Oikeussosiologia 1: Luentosarjan eteneminen ja lähtökohdat Kaijus Ervasti.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ongelma Mikä tuottaa kamppailua oikeudessa? • 1: Tulkinnat yksittäisistä tapauksista • 2: ”Asiayhteyksien” väliset välienselvittelyt • 3: Kysymys siitä,
Advertisements

Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
OHJAAMINEN.
Matematiikan oppiminen.
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op) Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Verkkoportfolio Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Opetus ja kansainvälisyys toimivaksi kokonaisuudeksi
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Konstruktivismi Konstruktivismin keskeisiä periaatteita
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi Kevät – syksy 2014.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Yrittäjyysfoorumi Kemi Oppilaitosten yrittäjyyteen liittyvien käytänteiden arviointi Mitä se on ja miten se voidaan tehdä? Kari Ristimäki
Rahoitusmarkkinat ja sijoitustoiminta
Miten oppimiskäsitykset ovat muuttuneet aikojen saatossa
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Oikeussosiologia 2: Oikeussosiologia ja sen suhde oikeustieteeseen
Kliinisen hoitotyön asiantuntijuus
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Oikeussosiologia 1: Luentosarjan eteneminen ja lähtökohdat
Oikeussosiologia 7: Oikeustieteen opetus opiskelijapalautteen valossa Kaijus Ervasti.
Seminaarityön rakenteesta
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Levels? Matti Isokallio Berliinin kommunikea “Ministers encourage the member States to elaborate a framework of comparable and compatible qualifications.
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
OPETUKSEN SUUNNITELMALLISUUSOPETUSSUUNNITELMA = -TAVOITTEET -YDINSISÄLLÖT, KURSSIT JA KOKONAISUUDET -KESTO, LAAJUUS, AJOITUS, PERÄKKÄISYYS -OPETUSMENETELMÄT.
KORKEATASOISTA OPPIMISTA JA OPINTOJEN ETENEMISTÄ TUKEVA AKATEEMINEN OPETUSSUUNNITELMA -PERUSTEHTÄVÄ JA TAVOITTEISTO MIETITTY SELKEÄSTI RAKENTUVA KUMULOITUVAN.
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Kysymyksenasettelun avulla luovaan ongelmanratkaisuun matematiikassa
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
Oikeus ja kamppailut 7. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Analytiikka Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Ensimmäinen tapaus.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
SISÄPIHOJEN SUUNNITTELU HS – Space - Laine Anni - Terävä Jaana.
Ops seminaari Askola.
Päivi Paukku Language Centre
OTK infotilaisuus opinnoista lukuvuonna Dekaani Juha Karhu klo ls 10.
Kehittyvä kypsyysnäyte -seminaari Ryhmäkeskustelu Kypsyysnäytteen tekstilaji Puheenjohtaja: Toini Rahtu (HY) Sihteeri: Anne Mäntynen (HY)
Luentokurssi Hanna Tervanotko
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Ainetyöryhmien työn aloitus
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Tutkimus terveystiedonopetuksessa
Words of quantity Open Road 6 pp
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Johdantoseminaari.
Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
Yhteiskuntaoppi, oppitunti 3
Tavoitteet ja arviointi
ENA4 Aihepiireinä ja pohdittavina teemoina: yhteiskunta ja sen eri rakenteet, asuminen, perhe ja perhesuhteet, lieveilmiöt ja rikollisuus, Suomi ja suomalaisuus.
HISTORIAN KURSSIEN TAVOITTEET, SUORITTAMINEN JA ARVIOINTI
Oppiminen voidaan määritellä:
Introduction to decision analysis
DEMO 5 Sonja Betancourt, FM
Valmistautuminen luennoille
PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA
Introduction to decision analysis
© Haaga-Helia StartUp School
Opintojen mitoitus suhteessa opintopistemäärään
Pedagogisia näkökulmia opetukseen
Esityksen transkriptio:

Oikeussosiologia 1: Luentosarjan eteneminen ja lähtökohdat Kaijus Ervasti

Pohdinta ryhmissä  Mitä odotatte luennoilta?  Minkälaiset aihealueet tai näkökulmat kiinnostaisivat?  Mikä on aikaisempi kosketuksenne oikeussosiologiaan; onko mitään kokemusta ja millaista?

Oikeustieteen opetuksen fokus?  ”For law students to focus exclusively on the litigation process is like medical students studying only surgery as a means of curing illness. Of course, that is not what medical students do. They study an extensive range of subjects for the treatment and cure of illnesses. Law students too must extend their focus beyond the litigation arena to a greater understanding of problem-solving approaches. The legal community’s failure to do this for so long may be part of the reason for so much congestion in the civil justice system.” (Jaqueline M. Nolan-Haley 2001)

Luentojen tavoitteet  Antaa tietoa oikeussosiologiasta tutkimusalana  Luoda kuva oikeudellisten ilmiöiden ja instituutioiden roolista yhteiskunnassa  Antaa välineitä arvioida ”todellisuutta” koskevaa tietoa  Lisätä tieteellistä sivistystä ja antaa valmiuksia tutkimuksen tekemiseen  Laajentaa käsitystä oikeudesta  Kannustaa kriittiseen ajatteluun

Kurssin suorittaminen  Oppimispäiväkirja  Ideana kannustaa sekä antaa välineitä oppimiselle ja uuden oivaltamiselle  Opettaa kirjoittamista ja argumentointia  Vaihtoehtona luentokuulustelu  Järjestetään kaksi kertaa  Poissaolot  Korkeintaan kaksi kertaa – ei poikkeuksia  Poissaolosta annetaan aina lisätehtävä  Paikallaolo kontrolloidaan ja vilppitapaukset siirretään tiedekunnan dekaanille

Oppimispäiväkirja  Pidetään jokaisen luentokerran jälkeen  Ei ole referaatti luennoista  Nostetaan esille keskeisiä ideoita ja teemoja luennoista  Ydinidea kommentointi/oma näkemys  Käsitellään myös kirjallisen työn tekemiseen liittyvät kokemukset/ongelmat  Omat kokemukset, pohdinnat ja ajatukset tärkeä osa  Luennoitsijan kanssa voi olla erimieltä/kriittisyys  Lopuksi arvioikaa opetusta/opetusmetodeja ja omaa oppimistanne ja verratkaa sitä tiedekunnan muuhun opetukseen  Oppimispäiväkirja arvioidaan ja annetaan arvosana

Ohjeita oppimispäiväkirjaan  Edellyttää läsnäoloa  Jokainen tekee itsenäisen oman oppimispäiväkirjan  Tehdään välittömästi jokaisen luennon jälkeen  Tekstin pitää olla hyvää asiaproosaa  Miettikää myös tyyliä  Oma näkökulma tärkeä

Oppimispäiväkirjaan liittyviä artikkeleita  Tapio Määttä: Opitun kontrolloimisesta oppimisen innostamiseen: kokemuksia oppimispäiväkirjasta ympäristöoikeuden opetuksessa. Oikeus 2001, s  Mirjami Paso: Kirjoitanko, koska muuta en voi? Tieteellisestä kirjoittamisesta ja sen opettamisesta. Oikeus 2010, s  Mia Korpiola: Näin laadit oppimispäiväkirjan. Oikeushistorian opetusmoniste. (Löytyy tiedekunnan kotisivuilta)

Oikeussosiologian merkitys oikeustieteessä opiskelijoiden mielestä: alkumittaus 2009 (n=79)

Oikeuden yleistieteiden hyöty juristin ammatin kannalta opiskelijoiden mielestä: alkumittaus 2009 (n=79)

Eri ammattien kiinnostavuus opiskelijoiden keskuudessa: alkumittaus 2009 (n=79)

Konstruktivistinen oppimiskäsitys (Ervasti & Ervasti & Manninen 2009) KÄSITYKSEN RAKENTUMINEN Kokemusten kautta oppija konstruoi eli rakentaa tietoa, valikoi ja tulkitsee informaatiota ja jäsentää sitä aikaisempiin tietoihinsa ja näkemyksiinsä. OIKEUSSOSIOLOGIAN KYTKEYTYMINEN KÄYTÄNTÖÖN Opitun siirtovaikutus (transfer). Oppija ymmärtää, miten opittu teoreettinen tieto vaikuttaa käytännön työssä. AJATTELUMALLIN MUUTOS, OPPIMINEN

Luentosarjan kulku  Luennoinnin lisäksi tehdään erilaisia ryhmätehtäviä  Ottakaa kantaa, kysykää, esittäkää ideoita, olkaa kriittisiä  Ajatelkaa, että opiskelun tarkoitus on oppiminen, ei pisteiden kerääminen  Juristien tärkeimmät taidot ovat kirjallinen ja suullinen argumentointi; käyttäkää niitä

Luentosarjalla käsiteltävät teemat  Oikeussosiologia ja sen suhde oikeustieteeseen  Empiirisen tutkimuksen lähtökohdat, aineistot ja menetelmät  Lainvalmistelu ja lakien vaikutukset  Konfliktit ja vaihtoehtoinen konfliktinratkaisu  Tuomioistuimet ja tuomioistuinriidat  Oikeustieteen opetus opiskelijapalautteen valossa

”Vaikka opiskelijan onkin tutkinnoissa osoi- tettava, että hän on huolellisesti perehtynyt kurssikirjoihin ja tärkeimpiin lakiteksteihin, ei muistinvarainen ulkoluku missään tapauksessa vastaa tarkoitustaan. Hyvinkin laajat muistitiedot osoittautuisivat joka tapauksessa riittämättömiksi käytännön lakimiehille. (---) Läksynlukutyylillä, ilman omakohtaista ajatustyötä, ei lainopin opiskelussa voida saavuttaa edes sitä pää- määrää, jonka perehtyminen voimassaolevan oikeuden järjestelmään ja johtaviin periaatteisiin muodostaa.” (Merikoski 1946)