Probioottit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Mustikkatrio.
MAITOTUOTTEET!.
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Canikur® tabletit ja rakeet
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Ruuansulatus Bg9/TH Hampaat maitohampaat, pysyvät 20 32
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 3 - Riikka-Leena Leskelä Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 2. Mallien rakentaminen.
Chapter 36: Clinical microbiology
Lahden Seurakuntayhtymän Juhla- ja muistotilaisuudet lukien
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Kansantaudit.
Kappale 16.
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Maitotuotteet: JUUSTOT
Seuraava päivä voi olla yhtä hauska kuin edellinen ilta!
Elimistö puolustautuu
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Canikur®.
Chapter 6: Microbial growth
Kappale 1.
Prebioottit.
XNA peliohjelmointi. XNA Perustuu Microsoftin kehittämään.NET- arkkitehtuuriin ja C#-kieleen. XNA:lla tehdyt pelit toimivat Windows ja XBOX360-alustoilla.
Chapter 42: Industrial microbiology and biotechnology.
Urheilevan nuoren ravitsemus
Chapter 41: Microbiology of food
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Hivesan Pro Antiseptinen voide.
Chapter 21: The deinococci and nonproteobacteria Gram negatives
Chapter 25: Normal microbiota and non specific host resistance
Allergiat.
Elimistömme suurin sisäelin
Metalliseoksia.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Hyvinvointivaltiomallit
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Puhdasta ruokaa? Hurtig Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
KUVA-mittaristoehdotus/ Poimintoja Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus -mittaristosta
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Kehon energiantuotto.
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokaa hygieenisesti.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
MIKROBILOOTA Miten mikrobit liittyvät seuraavien kuvien tuttuihin tuotteisiin tai ilmiöihin? Diojen kuvat ellei toisin mainita: Ari-Pekka Huhta tai Kati.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Esityksen transkriptio:

Probioottit

Historia Fermentoidut maito- ja vihannestuoteet ovat olleet käytössä tuhansia vuosia Ranskalainen kuningas François I oli parantunut ripulista fermentoidun vuohenmaidon nautimisen jälkeen Eli Metchnikoff liitti Bulgarialaisten talonpoikien pitkäikäisyyden heidän hapanmaitotuotteiden käyttöön (1907) Hän sanoi jogurtin syöminen vähentää mädättäjäbakteereja paksusuolessa.

Eli Metchnikoff

Mitä probiootit ovat? Antibioottisen vastakohta (Vergin 1954) Yhden mikro-organismin tuottamia aineita, jotka stimuloivat toisten mikro-organismien kasvua (Lilly and Stillwell 1965) Antibioottisen vastakohta (70-luvun alku) Terveydelle hyödyllisiä mikro-organismeja tai mikro-organismien tuotteita (Parker 1976) Eläviä mikroobisia rehun ravintolisiä, jotka vaikuttavat suotuisasti lisäämällä käyttäjän suoliston mikrobiston tasapainoa (Fuller 1989)

Probioottit ovat: Elävää mikrobivalmistetta, joka riittävässä määrin annosteltuna edistää ihmisen tai eläimen terveyttä. (Guarner & Schaafsma 1998) Lactobacillus sp. Bifidobacterium sp. Enterococcus sp., E. coli, hiivat, Bacillus sp. jne.

Lactobasillit

Bifidobakteerit

Enterokokit

Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja

Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja Mikrobiston aineenvaihdunta  maksan aineenvaihdunta

Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja Mikrobiston aineenvaihdunta  maksan aineenvaihdunta Paksusuolessa on yli 400 bakteerilajia Noin 10 yleisintä bakteerisukua kattaa lukumääräisesti 95-99% koko mikrobistosta Osa on hyödyllisiä, toiset ovat vahingollisia ja niillä voi olla tehtävä, jota ei tunneta.

Probioottien ominaisuudet Kestävät matalaa pH:ta (mahalaukussa, tuotteessa) Kestävät sappea (ohutsuolessa) Kiinnityvät suolistolimakalvolle (ohutsuolessa) Ihmisperäinen (?) Turvallinen Tehokas Tekniset ominaisuudet Määrä? Nyrkkisääntö on 109/annos

Lyhytaikainen kolonisaatio Probioottien syöminen biopsies

Probiootteja Laktoosi-intoleranssi (ei probiootteja vaan jogurtti) Rotavirus ripuli (-1 päivä) Antibioottiripuli, vähentää riskiä, hoito Allergia, vähentää riskiä, hoito Säätelevät immuunivastetta  ? Muuttavat bakteerien entsyymiaktivisuutta  ? L. rhamnosus GG L. reuteri B. lactis Bb12 ? + ? + ?

Teknologia, jogurtin valmistus Maitojauhe Maito pastörisaatio Hapate L. delbrueckii ssp. bulgaricus S. thermophilus jäähdytys 45°C inkuboi 2½-3t ~1% sekoittettu valmiste ”Bulgaria”-tyyppinen valmiste viileä pakkaus

Teknologia Hapate probiootti

Teknologia Hapate probiootti

Yakult Kopiot? Valio Nestlé Danone Proviva Malaysian Dairies

Yakultin probiootti Lactobacillus casei Shirota

Yakult Sokeri maitojauhe vesi glukoosi sekoitus Lactobacillus casei Shirota sterilisointi (UHT) fermentaatio 6-9 päivät maku (vanilja) viileä pakkaus

Gefilus

Gefiluksen probiootti Lactobacillus rhamnosus GG

Hapate Lactobacillus GG piimä viili jogurtti juusto

Probioottisen juuston valmistus Pastöroitu maito juoksete hapate + Lactobacillus GG rahka suola hera puristus hera kypsytys rahka rahka laktokokit

Probioottinen maito Miksi ei muutu piimäksi/jogurtiksi? Säilytys 4-8°C Monet probioottit (esim. Lactobacillus GG) kasvavat huonosti maidossa “laktoosi intolerantti” Voi kasvaa maidossa, jos toinen hapate on mukana (hapate pilkkoo laktoosia)

Herajuoma, mehu ja kapselit +?? b-galaktosidaasi (laktaasi) hera Lactobacillus GG fermentaatio bakteerien erotus ja puhdistus + mehu pakastekuivaus + mehu herajuoma kapselit mehu

Rela

Relan probiootti Lactobacillus reuteri

L. reuteri pilissä

Reuterin Homofermentaatio 1 Hexose + 2ADP + 2Pi  2 Lactate + 2 ATP Heterofermentaatio 1 Hexose + 1 ADP + Pi  Lactate + Ethanol + CO2 + 1 ATP or (if external e- acceptor) 1 Hexose + 2 ADP + Pi  Lactate + Acetate + CO2 + 2 ATP

Reuterin

AB(C)-tuoteet Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium Lactobacillus casei

Probioottit äidinmaidonvastikessa Lactobacillus reuteri Bifidobacterium lactis Bb-12

probioottinen lastenruoka

Fermentoidut kauratuotteet Kaurajauho amylaasit vesi ’kauramaito’ keitä viileä bakteerit inkuboi 37°C viileä pakkaus B. lactis Bb-12 + L. acidophilus La-5 L. plantarum 299v

Probiootinen jäätelö Jäätelö sekoitus Pastörointi Homogenisointi Kypsennys Probioottisen jogurtti lisäys Jogurttijäätelö Pakastus Pakkaus Jäätelö sekoitus Pastörointi Homogenisointi Kypsennys Probiootin lisäys Pakastus Pakkaus

Probioottinen salami Hapate (probiootti) Suola Mausteet Liha Kypsennys Kuivaus

Probiootinen leipä

Probioottinen mysli Schneekopfe, Saksa

Synbioottinen keksi Celigüeta, Espanja Inuliini 1,8 g Bifidobakteerit 107

Probioottisten tuoteiden laatu (1) International Dairy Federation: >106/g tuote

Probioottisten tuoteiden laatu (2)

Avainsanat Probiootti Suoliston mikrobisto Kolonisaatio Tuoteet Tekniikka Laatu