Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Advertisements

Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Wilma ja työssäoppiminen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä.
- Opettajan materiaali
Työpaikkaohjaajakoulutus
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Joustava työssäoppimispolku TO La-To La-To TO La-To HOPS La-To HOJKS ROPS.
Työssäoppimisen (TOP) prosessi
Aloitus info • Ryhmänvastaavat pitävät ryhmälleen aloitusinfon laajennetusta työssäoppimisesta • Opiskelijat saavat oppimis- ja työkokemuskansion.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
1 Valtakunnallinen laajennetun työssäoppimisen kokeilu painoviestinnän alalla – Kokeilun, projektin sisältö ja tavoitteet - Kokeiluissa.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Työssäoppimisen ohjaus
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Ammattiosaamisen toimielimen tehtävät ja Ammattiosaamisen toimikunnan toiminta Koulutuskeskus Salpauksessa Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
Laajennettu työssäoppiminen: toplaaja.purot.net toplaaja.wikispaces.com Hidas, tuettu polku.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut – Kainuun ammattiopisto
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
1 Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Työvalta / Kaarnakorpi, Laine, Muotka, Ovaska ”Tekemällä oppii!” - Liiketalouden perustutkinto.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
ATOT TYÖSSÄOPPIEN ATTO-AINEIDEN TYÖVALTAISTAMINEN, ESIM. TYÖPAJAT, YHTEISOPETTAJUUS KENELLE? KAIKILLE TEKEMÄLLÄ OPPIVILLE MITÄ TARKOITTAA? KAIKKI ATOT.
Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti
Ammattiosaamisen näyttö -prosessi
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
Työssäoppiminen eli TOP
Yksilölliset polut / laajennettu työssäoppiminen
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
OHJAUSKARTOITUKSEN / PUIMALAN TOTEUTUS  Tavoitteena saada tarkempaa tietoa työssäoppimisen ohjauksen tilanteesta ja kehittämishaasteista alakohtaisesti.
Työpaikkakouluttajan ABC
Ammatillisen kouluttajan ohjauksellinen rooli
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Työpaikkakouluttajan ABC
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman Tarkistaminen 1. vuoden keväällä Opintopolun rakentaminen - Opiskelija - Ryhmänohjaaja/opinto-ohjaaja - Työpaikkaohjaaja.
ATATVER Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Ops seminaari Askola.
Mitä arviointiin liittyvät muutokset tarkoittavat? Työpaikkakouluttajahanke Omniassa
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti
Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
Esityksen transkriptio:

laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?

OHJAUSPROSESSI… Tiedottaminen Yhteydenotto laajennetun työssäoppimisen projektiin Moniammatillinen joukko: hyödyt? Neuvottelut opiskelijan kanssa: säännöt. Opiskelusuunnitelma työssäoppimispaikalla Työssäoppimispainotteiset opinnot Arviointi ja VALMISTUMINEN Muu tukiverkosto Esteitä oppimisessa?

Ohjausprosessi (LAO) OPPIMISPROSESSI TYÖSSÄOPPIMISEEN VALMENTAMINEN Tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksiin, arvioinnin kohteisiin ja kriteereihin perehtyminen. MIKÄ MOTIVOI OPPIMAAN? Oppimisprosessin käynnistää aito työelämän tilanne. Pienryhmässä laaditaan yhteinen oppimistehtävä. MISTÄ TIETOA LÖYTYY? Teoreettista ja käytännön tietoa haetaan eri oppimisympäristöistä. MITÄ ON OPITTU? Yhteisesti hankittu tieto konstruoidaan ja käsitteellistetään kuvaksi tai tekstiksi. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Osaaminen konkretisoituu ammattiosaamisen näytössä. OPISKELIJAN PROSESSI Osallistuu työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näytön perehdytykseen. Osallistuu pienryhmätyöskentelyy n ja oppimistehtävän laatimiseen. Hakee tietoa eri oppimisympäristöist ä. Osallistuu työssäoppimista koskeviin keskusteluihin. Osallistuu pienryhmätyöskentelyyn. Arvioi sekä oman että toisten oppimisprosessin etenemistä. Suunnittelee kirjallisesti ammattiosaamisen näytön toteuttamisen hyödyntäen eri oppimisympäristöistä hankittua tietoa. OPETTAJAN OHJAUSPROSESSI Perehdyttää työpaikkaohjaajat ja järjestää työpaikkaohjaajakoulutus ta. Laatii työelämälähtöisiä ongelmia työssäoppimisen ohjaajien kanssa. Ohjaa pienryhmätyöskentelyä opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Ohjaa monipuoliseen tiedonhankintaan. Ohjaa työssäoppimista henkilökohtaisilla käynneillä. Ohjaa pienryhmätyöskentelyä ja antaa siitä palautetta. Antaa palautetta myös jokaiselle pienryhmän jäsenelle. Arvioi opiskelijan valmiutta ammattiosaamisen näyttöön. Ohjaa ammattiosaamisen näytön kirjallisen suunnitelman laatimisessa. TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAAJAN OHJAUSPROSESSI Osallistuu perehdytykseen ja työpaikkaohjaajakoulutuk seen. Osallistuu työelämälähtöisten ongelmien laatimiseen. Ohjaa, tukee ja kannustaa opiskelijaa työssäoppimisen aikana. Keskustelee opiskelijan kanssa pienryhmässä laaditusta yhteenvedosta. Arvioi työssäoppimisen etenemistä. Arvioi opiskelijan valmiutta näyttöön. Ohjaa, tukee ja kannustaa opiskelijaa näytön aikana. Arvioi opiskelijan ammattiosaamista. OHJAUSTYÖKALUT OPH:n ja LAO:n sivut, optima-alusta Optima-alusta, pienryhmä, HOPS Optima-alusta, HOPS Optima-alusta, pienryhmä, HOPS Optima-alusta, HOPS

Roolit prosessikaaviossa - Opiskelijan ohjauksen malli: YSAO

KUULUMISIA KENTÄLTÄ… OPISKELIJOIDEN AJATUKSIA LAAJENNETUSTA TYÖSSÄOPPIMISESTA  positiivinen näkemys: hyvä menetelmä  Oppivat hyvin ja pitivät (monipuolisista) tehtävistä. Saaneet tehdä enemmän kuin koulussa.  Hyvä juttu, jota pitää jatkaa. Pitäisi tiedottaa enemmän.  Työpaikalla ohjaaminen ei ole ollut ainoastaan yksittäisen henkilön varassa, vaan useampi työntekijä on osallistunut ohjaamiseen  On saanut neuvoja asioiden toteuttamisessa, vastauksia runsaisiin kysymyksiin ja perusteluja siihen miksi kannattaa tehdä näin eikä noin

…KUULUMISIA KENTÄLTÄ  ”Kun tietää tosissaan mitä tekee ja sitä tekee tarpeeksi usein niin kyllähän asiat pikkuhiljaa jää mieleen, eikä tarvitse enää kysellä. Ja saa samalla myös itseluottamusta!”  Esim. lukion tai toisen ammatillisen tutkinnon suorittaneilla ilman laajennettua työssäoppimista olisi "reikäinen / hyppytunti”-lukujärjestys  mahdollisuus valmistua nopeammin  lisää työllistymisen mahdollisuutta -> työssäoppimisjakson ansiosta on syntynyt työsuhde  alkuopastukseen kaivataan lisää tietoa, erityisesti kun opiskelija menee räätälöidysti eikä muun ryhmän kanssa samaan aikaan  opiskelijoille oli merkitty poissaoloja oppilaitoksesta -> tiedonkulun ongelmia

Loppupäätelmiä  Alkuohjauksen merkitys on erittäin tärkeä!  Ohjausta tarvitaan aina, kun opiskelijan elämään, oppimiseen yms tulee jokin muutos.  Määrä ei korvaa laatua.  Jos alkuohjaus ontuu ja pelisäännöt jäävät epäselviksi, ohjausta tarvitaan työssäoppimisen edetessä moninkertaisesti.  Ohjaaminen ei ole yhden ihmisen tehtävä.