Yritysten kilpailuedun muu kuin lainsäädännöllinen suoja Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Copyright © Sopima Due Diligence materiaalin vieminen Sopimaan • Näillä ohjeilla saat Due Diligence materiaalin jaettua prosessiosallisille.
Advertisements

2 Mitä? Valtakunnallinen pk-yritysten ja yksittäisten henkilöiden tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa tukeva asiantuntijapalvelu Yritys- tai hankekohtaisesti.
Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä Kulttuuriala Ammatillinen valinnainen Yritystoiminta ja valmistus Vanhan opetussuunnitelman mukainen
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
PATENTTI-INFORMAATION KÄYTTÖ PERUSTUTKIMUKSESSA TUOTEKEHITYKSESSÄ KEKSINTÖJEN SUOJAUKSESSA OPISKELUSSA KILPAILIJASEURANNASSA KEKSINTÖJEN HYÖDYNTÄMISESSÄ.
PK-kehittämispalvelut
ANi 1 Maavoimien Materiaalin Kunnossapidon Kumppanuushanke Millog Oy.
Suunnittelijan työ IPR asiantuntijan työ.
Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta
VESIHUOLTOLAIN UUDISTUS
Kainuun digitaalinen tulevaisuus Mikko Setälä
Pikku-Diili Helena Vikstedt. Pikku-Diili = ongelmanratkaisukilpailu, jossa opiskelijatiimit ratkovat yritysten antamia kehitystehtäviä vuorokauden.
Miten synnytän radikaaleja innovaatioita ”Fuzzy Front End clarified”
Teknologiaoikeus Johdantoluento
Tietohallinnon sopimusjuridiikkaa eräitä näkökohtia
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
IPR arvonmäärityksestä
Valuuttakurssiriskeiltä suojautuminen
Aineettomat oikeudet ja niiden käyttö yritystoiminnassa
Informaatio- ja teknologiaoikeus: IPR - johdantoa Kevät 2010 Mikko Huuskonen, OTT Yritysjuridiikan dosentti, LTY Neuvotteleva virkamies Työelämä- ja markkinaosasto/Yritysjuridiikka,
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Merlinin ylläpito-organisaatio Asiakaspalvelu (help desk) Palvelukeskus (tuotanto)
Pelien -ohjelmointi Syksy 2007 Vapaavalintainen opintojakso 3 op. ITP8TM003.
SOPIMUSSHOPPAILU LUOTTAMUSMIESKONFERENSSI KATARINA MURTO VASTAAVA TYÖEHTOASIANTUNTIJA KM1.
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Ohjelmoinnin käyttötarkoituksia Miten ohjelmassa edetään.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Tutkijan tarpeet tuotekehitykselle/tuotteistamiselle Tutkijoiden olisi hyvä tietää ennakkoon organisaation ja ohjelman pelisäännöt: IPR- asiat, ym. Ohjelmalla.
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Filosofian Praktikum 2008 Moraali yritysmaailmassa Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kuudes praktikum Filosofian Praktikum 2008.
Aineettomien oikeuksien hallinto Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Liikeidean esittelyohje
C-418/01 - IMS Health T-201/04 - Microsoft v. komissio Immateriaalioikeus vs. kilpailuoikeus Millaisessa tilanteessa immateriaalioikeuden lisensoinnista.
Aineettomat oikeudet ja niiden käyttö yritystoiminnassa 2015
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Koulutusvientistrategia pohdiskelua Visio: Suomi on globaalisti merkittävä ja tunnustettu ammatillisen koulutuksen viejä (vuoteen 2020 mennessä?) Koulutusvienti.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET YRITYS- KAUPPOJEN VALVONTA AINEET- TOMAT OIKEUDET JULKISET HANKINNAT.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
TOIMINIMISUOJA. TOIMINIMEN KÄSITE Nimi, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan Funktiot  Liikeyrityksen yksilöinti  Liikearvo (goodwill)
Kilpailumuodot Toni Uusimäki TÄYDELLINEN KILPAILU Teoreettinen malli, täydellinen kilpailu erittäin harvinaista Torikauppa(vihannesten ja marjojen.
Teknikmagasinet Puhelimenkuoret.fi Gigantti
Jarkko Muhonen TeamProg
18 Yrittäminen alkaa ideasta s
SOPIMATON MENETTELY ELINKEINOTOIMINNASSA
Start-up tai pienyritys patentoi
Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
Pahimmat kilpailijat Pirkanmaalla
YRITTÄJYYS OP2.
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä
Mistä tunnistan innovaation? Juha Järvinen asiantuntija, innovaatiot
Tietoturva Ja tiedon suojaaminen.
Yritykset ja yhteiskunta
TAHE keskitetty toimintamalli
www-sivuston ja verkkopalveluiden rakentaminen
Apua alkoholinkäytön vähentämiseen
Kilpailustrategia LEA4LH004. Kilpailuetu.
KILPAILUMENETTELYSÄÄNNÖKSET
Miten yrityksemme… …tuotekehitys toimii?
Markkinoinnin perusteet
Miten hankimme kilpailuetua? Miten keskeiset tavoitteemme toteutuvat?
MARKKINOINTISÄÄNNÖKSET JA HYVÄ LIIKETAPA
SALASSAPITOSOPIMUS NON-DISCLOSURE AGREEMENT
Start-up tai pienyritys patentoi
…arviointia? (jo toimiva, mutta soveltuvin osin aloittavakin yritys)
Liiketoimintasuunnitelma
Peliohjelmien ja muiden IT-ohjelmien suojauksesta
Mitä muita asioita tulisi huomioida?
Esityksen transkriptio:

Yritysten kilpailuedun muu kuin lainsäädännöllinen suoja Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM

Muu suoja Yritykset voivat suojata kilpailuetuaan erilaisilla lainsäädännöllisillä suojamuodoilla –Näitä on käsitelty edeltävillä luennoilla, pääasialliset lailla säädetyt suojamuodot ovat patentti, tekijänoikeus ja tavaramerkki Eräillä aloilla, kuten esim palvelualat, suojaaminen on kuitenkin ongelmallisempaa

Muu suoja Näillä aloilla voidaan kuitenkin kilpailuetua suojata erilaisilla suojaustrategioilla –Erilaisten lainsäädännöllisten suojamuotojen kombinaatio: Toiminnan tunnukset: tavaramerkki, toiminimi Toiminnan ulkoiset puitteet: mallisuoja, tekijänoikeus Toimintaan mahdollisesti liittyvät tietotekniset elementit: tekijänoikeus, patentti Jäljittelyä voidaan kyseenalaistaa lailla sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa Näiden lisäksi on kuitenkin myös mahdollista suojata kilpailuetua omilla liiketoiminnallisilla ratkaisuilla

Muu suoja Sopimustekniset keinot: –Franchise –tyyppiset sopimukset, joissa sovitaan yksityiskohtaisesti ketjun toimintatavoista –Luottamuksellisuussopimukset työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa NDA – non-disclosure agreement Mitä salattava – yleisluontoinen määritelmä Sanktiot – sopimussakko Kesto

Muu suoja Yritys voi harjoittaa nopeita markkinaoperaatioita –Ideana toimia nopeasti ja ”häipyä paikalta” kun kilpailijat alkavat päästä perille strategiasta ja jäljitellä –Google, YouTube, Facebook, Yahoo… ”autotallistrategia” –Sesonkituotteet, vuodenajan vaihteluun perustuvat tuotteet jne.

Muu suoja Nopeaan toimintamalliin voi joskus liittyä myös omien keksintöjen julkistaminen: –Julkistettuja keksintöjä ei myöskään kilpailija voi patentoida ja haitata niiden avulla yhtiön toimintaa –Ei patenttikuluja, alentunut patenttiriski… –DISCLAIMER: soveltuu vain harvinaisissa tilanteissa

Muu suoja Yritys voi toimia omaleimaisesti –Laitteen myyntiin voi liittyä optiona huolto- tai palvelusopimus –Jos huollattaminen on vaikeaa ja edellyttää erityistä teknistä osaamista, huoltosopimus voi käytännössä olla pakollinen –Moni laitevalmistaja kerää jo suurimman osan tuotoista huoltotoiminnoista –Esimerkkejä: autot, hissit, teolliset komponentit, televerkkojen ohjausjärjestelmät, erilaiset tietojärjestelmäsovellukset

Muu suoja Yritys voi erikoistua sellaisella tavalla, että kilpaileva toiminta on erittäin vaikeata Esim Tieto Oyj:n yhteistyöyritykset vakuutus-, pankkialan sekä valtionhallinnon kanssa