Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Tuulivoima ja maanomistaja
Jumalan kanssa.
OSTA LÄHELTÄ – KEHITÄ KUNTAASI
Essi Keskinen / Metsähallitus
Yksilö ostajana.
Luku 5 – Tietojen hakeminen sovelluksiin
Vuorovaikutuksesta voimaan
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Preppaus ENA 4.
METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Perhevapaavalinnat ja perhevapaiden kustannukset sukupuolten välisen tasa- arvon jarruina työelämässä? Säätytalo
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
SeijaTiitto-Komminaho
Kotiseutukosteikot - Life: kosteikkokoulutus Jyväskylä Luonnonsuojelu- ja metsälain kohteiden huomioiminen kosteikkohankkeissa Juha Jämsén.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintalaskentapalvelu
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
TURVETUOTANTO JA ISOT PETOLINNUT
2013/04/17 MINERA-LOPPUSEMINAARI YMPÄRISTÖRISKINARVIOINTI KONSULTIN NÄKÖKULMASTA Alternative title slide.
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
YVA – ATOMISTINEN MENETELMÄ KOKONAISUUDEN HALLINTAAN? Ari-Pekka Auvinen Suojelutoimikunnan pj. | PPLY Tutkija | Suomen ympäristökeskus Maanomistaja & perheenisä.
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Länsi-Suomen EAKR Vuosiraportti 2011 LS EAKR MC Vaasa 1.Ohjelman vuosiraportti on rakenteeltaan ”entinen” – ei suuria muutoksia kesken kauden.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
PILKKU.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Viestintäsuunnitelma
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Tuulivoima ja luontoselvitykset Iiro Ikonen
Tulevaisuuden tietoverkot (suurten keskusten ulkopuolisilla alueilla) Ilpo Koskikallio Glocal Oy Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
SÄDEHOITO.
 aihealue on selkeästi rajattu ja rajausta on perusteltu  valittu näkökulma on innovatiivinen ja uutta luova  käsiteltävä aihe on kuvattu tarkoin mutta.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Biodiversiteetin suojelu
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
HARJOITTELUPAIKKA HAKUSESSA
Väliaineen vastus.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
FRESHABIT Pienvesistrategian toimenpiteiden toteuttaminen hankkeessa J. Ilmonen, Metsähallitus, luontopalvelut Pienvesistrategia sanoista teoiksi –miniseminaari.
Paikkatiedon hyödyntämismahdollisuudet pienvesien tilan arvioinnissa Kati Häkkilä, Teemu Ulvi, Minna Kuoppala, Jani Heino SYKE Pienvesistrategia sanoista.
Luontoinventoinnit kaavoituksen ja maankäytön suunnittelun apuvälineinä Mitä luontokartoittaja tekee? Esko Vuorinen luontokartoittaja Silvestris luontoselvitys.
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Metso- henkinen luonnonhoitohanke
Suomen luonnon erityispiirteet
Tutkielman teko-ohjeet
MONIMUOTOISUUS.
Lape Uusimaa ajankohtaiskatsaus
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit

Ympäristövaikutusten arviointi Laajoja hankkeita koskevia Eivät suoraan vaikuta esim. lupiin. Varsinainen lupaprosessi käynnistyy YVA:n jälkeen. YVA:n liitteenä olevia raportteja voidaan käyttää sellaisinaan lupaprosesseissa. Suurin merkitys pitäisi olla siinä, että jo hankkeen alkuvaiheessa osallistetaan alueen ihmisiä ja tarkastellaan eri vaihtoehtoja tasavertaisesti (mukaan lukien nollavaihtoehto) Luontokartoitukset tulisi tehdä riittävän laajasti, jotta eri vaihtoehdot tulisivat huomioitua. Myös tarkasteltavat asiat monenlaisia: vesitalous, luontotyypit, lajit, luonnontilaisuus, kulttuurihistoria, maisema, monikäyttö yms

Kaavoitus Maakuntakaavat ohjaavat tulevaisuudessa keskeisesti turvetuotannon sijoittumista. Tämä vaatii hyvin laajoja soiden luontokartoituksia. Keskeistä soiden luonnontilaisuus (tälle oma asteikko) sekä erityiset luontoarvot (lajit, kasvillisuustyypit ym) Tavoitteena, että turvetuotantoa ym. merkittävästi soita muuttava käyttö osoitetaan kaavassa vain jo muuttuneille soille.

Lupaprosessit Ympäristölupia joudutaan hakemaan myös monille hankkeille, jotka eivät vaadi YVA-tarkastelua Ympäristöluvat esim. turvehankkeissa käsittelevät ensisijaisesti päästöjä. Maaluontotyyppejä ja lajeja tarkastellaan vain esim. luonnonsuojelulain mukaan. Selvästi huomioitavina perusteina esim. muutamat erityisesti suojeltavat lajit sekä suojellut luontotyypit (soilla lähinnä tervaleppäkorpi). Jossain määrin myös rauhoitetut lajit. Tärkeä arvioida vaikutusta Natura-alueisiin (Natura- arvioinnin tarveharkinta). Vesilain suojelemat kohteet (luonnontilaiset purot, norot, lammet, lähteet) huomioitava

Natura-arvioinnit Luontokartoituksissa pystyttävä antamaan riittävät tiedot, jotta viranomaiset pystyvät vastaamaan kysymykseen: Heikentääkö hanke merkittävästi niitä perusteita (lajit, luontotyypit), joiden perusteella alue otettu Natura- verkostoon. Arviointivelvollisuus on, ellei objektiivisesti arvioiden ole poissuljettua, että heikentäviä vaikutuksia voi tulla joko erikseen tai yhdessä muiden hankkeiden kanssa. Viranomainen ei saa antaa lupaa hankkeelle, jos merkittävät heikentävät vaikutukset eivät ole poissuljettuja. Konsultin asia siis tuoda esiin faktat. Ratkaisu jätettävä viranomaiselle. (Koskee sekä Natura-arvioinnin tarveharkintaa, että itse arviointia)

Miksi suokartoitukset työllistävät luontokartoittajia? Soita alueellisesti varsin paljon erityisesti Pohjois- ja Länsi-Suomessa. Soiden luontotyypit ja lajit uhanalaistuneet nopeasti. Luonnontilan muutokset soilla usein peruuttamattomia. Periaatteessa kaikki vesitalouden muutokset näkyvät soiden ekologiassa. Esim. pohjavesien kautta vaikutukset soilla voivat olla hyvin laajoja. Turvetuotantohankkeet laajoja, lisäksi soita muuttavat esim. kaivos- ja maa-aineshankkeet, vesirakennushankkeet ja muut suuret rakennushankkeet, sähkölinjat ym.

Mitä soiden luontokartoituksissa huomioitava? Ilmakuva tärkeä lähtökohta. Maastotyöt osattava kohdistaa ilmakuvan avulla tärkeimpiin kohtiin. Luontotyyppien ja lajien lisäksi kiinnitettävä erityistä huomiota vesien liikkeeseen (mikä on suon valuma-alue, tuleeko vesi pinta- vai pohjavetenä). Pystyttävä arvioimaan sitä, miten toimenpiteet vaikuttaisivat vesiin.

Mistä saa taustatietoja Lajitietoja uhanalaisista lajeista (kasvit, sienet, jonkin verran myös selkärangattomia eläimiä) koottu ympäristöhallinnon Hertta-tietokantaan. Monilta osin puutteellinen. Metsähallituksella kuviotietokanta, jossa esim. kaikkien Natura-alueiden osalta runsaasti kuvioittaisia tietoja (puusto, kasvillisuustyyppi, Natura-luontotyyppi yms.). Kerätty osana laajaa kartoitusta, tiedot eivät yksityiskohtaisia. Metsähallitus ylläpitää myös kotka- ja muuttohaukkarekistereitä Huomattava siis, että taustatiedot eivät koskaan voi korvata maastokartoitusta, mutta antavat arvokasta vertailupohjaa.

Ilmakuvalta voi erottaa erilaisen kasvillisuuden kuviot

Ilmakuvilta katsotaan vedenjakajat ja veden virtaussuunnat. Alueilla, joilla maaperä tiivistä peitemoreenia, tämä yleensä yksinkertaista

Erityisesti alueilla, joilla paksuja, läpäiseviä maakerroksia, pohjaveden muodostumis- ja purkautumiskohtien selvittäminen tärkeää. Myös uhanalaiset lajit ja luontotyypit sijoittuvat tyypillisesti näihin kohtiin.

Yleisimpiä heikkouksia konsulttityönä tehtävissä kartoituksissa Maastotöihin varattu liian vähän aikaa tai ne joudutaan tekemään epäedulliseen aikaan. Selvitys rajataan liian suppeaksi, esim. hankealueen ympäriltä ei katsota vaikutuspiirissä olevia alueita. Arvioinnit eivät tuo esille tarkasteltavan kohteen merkitystä laajemman kokonaisuuden osana Arvioinneissa ei kiinnitetä huomiota siihen, kuinka tarkasteltava hanke vaikuttaisi yhdessä muiden kanssa Usein konsultit pyrkivät tekemään arviointeja, jotka kuuluvat virkamiehille