesta kohti monilukutaitoa
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Yhteisöllinen kirjoittaminen
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Isä mummu pappa veli sisko vaari äiti isä isoisä täti mummi isä veli eno Lapsi nauttii yhteisistä lukuhetkistä Lukuhetkien aikana lapsi oppii tärkeitä.
AIKUINEN OPPIJA.
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Tekstityöskentely (erityisesti ET:ssä) Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Lukeminen. Yksin ja yhdessä Määritelmiä Psykolingvististä arvauspeliä (Goodman) L = D (dekoodaus) x Y (ymmärtäminen)(Lundberg 1989) Informaation etsintää.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPS-ajatuksia.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen, ET ja filosofia: Oppilaitosten arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
TSEMPPIÄ LIIKUNNASTA- HANKE
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
MONILUKUTAITO Monilukutaito on kyky hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa erilaisissa oppimisympäristöissä ja -tilanteissa. Myös hahmottaa,
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Lukiolaisten tekstitaidoista Rantala, Jukka – van den Berg, Marko LUKIOLAISTEN HISTORIAN TEKSTITAIDOT ARVIOITAVINA. Kasvatus 44 (4), 394–407. Tutkimuksessa.
Monilukutaito ja lukeminen verkkotekstien aikakaudella Esitelmä kirjastopäivillä Kaisa Leino.
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
Mediataito 8lk 1.Viestintä ja mediataito (velvoite)velvoite 2.Mediakasvatus Oulun normaalikoulussa (laadukas ohjelma)laadukas ohjelma 3.Kuvataide: Kuvaviestintä.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa.
Miksi historiaa pitäisi ylipäätään opiskella? Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen.
Opettaja oppilaan oppimisen tukena Opi ja onnistu esteettä Eija Häyrynen erityisopettaja, KT.
Ilmi Villacís Lukemisen monet tavat. Lukukeskus on valtakunnallinen lukemista edistävä järjestö sekä lukemisen ja lukutaidon asiantuntija.
Monilukutaito ja lukeminen verkkotekstien aikakaudella
OPS-PROSESSI Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Kieli itseilmaisun välineenä
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
Liikkuva koulu -ohjelma Heidi Honkanen, Langinkosken koulu
Lintulammen koulun valinnaiskurssit
TURKU Monikulttuurinen opetus 2.Jakso
OPPIKIRJAN LUKUTAITO Silmu Vedet.
opiskeluorientaatio (+)
Kielitietoinen koulu ja monilukutaitoinen oppilas
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Marja-Kristiina Lerkkanen
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen
Kielitietoinen koulu ja monilukutaitoinen oppilas
Lukutaito ja syrjäytyminen
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Esityksen transkriptio:

Monilukutaito ja lukemisen flow Riitta-Liisa Korkeamäki Kasvatustieteiden tiedekunta Oulun yliopisto

Monilukutaito: Kaikki tarvitsevat sitä taksikuskista koululaiseen

Pisa-paniikissa On ehdotettu pelien lisäämistä opetukseen ”Kun opiskelu on hauskaa, oppimistuloksetkin paranevat… Mikä on oppimisen itseisarvo nykykoulussamme, jos keskeisenä motivaattorina on hauskanpito. … Nykykoulussa ei enää vaadita ponnisteluja menestyksen eteen.” Sari Huuskonen (Opettaja 51-52/ 2013)

Koulun tekstit ja arjen tekstit (Luukka, 2009) Koulun omat tekstit – oppikirjat tehtävineen Opettajan valitsemia kaunokirjallisia monomediaisia printtitekstejä Arjen tekstit monipuolisia ja interaktiivisia, visuaalisia, tarinallisia ja lyhyitä tekstejä Oman valinnan/tarpeen mukaisia

Monilukutaito (multiliteracies - new literacies) (Ops:n perusteiden luonnos 2013) Erilaisten viestien tulkinnan ja tuottamisen taitoja Kyky hankkia, muokata, tuottaa, esittää, arvioida ja arvottaa tietoa Tuotetaan ja esitetään sanallisten, kuvallisten, numeeristen tai muiden symbolijärjestelmien sekä näiden yhdistelmien avulla Perusluku-, kirjoitus-, matemaattinen luku-, kuvanluku-, medialuku- ja digitaalinen lukutaito Laaja tekstikäsitys: Viestit voivat olla kirjoitettuja, puhuttuja, audiovisuaalisia, painettuja, analogisia tai digitaalisia (vrt. monimediaisuus/multimodaalisuus)

Lukeminen on sosiaalista toiminta (Street, 1995) Yksilöllisen kognitiivisen suorituksen sijaan lukeminen (monilukutaito) on osallistavaa sosiaalista toimintaa, jossa ymmärrystä ja merkitystä muodostetaan interaktiivisesti.

Flow, oppimista vai hauskanpitoa Flow – teoria Csikszentmihalyi (esim. 1975; 1990) Keskeistä oppimiselle on tehtävän taso: Optimaalinen haasteellisuuden taso => voimaantuminen, minäpystyvyys, itseohjautuvuus, itsekontrolli, tilanteen hallinta Liian helppo => tylsistyminen Liian vaativa => turhautuminen ja ahdistus Csikszentmihalyi 1975 Beyond boredom and anxiety. 1990 The Psyhology of Optimal Experience

Flow … Turner (1995) ympäristön ja tehtävien merkitys motivaatioon. autenttiset ja merkitykselliset tekstit kollaboraatio omistajuus valinta, lisää lukemisen henkilökohtaista arvoa, edistää strategioiden käyttöä ja vastuunottamista

Webflow Oinas-Kukkonen (2000) Netin käyttäjän optimaalinen netin käyttökokemus, joka parantaa hänen orientaatiotaan nettiin ja sen navigoitavuutta. Tämä näyttäytyy tasapainoisena netin käyttötaitona ja tunteena siitä, että netti on miellyttävällä tavalla haastava ja, että se on helposti ja hyödyllisellä tavalla hallittavissa. Pelit. Stimulus –response, jääkiekko sarjakuvamainen kirjoitetun ohjeen tulkintaa kokonaisteksti yli 10 sivua

Lukemisen flow ja kirjat ”Nyt nenä pois kirjasta vähäksi aikaa” Henna Virkkunen Opettaja 50/2013 Csikszentmihalyi’n (1998) mukaan lukukokemus on flow, joka vie pois arkipäivästä ja aika menettää merkityksen (Sipe, 2008) Voi olla myös intellektuaalinen kokemus

Flow - kokemukset ja mielikuvat Rosenblatt (1978) “literary moments lived through moments” Aesthetic & efferent reading Kouluissa luetaan runoja, novelleja ja näytelmiäkin liian usein tiedolliselta kannalta (analysoiden?) (Sipe, 2008) Lukeminen on aina ollut multimodaalista (Gee, 2013) vrt. Envisioning literature (Langer, 1995)

Monilukutaidon haasteita Eri tekstejä luetaan eri tavoin yksi lineaarinen lukutaito on riittämätön – lukutaidot Uudet käytännöt vaativat uudenlaisia monipuolisia taitoja: informaation paikantaminen, evaluoiminen ja kriittisyys, synteesin tekeminen ja kommunikoiminen. Strategisen tiedon tarve kasvaa Opettajan rooli muuttuu ja merkitys kasvaa Jääkö tilaa omaksi iloksi lukemiselle? Opettajan rooli kasvaa ja muuttuu. Kollaboratiivinen internetissä tapahtuva lukeminen tuottaa syvempää oppimista kuin yksilöllinen lukeminen (Leu, 2013, Kiili, 2012)

Lukuinto http://www.lukuinto.fi/ Inspiroi ammattilaisia (opettajat, kirjastonhenkilöstö), vanhempia ja lapsia pääsemään monilukutaidon flow’hun - uudenlaisia lukemisen elämyksiä yhdessä. Edistää lasten ja nuorten erilaisten tekstien ja mediasisältöjen monilukutaitoa.

Jatkuvaa ja lisääntyvää lukuintoa kaikille!