Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Puhdasta ruokaa? Hurtig 2015-2016. Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Puhdasta ruokaa? Hurtig 2015-2016. Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat."— Esityksen transkriptio:

1 Puhdasta ruokaa? Hurtig 2015-2016

2 Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat. Valitaan luokasta pakkaus, jonka pakkausmerkintä kertoo eniten tärkeää ja helposti ymmärrettävää tietoa.

3 Mitä eri ruoka-aineiden pakkausselosteista kannattaa katsoa? Leipä: kuitu, suola, natrium Juusto: rasva, tyydyttynyt rasva, suola, natrium Maito ja maitotuotteet: rasva, tyydyttynyt rasva, hiilihydraatit ja sokerit, D-vitamiini Lihavalmisteet: rasva, suola, natrium Juomat: energia * Miksi esimerkiksi leivän kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota kuitupitoisuuteen?

4 Ainesosat kerma, maitoproteiinivalmiste, vesi, kovettamaton kasviöljy, hapate, suola (1,2 %), vähälaktoosinen maitojauhe, emulgointiaineet (E471, E476), stabilointiaine (E402), happamuudensäätöaineet (E500, E339), säilöntäaine (E202), aromi, väri (E160a) ja D-vitamiini. Rasvaa 40 %. Oivariini sisältää maitorasvaa 25 % ja kasviöljyä 15 %. Ravintosisältö (100 g:ssa) energiapitoisuus 1650kJ/400kcal Proteiinia4g Hiilihydraatteja2g josta sokeria2g josta laktoosiaalle 1g Rasvaa40g josta tyydyttyneitä 15g Natriumia0.5g Ainesosat vesi, kovettamaton kasvirasva, kasviöljy, vähälaktoosinen maitojauhe, maitorasva, suola (1,0%), stabilointiaine (E402), emulgointiaineet (E471, E476), säilöntäaine (E202), aromi, A- ja D-vitamiini. Rasvaa 30 %. Tuote sisältää kovettamatonta kasvirasvaa ja -öljyä 26 % ja maitorasvaa 4 %. Vähälaktoosinen. Ravintosisältö (100 g:ssa) energiapitoisuus 1200kJ / 300kcal Proteiinia 2g Hiilihydraatteja 3.5g josta sokeria 3.5g josta laktoosia alle 1g Rasvaa 30g josta tyydyttyneitä 8g Natriumia 0.4g

5 Ainesosat Pastöroitu maito, sokeri, vesi, persikka, vadelma, aprikoosi, sakeuttamisaine (pektiini), aromit, värit (punajuuriväri ja beta-karoteeni), jogurttihapate, Lactobacillus rhamnosus GG-hapate ja D- vitamiini. Jogurtissa 4,5 % marjaa ja hedelmiä Ravintosisältö (100 g:ssa) energiapitoisuus 300kJ / 72kcal Proteiinia 2.9g Hiilihydraatteja 11g josta sokeria 11g josta laktoosia alle1g Rasvaa 1.7g josta tyydyttyneitä 0.9g Ravintokuitua alle1g Natriumia 0.04g Ainesosat Pastöroitu rasvaton maito (86%), vesi, sakeuttamisaine (perunatärkkelys), aromit (vanilja ja vanilliini), makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K) ja hapatteet: Lactobacuillus rhamnosus GG®, Lactobacillus rhamnosus Lc705, Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii JS, Bifidobacterium BB-12®. Lisätty D-vitamiinia. Ravintosisältö (100 g:ssa) energiapitoisuus 130kJ / 30kcal Proteiinia3g Hiilihydraatteja3.4g josta sokeria3.4g josta laktoosia0g Rasvaa0.4g josta tyydyttyneitä 0.2g Ravintokuitua0g Natriumia0.04g

6 Ainesosat viljat (kaurahiutaleet, vehnähiutaleet), sokeri, kasviöljy (palmu), rusina (rusina, kovetettu puuvillansiemenöljy), kookosjauhe, hunaja, vehnätärkkelys, hasselpähkinä, suola, väri (E150c). Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää, maapähkinää, maitoa, soijaa ja seesaminsiemeniä. Suolapitoisuus 0,4 %. Ravintosisältö (100 g:ssa) Energiaa 1890 kJ / 450 kcal Proteiinia 8,0 g Hiilihydraattia 66,0 g josta sokeria 29,0 g Rasvaa 17,0 g josta tyydyttyn. 7,0 g Ravintokuitua 5,0 g Natriumia 0,17 g Ainesosat Vehnähiutale, rusina, maissihiutale, kaurasuurimo, ohrahiutale, papaija, ananas, hunaja Ravintosisältö (100 g:ssa) Energiaa 1380 kJ / 331 kcal Proteiinia8,0 g Hiilihydraattia69,0 g josta sokeria18,0 g Rasvaa2,0 g josta tyydyttyneitä0,4 g Ravintokuitua8,0 g Natriumia0,18 g

7 Lisäaineet Missä tuotteissa on lisäaineita? Missä tuotteissa on eniten lisäaineita? Missä tuotteissa on vähiten lisäaineita?

8 Lisäaineet merkitään E-koodein Lisäaineet parantavat tuotteen: ulkonäköä säilyvyyttä makua valmistusominaisuuksia Lisäaineiden riskit: Allergiaoireet Liikasaanti (ADi- arvo)

9 Tuotemerkit

10 Kotitehtävä:

11 Oikeat vastaukset: Geeniruoka = Valmistuksessa on käytetty geenitekniikkaa siirtämällä toisen kasvin tai eläimen geeni kyseiseen raaka-aineeseen. Geenitekniikalla pyritään parantamaan esimerkiksi tuotteen ulkonäköä, säilyvyyttä tai viljelyomaisuuksia. Esimerkkinä maissi. Geenitekniikan käyttö tulee mainita pakkausselosteessa GMO-merkinnällä.

12 Luomuruoka = Missään valmistuksen vaiheessa ei ole käytetty keinolannoitteita tai kemiallisia torjunta- aineita. Esimerkiksi kompostointia käytetään lannoitukseen. Luomutiloilla eläimillä on paljon liikkumatilaa. Luomutuotteiden valikoima lisääntyy koko ajan. Luomuruoan tunnistaa Luomumerkistä.

13 Lähiruoka = Ruoka on tuotettu asuinpaikan läheisyydessä. Etuja: kuljetusmatkat lyhyet, kotiseudun taloudelliset ja työllistymishyödyt. Esimerkiksi sienet ja marjat

14 Funktionaaliset elintarvikkeet = Tuote edistää terveyttä tai vähentää sairauden riskiä. Tutkimuksilla osoitettava. Esimerkiksi ksylitolipurukumi, Benecol-margariini, erilaiset maitohappobakteerivalmisteet

15 Täydennetyt elintarvikkeet = Edistävät terveyttä, mutta eivät voi mainostaa itseään terveyttä edistävinä elintarvikkeina. Esimerkiksi maitoon on lisätty D-vitamiinia, jogurtteihin lisätään kuitua.

16 Vierasaineet ovat riskitekijöitä Kasvisten torjunta-aineet Kasvisten viljelyssä käytetään torjunta-aineita poistamaan tuhohyönteisiä. Eläinten lääkitys Lääkityksestä saattaa jäädä eläimeen jäämiä. Teollisuuden päästöt Autojen pakokaasut → Pellot eivät saisi olla lähellä autotietä. Homemyrkky ”Älä poista juustosta vain homeista kohtaa vaan koko juusto.” Kalojen myrkyt Itämeren kaloissa on pieniä määriä dioksiinia. Järvikaloista hauessa elohopeaa → Eri kalalajeja tulee syödä vaihdellen. Kalojen syömisen hyödyt ovat kuitenkin suuremmat kuin haitat! Muut aineet Perunan solaniini → Solaniinin aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä paranee itsestään. Sienten myrkyt

17 Ravitsemussanojen kertaamiseen Pelaa ravitsemus-aiheista peliä, jossa oikea määritelmä ja sen selitys yhdistetään siirtämällä sanat päällekkäin (scatter) tai kysytään monivalinta ja oikein/väärin kysymyksiä (test). https://quizlet.com/88052200/scatter Löydät harjoitukset osoitteella www.quizlet.comquizlet.com Ravitsemus > Eeva-Maria1 > yläpalkista scatter tai test tai race

18 Elintarvikelaki 1)varmistaa elintarvikkeiden ja niiden käsittelyn turvallisuus sekä elintarvikkeiden hyvä terveydellinen ja muu elintarvikemääräysten mukainen laatu 2) varmistaa, että elintarvikkeista annettava tieto on totuudenmukaista ja riittävää eikä johda harhaan 3) suojata kuluttajaa elintarvikemääräysten vastaisten elintarvikkeiden aiheuttamilta terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappioilta 4) varmistaa elintarvikkeiden jäljitettävyys 5) turvata korkealaatuinen elintarvikevalvonta 6) osaltaan parantaa elintarvikealan toimijoiden toimintaedellytyksiä.

19 Onko lähiruoka ekologista? Lähiruoka haetaan usein pienissä erissä ja mahdollisesti henkilöautolla. Ruoat, jotka tulevat toiselta puolelta maapalloa tulevat isoissa erissä ja usein rahtilaivoilla. Tällöin yksittäisen tuotteen osuus päästöistä jää pieneksi...Toisaalta kuljetus ei ole ainoa ekologisuuden mitta, sillä maaperän kuluttava viljely, torjunta-aineiden, lannoitteiden ja valmistusenergian käyttö vaikuttavat myös… Lähiruoan suosimista on perusteltu omavaraisuudella, alhaisilla hiilidioksidipäästöillä. Lähiruokaa tuotettaessa hyödynnetään paikallista osaamista ja noudatetaan kulttuurisia perinteitä. Yhteys kuluttajan ja tuottajan välillä on monesti läheinen. Lisäaineiden käyttö on vähäistä, sillä ruoka saadaan pöytään tuoreena.

20 Kotitehtävät Lue kappale ”Puhdasta ruokaa” ja tee kappaleen lopusta sivulta 199 löytyvät tehtävät 1-5 vihkoosi.

21 Elintarvikealias Oppilaat toimivat pareittain. Toinen selittää sanan ja toinen yrittää arvata, mistä on kyse. Yhdyssanan kumpaakaan sanaa ei saa sanoa.

22 Lähiruokaa, geeniruokaa, luomuruokaa vai mitä väliä?! Jokainen neljän hengen ryhmästä saa roolin, jonka pohjalta väittelee. Aiheena on löytää vastaus kysymykseen: Minkälainen ruoka on parasta ja mikä on ekologisinta? Roolit: Lähiruoan kannattaja ”Hälläväliä” tyyppi Geeniruoan puolestapuhuja Luomuruoan kannattaja Tärkeää on, että osallistujat ovat selvillä roolinsa taustatiedoista.


Lataa ppt "Puhdasta ruokaa? Hurtig 2015-2016. Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google