Probioottit
Historia Fermentoidut maito- ja vihannestuoteet ovat olleet käytössä tuhansia vuosia Ranskalainen kuningas François I oli parantunut ripulista fermentoidun vuohenmaidon nautimisen jälkeen Eli Metchnikoff liitti Bulgarialaisten talonpoikien pitkäikäisyyden heidän hapanmaitotuotteiden käyttöön (1907) Hän sanoi jogurtin syöminen vähentää mädättäjäbakteereja paksusuolessa.
Eli Metchnikoff
Mitä probiootit ovat? Antibioottisen vastakohta (Vergin 1954) Yhden mikro-organismin tuottamia aineita, jotka stimuloivat toisten mikro-organismien kasvua (Lilly and Stillwell 1965) Antibioottisen vastakohta (70-luvun alku) Terveydelle hyödyllisiä mikro-organismeja tai mikro-organismien tuotteita (Parker 1976) Eläviä mikroobisia rehun ravintolisiä, jotka vaikuttavat suotuisasti lisäämällä käyttäjän suoliston mikrobiston tasapainoa (Fuller 1989)
Probioottit ovat: Elävää mikrobivalmistetta, joka riittävässä määrin annosteltuna edistää ihmisen tai eläimen terveyttä. (Guarner & Schaafsma 1998) Lactobacillus sp. Bifidobacterium sp. Enterococcus sp., E. coli, hiivat, Bacillus sp. jne.
Lactobasillit
Bifidobakteerit
Enterokokit
Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja
Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja Mikrobiston aineenvaihdunta maksan aineenvaihdunta
Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja Mikrobiston aineenvaihdunta maksan aineenvaihdunta Paksusuolessa on yli 400 bakteerilajia Noin 10 yleisintä bakteerisukua kattaa lukumääräisesti 95-99% koko mikrobistosta Osa on hyödyllisiä, toiset ovat vahingollisia ja niillä voi olla tehtävä, jota ei tunneta.
Probioottien ominaisuudet Kestävät matalaa pH:ta (mahalaukussa, tuotteessa) Kestävät sappea (ohutsuolessa) Kiinnityvät suolistolimakalvolle (ohutsuolessa) Ihmisperäinen (?) Turvallinen Tehokas Tekniset ominaisuudet Määrä? Nyrkkisääntö on 109/annos
Lyhytaikainen kolonisaatio Probioottien syöminen biopsies
Probiootteja Laktoosi-intoleranssi (ei probiootteja vaan jogurtti) Rotavirus ripuli (-1 päivä) Antibioottiripuli, vähentää riskiä, hoito Allergia, vähentää riskiä, hoito Säätelevät immuunivastetta ? Muuttavat bakteerien entsyymiaktivisuutta ? L. rhamnosus GG L. reuteri B. lactis Bb12 ? + ? + ?
Teknologia, jogurtin valmistus Maitojauhe Maito pastörisaatio Hapate L. delbrueckii ssp. bulgaricus S. thermophilus jäähdytys 45°C inkuboi 2½-3t ~1% sekoittettu valmiste ”Bulgaria”-tyyppinen valmiste viileä pakkaus
Teknologia Hapate probiootti
Teknologia Hapate probiootti
Yakult Kopiot? Valio Nestlé Danone Proviva Malaysian Dairies
Yakultin probiootti Lactobacillus casei Shirota
Yakult Sokeri maitojauhe vesi glukoosi sekoitus Lactobacillus casei Shirota sterilisointi (UHT) fermentaatio 6-9 päivät maku (vanilja) viileä pakkaus
Gefilus
Gefiluksen probiootti Lactobacillus rhamnosus GG
Hapate Lactobacillus GG piimä viili jogurtti juusto
Probioottisen juuston valmistus Pastöroitu maito juoksete hapate + Lactobacillus GG rahka suola hera puristus hera kypsytys rahka rahka laktokokit
Probioottinen maito Miksi ei muutu piimäksi/jogurtiksi? Säilytys 4-8°C Monet probioottit (esim. Lactobacillus GG) kasvavat huonosti maidossa “laktoosi intolerantti” Voi kasvaa maidossa, jos toinen hapate on mukana (hapate pilkkoo laktoosia)
Herajuoma, mehu ja kapselit +?? b-galaktosidaasi (laktaasi) hera Lactobacillus GG fermentaatio bakteerien erotus ja puhdistus + mehu pakastekuivaus + mehu herajuoma kapselit mehu
Rela
Relan probiootti Lactobacillus reuteri
L. reuteri pilissä
Reuterin Homofermentaatio 1 Hexose + 2ADP + 2Pi 2 Lactate + 2 ATP Heterofermentaatio 1 Hexose + 1 ADP + Pi Lactate + Ethanol + CO2 + 1 ATP or (if external e- acceptor) 1 Hexose + 2 ADP + Pi Lactate + Acetate + CO2 + 2 ATP
Reuterin
AB(C)-tuoteet Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium Lactobacillus casei
Probioottit äidinmaidonvastikessa Lactobacillus reuteri Bifidobacterium lactis Bb-12
probioottinen lastenruoka
Fermentoidut kauratuotteet Kaurajauho amylaasit vesi ’kauramaito’ keitä viileä bakteerit inkuboi 37°C viileä pakkaus B. lactis Bb-12 + L. acidophilus La-5 L. plantarum 299v
Probiootinen jäätelö Jäätelö sekoitus Pastörointi Homogenisointi Kypsennys Probioottisen jogurtti lisäys Jogurttijäätelö Pakastus Pakkaus Jäätelö sekoitus Pastörointi Homogenisointi Kypsennys Probiootin lisäys Pakastus Pakkaus
Probioottinen salami Hapate (probiootti) Suola Mausteet Liha Kypsennys Kuivaus
Probiootinen leipä
Probioottinen mysli Schneekopfe, Saksa
Synbioottinen keksi Celigüeta, Espanja Inuliini 1,8 g Bifidobakteerit 107
Probioottisten tuoteiden laatu (1) International Dairy Federation: >106/g tuote
Probioottisten tuoteiden laatu (2)
Avainsanat Probiootti Suoliston mikrobisto Kolonisaatio Tuoteet Tekniikka Laatu