Starttipäivä Messukeskus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oppilaitoksen mahdollisuudet nuorten työllistämisen tukemiseen
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Hyvä Diili ohjausta yrittäjille
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
SEINÄTÖN PAJA- VERKOSTOTAPAAMINEN Työpaja-seinillä ja ilman
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
PK-kehittämispalvelut
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Tpk- hankkeen työseminaari
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Tuetun oppisopimuskoulutuksen kehittäminen –hanke nykytila ja tulevat toimet Ulla Poutiainen
HUIPPU – NUORTEN TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVIEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN LEVITTÄMINEN Kv-tapaamisen tulokset Groningen, Hollanti 11. –
Tuetun oppisopimuksen kehittäminen Etelä-Suomen verkostohanke Hankkeen aloitusseminaari Ulla Poutiainen
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
Työpaikkakouluttaja- hanke
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Työpaikkaohjaajat valmentaen vahvoiksi
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Kokkolan ammattiopisto
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Tavoitteet  Henkilökohtaisen opetussuunnitelman toteutuminen  Lisää valinnaisuutta  Pienentää keskeyttämisriskiä  Mahdollistaa joustavan kahden perättäisen.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Yksilölliset opintopolut oppisopimuskoulutuksessa
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Asiakaskuuntelu Työpaikkakouluttaja-hanke
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Asiakaskuuntelu Johtopäätökset ja eteneminen
Mitä arviointiin liittyvät muutokset tarkoittavat? Työpaikkakouluttajahanke Omniassa
KEUDA 1 Työpaikkakouluttajana oppisopimuskoulutuksessa Työpaikka- kouluttajan valinta Työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja tietopuolisen koulutuksen suunnittelu.
Työpaikkakouluttaja- hanke OKM Nuorten oppisopimuskoulutuksen uudistamisen toimenpidekokonaisuus.
Työnimi työpaikkakouluttajan verkkoalustalle Tredun toiminnassa olevan verkkoalustan jatkojalostaminen ja avaaminen valtakunnalliseen käyttöön. Toteutetaan.
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
Oppisopimusnuoren ohjaaminen työssä Helena Rajalinna.
Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi – hanke VÄLITULOKSIA Kaisa Uusitalo Päivi Kalliokoski Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke
TYÖPAIKKAKOULUTTAJAT Valmentaen vahvoiksi Kotiuttamistilaisuus Keudassa
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Tietoa ja tukea työpaikkakouluttajien arkeen.. OHJAAN. fi sivusto kokoaa Tpk- hankkeen tulokset ASIAKASKUUNTELUT Tpk:t ja TA:t OPSO-PEDAGOGIIKAN UUSIA.
SAK/Hannele Ugur Ohjaus aikuisopiskelijan tukena Ohjaus Suomessa 2008 –asiantuntijaseminaari Espoo
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Tavoitteet Toimintasuunnitelma
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Potentiaalisten kumppaneiden kartoittaminen
Tukea työpaikkaohjauksen arkeen
Virtuaalikuuntelun hyödyntäminen
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Vantaan ammattiopisto Varian strategia ja projektit
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Starttipäivä Messukeskus 13.3.2014 Nuorten työssä oppimis- ja oppisopimuskoulutuksen uudistaminen Hanke 2. Työpaikkakouluttajien koulutus Starttipäivä Messukeskus 13.3.2014

Pääpartnerit Omnia Itä-Uudenmaa Stadi Keuda Jao Tredu Salpaus

SLK Instituutti Helsinki Ulkokehäpartnerit Osao Oulu Kpedu Kokkola Poke Äänekoski SLK Instituutti Helsinki Ysao Iisalmi

Hankekokonaisuus Hankekokonaisuus on osa nuorisotakuuta sekä nuorten työssä oppimis- ja oppisopimusuudistusta, toimenpideohjelma vuosille 2014-16 Viisi rinnakkaista hanketta 1) Oppisopimuskoulutuksen ennakkojakso 2) Työpaikkaohjaajien koulutus 3) Korotettu koulutuskorvaus työnantajille 4) Tuetun oppisopimuskoulutuksen kehittäminen 5) Työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen sekä työn ja koulutuksen joustava yhdistäminen Kehittämishankkeet toimivat pohjana linjauksille ja mahdollisille lainsäädännön muutoksille Uudistustyö on käynnistynyt laajana työmarkkinajärjestöjen yhteistyönä, näkyy jatkossa mm. ohjausryhmän kokoonpanossa Tavoitteena suomalainen työssä oppimisen ja oppisopimuskoulutuksen malli kohderyhmänä ovat ne alle 25-vuotiaat nuoret, joilla ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa Avustuksia myönnettiin yhteensä yli 100 koulutuksen- järjestäjälle

Työpaikkakouluttajien koulutus-hanke Avustusta myönnettiin 22 koulutuksen järjestäjälle Yhteensä 2.445 000 euroa Omnian koordinoiman hankeen osuus 1 ME, hankkeessa 12 partneria Pääpartnereita 7, jotka toteuttavat hanketta Ulkokehäpartnereita 5. Toimivat mukana tulosten arvioinnissa, testaamisessa sekä käyttöönotossa. Pääpartnereiden osuus vaihtelee 189 000- 52 000 euron välillä Ulkokehäpartnerien rahoitusosuus 17 000 e/ partneri Työpaikkakouluttajan rooli on keskeinen kaikissa hankkeissa

Hankepäätös Tavoitteena on kehittää työpaikkakouluttajien ja työyhteisöjen osaamista siten, että työpaikalla tapahtuvan opiskelun ohjaus on nuoren opiskelijan tarpeisiin riittävää ja osuvaa ja tukee opiskelijan ja työyhteisön ammattiosaamisen ja -identiteetin kehittymistä. Ohjauksella varmistetaan, että työpaikalla tapahtuva opiskelu vastaa tutkinnon tavoitteita ja opiskelijan osaaminen työelämän tarpeita.

Teimme valintoja ja rajauksia Hanke ei ole ainoastaan …. Vaan on …. Työpaikkakouluttajien koulutuksen ja osaamisen kehittämistä Näkökulma vain nuorissa Rajattuna alle 25 vuotiaisiin Koske vain oppisopimusopiskelijan ohjaamista työpaikalla Nykyisen kehittämistä Suuntautumista työpaikoille Yhteisiä käytäntöjä Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittämistä laajemmin Nuorten ohjauksen erityispiirteiden tunnistamista Rajaamista iän sijasta kehittyneisyyteen Tukea työpaikoille, jota voi hyödyntää kaikkien työpaikoilla oppivien ohjauksessa Nykyisen kehittämistä ja reipasta uudistamista Toimimista koko verkostossa, opettajan ja työpaikan yhteistyötä tarvitaan erityisesti nuorten kohdalla Yhteisen taustanäkemyksen luomista, ja toisiaan tukevia osakokonaisuuksia

Mitä tehdään yhdessä? Yhteinen ohjausnäkemys Nuorten ohjaamisen 1. vuosi Yhteinen ohjausnäkemys Työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen - Rakennetaan yhdessä - Vetovastuu Tredu/ Jao Nuorten ohjaamisen Erityispiirteet ja tarpeet 2. vuosi Koko työyhteisön sitouttaminen Työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen - Mitä hyötyä työpaikalle tuotetaan ? Sitouttaminen

Mitä tehdään erikseen ? Partneriverkostojen painopisteet Jao Tredu ASIAKASPROSESSIT, OHJAUSNÄKEMYS Ohjausnäkemyksen luominen työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen Työpaikkakouluttajien osaaminen, asteittainen kehittäminen Työpaikka oppimisympäristönä, työyhteisöjen sitouttaminen koulutukseen Metropoli-verkosto TYÖKALUT / PALVELUT / PALVELUKOKONAISUUDET Monipuoliset koulutus/ ohjausratkaisut Palvelukokonaisuudet työpaikoille Toimijoiden kouluttaminen uusien palvelujen käyttöön Salpaus AJASTA, PAIKASTA RIIPUMATTOMAT MOBIILIRATKAISUT TYÖPAIKKAKOULUTTAJILLE Ulkokehäpartnerit OSALLISTUMINEN YHTEISEN OHJAUSNÄKEMYKSEN RAKENTAMISEEN TULOSTEN ARVIOINTI, TESTAUS, KÄYTTÖÖNOTTO

Osahankkeiden vaiheistus 1. vuosi Ohjausnäkemyksen luominen työpaikalla tapahtuvaan koulutukseen Arviointi 1 - pääpartnerit Arviointi 2 - ulkokehä Ohjaustyökalut, palvelukokonaisuudet Ohjausnäkemystä hyödyntäen Työkalujen suunnittelu Arviointi 2 - ulkokehä - hankkeen toisena vuonna Mobiilityökalut Täydentämään muita työkaluja Arviointi 1 Arviointi 2

Periaatteita yhteiselle työskentelylle Hankkeen sisäiset partneriparit/ verkostot Vahvuudet ja aikaisempi kehitys/yhteistyö Osahankkeet vaiheistaen ja niveltäen kokonaisuudeksi Vetovastuu toimenpiteistä partneriparien sisällä Avoin tiedon / tuotosten jakaminen verkostossa Tiedon jakaminen rinnakkaisten hankkeiden välillä Tiedon jakaminen omaan organisaatioon

Yhteinen tilannekuva Nuoret Työelämä Oppiminen muutos Uudistettu työssä oppimisen OHJAUS- NÄKEMYS Nuoret työssä ja oppijana Työelämä muutos Oppiminen työpaikoilla

Verkoston tapaamiset Maaliskuu Starttipäivä 13.3. Jao – Tredun tarkennettu suunnitelma Huhtikuu Metropoliverkoston ja Salpauksen tarkennetut suunnitelmat Hyvien käytäntöjen kartoittaminen alkaa Toukokuu, Työseminaari 2 päivää Koko verkosto Kesäkuu 1/ 2 päivää Pääpartnerit, ohjausnäkemyksen väliarviointi Elokuu Syyskuu Lokakuu Työseminaari 2 päivää Koko verkosto

Jao + Tredu kokonaisuus Työpaikalla tapahtuva oppiminen Tavoite 2. Työpaikkaohjaajien osaaminen Asteittainen kehittäminen Työpaikkakohtaistaminen Modulaarinen koulutusmalli Vetovastuu Jaolla Tavoite 1. Yhteinen ohjausnäkemys Työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen taustateorian päivittäminen nykypäivän työelämään Vetovastuu Tredulla Tavoite 3. Työyhteisöjen sitouttaminen

Tavoite 1. Yhtenäinen ohjausnäkemys vetovastuu Tredulla Kysymys Vastaavatko tämän hetken työpaikalla tapahtuvan oppimisen käytännöt nykypäivän -mahdollisuuksia - tarpeita - kiinnostusta kouluttaa työpaikoilla? Asiantuntijatiimi TPK-kouluttajajäsen Työnantajajäsen Tpk- koulutuksen asiantuntija Työssä oppimisen tutkimus (Tay) Ohjauksen asiantuntija Päätehtävä Työssä oppimisen päivittäminen Nykymallin haastaminen Näkökulmia - Työelämä - Nuoret - Oppiminen Miten Asiantuntijatiimin työpajat eri teemoilla Asiakaskuuntelut Väli- ja loppuarviointi hankepartnerien kanssa Tulos Uudistettu ohjausnäkemys Ohjaamisen elementit Nuorten ohjauksen erityispiirteet Pohjana hankkeen muulle kehitystyölle Tuotetaan hyötyä työpaikoille

Miten nyt edetään ? Metropol- alueen verkosto kokoontuu tekemään tarkemman työsuunnitelman 3.4. Helsingissä Salpauksen tarkennettu suunnitelma tämän jälkeen Tredu ja Jao ovat käynnistäneet ohjausnäkemyksen uudistustyön, väliarviointi kesäkuussa pääpartnerien kesken Koordinaattori aloittaa hyvien käytäntöjen kartoituksen Verkosto kokoontuu 1. työseminaariin toukokuussa Hankkeelle avataan yhteinen sähköinen alusta ja kootaan ohjausryhmä

Päätavoitteet hankkeessa liittyvät Työpaikkaohjaajien osaamiseen Arvostuksen lisäämiseen Ohjauksen elementtien tunnistamiseen Ohjauksen tekemiseen näkyväksi Monipuolisiin koulutusratkaisuihin - koulutusmoduulit - verkkosovellukset - mobiilisovellukset - jalkautuminen työpaikalle Työyhteisöjen sitouttamiseen kouluttamiseen työpaikoilla Työpaikka oppimisympäristönä Osaamisen kytkös yrityksen menestykseen Mistä arvostus muodostuu? Miksi osaamista kannattaa jakaa? Mitä tukea työpaikka- kouluttajille ? Taustalle yhteinen ohjausnäkemys Nuorten ohjaamisen erityispiirteet

Meitä oli mukana Hanketreffeillä 30 henkeä - henkinen ikä…. keskimäärin 33 v. Työpaikkakouluttajahankkeen järjestäytymisessä mukana Tuija Peussa, Esa Björn, Stadi Ritva Koskinen, Salpaus, Ulla Timonen, IAKKY Päivi Ranto, Keuda, Petri Hänninen, Omnia Kaisa Uusitalo, Tredu, Milja Manninen, Jao Anne Pudas, Osao, Kirsi Järvinen, SLK Katja Turunen, Ysao Päivi Kalliokoski