Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta"— Esityksen transkriptio:

1 Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
valkuaisaineista, noin 18% rasvoista, noin 9% hiilihydraateista, noin 5% muista orgaanisista aineista (mm. DNA, RNA, ATP) epäorgaanisista suoloista, noin 4% => Ravintokoostumuksen ylläpitämiseen tarvitaan vastaavia aineita ravinnosta + ravinnosta energiaa elintoimintoihin => Ruuansulatuksessa ravintoaineita pilkotaan entsyymeillä pienemmiksi rakenneosikseen, jolloin ne voivat imeytyä

2 Ruuansulatukanava

3 Ruuansulatuksen ”säätely”
Autonominen hermosta + hormonit säätelee: parasympaattinen hermotus (edistää) sympaattinen hermotus (hidastaa) => suolen liikkeet saavat aikaan pitkittäiset ja rengaslihakset (peristaltiikka ja segmentaatio) Nälän tunne johtuu: tyhjän vatsalaukun supistukset aivojen säätelykeskus (ydinjatke) leptiini-hormoni (rasvakudoksen erittämä hormoni =>säätelee ruokahalua ja energiankäyttöä) greliini hormoni (stimuloi ruokahalua, nopeuttaa mahalaukun tyhjenemistä) => erittyy mahalaukun limakalvolta veren sokeri

4 Ruuansulatusnesteet ja entsyymit
1. Sylki amylaasi => tärkkelystä maltoosisokeriksi 2. Mahaneste (mahan limakalvon rauhaset erittävät) pepsiini + suolahappo => proteiineja peptideiksi 3. Sappineste Maksan tuottamat sappihapot (eivät ole entsyymejä) emulgoivat rasvoja vesiliukoiseen kuntoon => hajoavat ja imeytyvät paremmin

5 4. Haimaneste neutraloi mahasta tulleen aineksen trypsiini (ja kymotrypsiini) muuttaa proteiineja peptideiksi lipaasi (ja fosfolipaasi) => rasvat rakenneosikseen haima-amylaasi => tärkkelystä maltoosiksi nukleaasit => nukleiinihapot (DNA, RNA) nukleotideiksi 5. Suolineste (suolen sisäpinnalla olevista rauhasista) peptidaasit => peptidejä aminohapoiksi maltaasi, sakkaraasi, laktaasi => disakkaridit monosakkarideiksi

6 Ravinnon imeytyminen Kun ruoka on hajonnut tarpeeksi pieneen muotoon, imeytyy se elimistöön ohutsuolesta Aminohapot ja sokerit imeytyvät nukkalisäkkeiden seinämien läpi verisuoniin ja edelleen maksaan (maksan porttilaskimoa pitkin), jossa veri puhdistetaan mahdollisista mikrobeista. Maksa toimii myös mm. sokerin varastoijana (glukoosi => glykogeeni) Rasva-aineet imeytyvät nukkalisäkkeiden sisällä kulkeviin imusuoniin ja siitä edelleen verenkiertoon Verenkierron mukana ravintoaineet kulkeutuvat kaikkialle elimistöön solujen energia- ja rakennusaineiksi

7

8


Lataa ppt "Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google