KAJAANIN KORKEAKOULUYKSIKÖIDEN TEKNOLOGIASTRATEGIA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jääkaappeja eskimoille? Alueasiantuntijan rooli koulutusviennissä Jouni Järvinen Aleksanteri-instituutti Aikuiskoulutus - Tie kansainväliseen yhteistyöhön.
Advertisements

Kohti uusia malleja: muuttuuko lisensiointi toimintaympäristön mukana? Erikoissuunnittelija Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto.
Yliopistokeskus ja hyvinvointialan kehittämismahdollisuudet Kainuussa
TEKNOLOGIAOSAAMISEN JOHTAMINEN Kajaanin ammattikorkeakoulu • Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu 1 Ohjelma on tarkoitettu amk- insinööritutkinnon suorittaneille,
Projektiassistentti Sanna Hälvä Luovien alojen Kaakkois-Suomen kehittämisstrategia -hanke –
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
ZipIT ZipIT Teknologiaohjelman hanke-aihio FinnWell - Tekesin terveydenhuollon teknologiaohjelma ZipIT.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Satu Helmi & Ismo Kantola
KORKEAKOULUN JA TYÖELÄMÄN UUSI TOIMINTAKONSEPTI Riitta Konkola.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
KAINUUN INNOVAATIOJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOKESKUKSESSA
Yliopisto ja alue – Kajaanin kehittämiskeskuksen näkökulma
© Kajaanin kehittämiskeskus 2003 KAJAANIN YLIOPISTOKESKUS 2004 Suunnittelu- ja päätöksentekotilanne marraskuussa 2003 Pentti Malinen
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Matematiikan oppiminen.
Yliopistokeskusten ohjaus- ja rahoitusmallin kehittäminen
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
1 Kajaanin yliopistokeskuksen esittely Kehitysjohtaja Pentti Malinen
Tampereen yhdistysrakenne hanke
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Valintapisteet Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
Otaniemen yhteisön mahdollisuudet Mielikuva tänään Otaniemi tulevaisuudessa Otaniemen kehitys Oy Maija Hämäläinen Otaniemen kehitys Oy.
TIETOHALLINTOSTRATEGIA
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Helsinki Region Centre of Expertise Tools for Regional Development and Co-operation Mikko Juntunen Culminatum Ltd Oy
YLIOPISTO- KESKUKSET Esittely KUUSI YLIOPISTOKESKUSTA Yliopistokeskukset ovat osa suomalaista korkeakoulujärjestelmää. Ne toimivat kuudella.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto Eetu-Pekka Heikkinen, yliopisto-opettaja Prosessimetallurgi(n)a Oulun yliopistossa P i e t a r i B r a h e n R o.
Kajaanin yliopistokeskuksen esittely
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
MEASUREPOLIS Tuloksellisesti kohti kansallisesti merkittävää toimintaa Toimintakatsaus ja näkymät 2008 → Ohjelmajohtaja, TkT Risto Oikari
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
KTT Mauri Heikkilä CASE: UUTTA LIIKETOIMINTAA PERÄMEREN SEUDULLE.
INSSI-KEHITTÄMISSEMINAARI Teknillisen korkeakoulutuksen kehittämisen tilanne Johtaja Hannu Sirén.
VTT - OSAAMINEN RATKAISEE VTT lyhyesti VTT ON PUOLUEETON JA MONIALAINEN ASIANTUNTIJAORGANISAATIO Palveluksessa noin 3000 asiantuntijaa Liikevaihto.
Vuosi 2003 Projektisuunnitel- man täsmentäminen Tiedottaminen, benchmarking Verkostoituminen Suunnittelu, valmistelu tiedon hankinta Hoiva – ja hoitoyritykset.
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
AMMATTIKORKEAKOULUT TAMPEREEN SEUDUN KEHITTÄJÄNÄ Apulaiskaupunginjohtaja Lasse Eskonen Tampereen kaupunki.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Alueellinen yhteistyö e-oppimisen tutkimuksessa ja käytännön verkko-opetuksessa Seppo Pohjolainen & Tuuli Haapala ITK’02 Areena
Turun koulutuksen toiminnallinen järjestämissuunnitelma.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius On yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Kokkolan yliopistokeskuksessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän, Oulun ja.
Auditointikoulutus ma Johdantoa aiheeseen -Yleistä yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta - Kokemuksia auditoinnista - Auditoinnin tavoitteet.
Tutkimus- ja innovaatiopalvelut (TIP) Laitosjohtajafoorumi Kirsi Murtosaari Asiantuntijapalvelut:
Kainuun ammattiopisto. Opetussuunnitelmien laatiminen.
Rakenteellinen kehittäminen, Lapin malli Rehtori Pentti Tieranta
Tekniikan koulutus OULUN AMMATTIKORKEAKOULU. Oamkista valmistuu informaatioteknologian, energian ja automaation, konetekniikan sekä rakentamistekniikan.
Harjoittelukoulujen ja Opeko Oy:n yhteistyö. Agraarin perinteen kasvatuksen saaneet opettajat opettavat teollisissa rakenteissa postmoderneja nuoria jälkiteollisille.
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
Esittely Metsänhoidon suositukset.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
SYKSY 2016 Päivi Pakkanen.
Parkanon yksikön henkilöstön puheenvuoro
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
KANEN TOIMINTASUUNNITELMA
Kommentit Katsaus on totta Keskiarvot eivät kerro kaikkea
YHTEISOPETTAJUUS YRITTÄJYYTTÄ EDISTÄMÄSSÄ
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Koulutusta, tutkimusta, kehittämistä
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
Esityksen transkriptio:

KAJAANIN KORKEAKOULUYKSIKÖIDEN TEKNOLOGIASTRATEGIA KAJAANIN KEHITTÄMISKESKUS KAJAANIN KORKEAKOULUYKSIKÖIDEN TEKNOLOGIASTRATEGIA 17.1. 2003 Kajaani Pentti Malinen Jouni Kurkela Kajaanin kehittämiskeskus Kajaanin ammattikorkeakoulu

TEKNOLOGIASTRATEGIAN TARVE Kajaanin korkeakouluyksiköiden teknologiastrategiahankkeessa tunnistetaan Kajaanin ammattikorkeakoulun tekniikan ja liikenteen alan ja Oulun yliopiston Kainuun yksiköiden teknologiset vahvuus- ja erikoisosaamisalueet, joista haetaan yhteisiä vahvuuksia ja laitosten oma/omat erikoistumisalueet. Em. vahvuudet tulevat tietotekniikasta ohjelmisto- ja mittaustekniikasta, jotka on valittu Kajaanin osaamiskärjiksi kaupungin elinkeinostrategiassa ja Kainuun osaamiskeskusohjelmassa. KAJAANIN KEHITTÄMISKESKUS Kajaanin ammattikorkeakoulu

TOIMINTAMALLI Tiedekorkeakoulut tyypillisesti tekevät perustutkimusta, tuottavat uutta tietoa. Ammattikorkeakouluilla painopiste on osaamisen soveltamisessa käytäntöön, soveltavassa tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Mittalaitelaboratorio (MILA) keskittyy toiminnassaan tavoitetutkimukseen ja teknologiasiirtoihin, Biotekniikan laboratoriolla (BIO) ja ammattikorkeakoululla painopiste on enemmän soveltavassa tutkimuksessa ja kehityksessä.

TEKNOLOGIARAKENTEET JA -PYRAMIDIT Teknologiapyramidi: Teknologiapyramidi on tutkimusyksikön keskeinen osaamiskuva. Se on kuvaus senhetkisestä teknologisesta tilanteesta ja osaamisesta. Teknologiapyramidiin voidaan sisällyttää myös tulevaa tahtotilaa, valittuja panosalueita. Teknologiapyramidi määrittelee ja segmentoi tutkimusyksikön osaamisen hyvin konkreettiseen, pelkistettyyn ja havainnolliseen muotoon. KAJAANIN KEHITTÄMISKESKUS Kajaanin ammattikorkeakoulu

TEKNOLOGIAPYRAMIDI Keihäänkärjet Kärkiteknologiat Avainteknologiat Edustavat kansainvälistä osaamisen tasoa. Näillä aloilla tutkimusyksikkö tekee ns. perustutkimusta ja sillä on kansainvälisiä julkaisuja. Kärkiteknologiat Edustavat keskittymistä tietyille haasteellisille teknologiaosa-alueille. Nousevat avainteknologioista pitkäjänteisen, erikoistuneen tutkimustyön tuloksena. Ovat avainteknologioita selkeästi kapeampia ja profiloidumpia. Tutkimuslaitoksella on yleensä tavoitetutkimus- tai teknologiasiirtohankkeita sekä perustutkimusta kärkiteknologia-alueella. Avainteknologiat Tutkimusyksiköllä on perinteistä osaamista ja tutkimuskokemusta eli vahvaa perusosaamista. Hallitseminen on tutkimusyksikön tulevaisuuden kannalta kriittistä. Roadmap-seuranta on hyödyllistä. Avainteknologia-alueisiin tutkimusyksikkö turvaa oman kilpailukykynsä ja keskittää osaamisen substanssinsa. Liitännäisteknologiat Liitännäisteknologiat ovat teknologioita, joita tutkimusyksikkö tarvitsee tutkimustyön tekemiseksi, mutta joita se ei itse tutki eikä kehitä.

KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULUN TEKNIIKAN KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULUN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALAN TEKNOLOGIAPYRAMIDI

MITTALAITELABORATORION TEKNOLOGIAPYRAMIDI

BIOTEKNIIKAN LABORATORION TEKNOLOGIAPYRAMIDI

YHTEISET VAHVUUDET

STRATEGIAN IMPLEMENTOINTI Kajaanin korkeakouluyksiköt vahvistavat haluamaansa roolia viestittämällä sidosryhmilleen oman teknologiastrategian muotoon puetun tahtotilansa. Teknologiastrategialla on selkeä rooli korkeakouluyksiköiden välisen yhteistyön tiivistämisessä esimerkiksi osana Kainuun osaamiskeskusohjelman Measurepolis-Kajaani mittaustekniikan osaamisalaa. Teknologiastrategian avulla voidaan koordinoida yhteisiä, lähinnä tietotekniikkaan liittyviä investointeja sekä varmistaa näiden tehokas hyväksikäyttö. Toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten vuoksi teknologiastrategia on syytä päivittää vähintään vuosittain. Vastaavasti teknologiapyramidien sisältöä on arvioitava vuosittain. KAJAANIN KEHITTÄMISKESKUS Kajaanin ammattikorkeakoulu

KÄYTÄNNÖN HYÖTY AMK/MILA Teknologiastrategia ohjaa tekniikan ja liikenteen alan koulutuksen ja investointien suunnittelua. Sulautettujen järjestelmien ja konenäön koulutuksessa ja laitehankinnoissa vältetään päällekkäisyys. KAJAANIN KEHITTÄMISKESKUS Kajaanin ammattikorkeakoulu

KÄYTÄNNÖN HYÖTY YLIOPISTOLLA Teknologiastrategia ohjaa kehittämiskeskuksen laboratorioiden koulutuksen ja investointien suunnittelua. Teknologiastrategia paikantaa rajapinnat ja kehittämistarpeet tutkimustulosten tuotteistamisen suuntaan ja yhteistyöhön erityisesti osaamiskeskus-ohjelman, Teknologiakeskuksen ja yrityskehittämisen (hautomot) suuntaan Jatkossa yliopiston tietojenkäsittelytieteen (mm. ohjelmistotuotannon) kehittämismahdollisuuksia tarkastellaan teknlogiastrategiassa KAJAANIN KEHITTÄMISKESKUS Kajaanin ammattikorkeakoulu