Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi 17.11.2014 Carita.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN HAKEMINEN
Advertisements

Kuopio Sari Turunen-Zwinger ja Virpi Pikkuaho
ECVET tulee, oletko valmis! –seminaarisarja
Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö Lapin matkailuopisto
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN KORKEAKOULUISSA Työryhmän ehdotukset ja toimeenpano Osaaminen esiin -seminaari, Mikkeli Johanna Haahtela.
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
Valtakunnallinen kielikoe
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Opiskelijan arviointi työpaikalla
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
Osaaminen näkyväksi ja tunnistetuksi EU-tason käytännöt ja suomalaiset sovellukset Kumppanuusfoorumi Helsinki Anni Karttunen.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
W w w. a m k. f i Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen verkko-opinnot, 15 op Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen opinnoissa hankitaan tietoperustaa.
Osaamisen ja sivistyksen asialla DIPLOMA SUPPLEMENT Opetusneuvos Carita Blomqvist
Liisa Laakso, Projektihakemusten arviointi Euroopan komissiossa tutkimuksen puiteohjelma.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
KV- JA URAPALVELUT Anu Honkanen Kansainvälinen harjoittelu osana opintoja Työrymä 2 Bolognan vanavedessä –seminaari: Kansainvälisyys korkeakoulujen.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Laurea/AS/2003 Ohjauksen osaaminen Mahdollisuus vastata ohjauksen tarpeisiin tasapuolisuus oikeudenmukaisuus taloudellisuus tavoitteellisuus.
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN KEHITTÄMISEN PERIAATTEET OPM:n päätös (dnro 2/502/2008) Marja Hollo Tampere
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositukset epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista -Suosituksen keskeinen sisältö -Toimeenpano -Toimeenpanoon.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/Ammattikorkeakouluyksikkö/Maarit Palonen / /1. SUOMALAISTEN KORKEAKOULUJEN TULEVAISUUDEN.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
OSTU-prosessi OK-opintokeskuksessa Lotta Pakanen 2014.
Matti Isokallio, ECTS/DS neuvonantaja, Euroopan komissio ECTS ja ammattikorkeakoulut.
Valmentajan osaamisen eurooppalainen viitekehys The European Framework for the recognition of coaching competence and qualifications VOK-messut
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Kansallisen terveyshankkeen ydintietomäärittelyt ja jatkohoidonsuunnitelma Jari Porrasmaa Kuopion yliopisto/HIS-T&K Suomen kuntaliitto.
Arvioijien valinta ja tutkintosuoritusten arviointi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Levels? Matti Isokallio Berliinin kommunikea “Ministers encourage the member States to elaborate a framework of comparable and compatible qualifications.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Työryhmät 5.3 aamu 1.OPSit 2.Muut taustatiedot 3. & 4. Todistukset.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö / Markku Mattila/pm/ /1. BOLOGNAN PROSESSI Berliinin ministerikokous 1.Prosessin.
Ops seminaari Askola.
Roihu2016.fi/roihuakatemia Tarja Nieminen, Rehtori, RoihuAkatemia Epävirallisen ja arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen -Case Suomen.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Sosionomin ammatti ja työ seminaari Tuula Rouhiainen-Valo.
Dokumentointi kyse on asioiden ”paperille panemisesta” toimintoja on helpompi arvioida, muuttaa ja parantaa työntekijöiden tehtävät ja vastuut tulevat.
Ajankohtaista sairaanhoitajakoulutuksessa Jaana Kemppainen Osaamisaluevastaava.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
AHOT Humakissa AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 1 Syksy 2015 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan arviointi ja järjestäjien tuki Anu Räisänen
Berliiniin! Euroopan korkeakoulutusalueen eteneminen
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Todistukset ja todistuksiin merkittävät tiedot
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita Blomqvist, yksikön päällikkö, Opetushallitus

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista -Suosituksen keskeinen sisältö -Toimeenpano -Toimeenpanoon liittyviä kysymyksiä -Yhteydet muihin ajankohtaisiin asioihin -Keskustelu

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista: keskeinen sisältö -Jäsenvaltioiden on toteutettava järjestelyt, joiden perusteella ihmiset voivat saada epävirallisen ja arkioppimisen yhteydessä hankkimansa tiedot, taidot ja osaamisen validoitua sekä todistuksen tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamisesta. -Validoinnilla tarkoitetaan nelivaiheista prosessia, jonka aikana valtuutettu taho vahvistaa, että henkilö on saavuttanut asiaankuuluvat vaatimukset täyttävät oppimistulokset. -Vaiheet: oppimistulosten kartoittaminen, dokumentointi, arviointi ja arvioinnin tulosten merkitseminen asiakirjaan.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista: keskeinen sisältö -Kansalainen on suosituksen keskiössä -Kuvaa suositeltuja periaatteita validointijärjestelyissä (otetaan huomioon paikalliset olosuhteet, subsidiariteettipainotus) -Jäsenvaltioita kannustetaan koordinoimaan eri tahojen yhteistyötä -Validointijärjestelyt tulee toteuttaa vuoteen 2018 mennessä (suositus annettu joulukuussa 2012) -EU-tason arviointi suosituksen toteutumisesta 2019

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Validointijärjestelyjen periaatteet/yleistä -Yhteys erityisesti kansallisiin tutkintojen viitekehyksiin ja oppimistuloksiin/osaamiskuvauksiin -Validointi edellyttää tietoa, ohjausta ja neuvontaa -Työttömien tai työttömyysuhan alla olevien arvellaan hyötyvän; mahdollisuus osallistua taitojen arviointiin -Europass-asiakirjat ja Youthpass käyttöön osaamisen kuvauksessa -ECTS:n, ECVETin ja validointijärjestelmien ”yhteisvaikutukset” -Laaja yhteistyö sekä järjestelmien ja järjestelyjen koordinointi

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Validointijärjestelyjen periaatteet/toiminnan laatu -Henkilöstön ammattitaidon kehittäminen -Validoinnin kautta suoritetuissa tutkinnoissa tai tutkinnon osissa samat osaamisvaatimukset kuin virallisissa koulutusohjelmissa -Arviointi-/validointimenetelmien ja -välineiden tulee olla luotettavia, päteviä ja uskottavia -Ennen kuin valitaan menetelmä tulee katsoa millaista osaamista arvioidaan: osaamiseen laajuus, syvyys, tuoreus, osaamisesta käytettävissä olevan tiedon riittävyys ja aitous

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arviointi- ja validointimenetelmien valinnasta -Kriteereitä arviointi- ja validointimenetelmän valinnalle: -validiteetti (pitää mitata mitä on tarkoitus mitata) -luotettavuus (missä määrin saavutetaan samat tulos kun osaamista arvioidaan samoissa olosuhteissa) -oikeudenmukaisuus (missä määrin arvioinnin tulos on riippumaton esim. kontekstisidonnaisuudesta tai kulttuurista) -tiedollinen ulottuvuus (mahdollistaako menetelmä osaamisen laajuuden ja syvyyden) -tarkoitukseen sopivuus

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suositusten toimeenpano Jäsenmaissa mietitään mm. -tarvitaanko erillistä toimeenpanoa vai hyödynnetäänkö olemassa olevia järjestelmiä (validointijärjestelyt) -kytkentää kansallisen tutkintojärjestelmän tutkintoihin ja muuhun osaamiseen ennemmin kuin viitekehykseen (viitekehyksissä osaaminen kuvattu hyvin yleisellä tasolla) -huomio pitäisi kiinnittää myös siihen mitä tapahtuu kun osaaminen on tunnustettu (validointi ei ole päätepiste)

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suositusten toimeenpano -EU-taso: - Eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen neuvoa- antava ryhmä (EQF Advisory Group) koordinoi ja seuraa asiaa - Toistaiseksi on keskitytty suunniteltuun raportointiin (aikataulut/roadmap, jäsenvaltioiden raporttien rakenne) ja mahdolliseen raporttien käsittelyyn - Seminaareja jne.…..

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suosituksella on yhteys moneen asiaan, mm.: -European Area of Skills and Qualifications, Eurooppalainen tutkintojen ja osaamisen alue -Bolognan prosessi/eurooppalainen korkeakoulutusalue -Eurooppalainen tutkintojen viitekehys/kansalliset tutkintojen viitekehykset -Laadunvarmistus -Osaamisen arviointi -Opinto- ja osaamispistejärjestelmät -Tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen yleisemmin