Opetusneuvos Liisa Jääskeläistä mukaillen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kasvatuksen keinot Pedagogisia näkökulmia rasisminvastaiseen työhön
Advertisements

Hankesato talteen! Kevättapaaminen yleissivistävän koulutuksen kansainvälistäjille , Tampere Miten opetussuunnitelmaa voi rikastaa paikallisesti.
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Turun esi- ja perusopetuksessa
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Opetussuunnitelmat Opetushallitus antaa opetussuunnitelmien perusteet
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Unesco-ASPNET-koulujen seminaari Opetushallituksessa
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n lausunto perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistamisesta.
Turun Kielitivolin koulutusristeily
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Koulujen kansainvälistäminen pähkinänkuoressa Tampere
Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet OPS 2016
Kestävä elämäntapa haastaa opettajuuden!
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Perusopetuksen uudistus
Tervetuloa Suomen UNESCO-ASPnetkoulut. 35 koulua paikalla.
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Aihekokonaisuudet lukiossa Eero Salmenkivi Soveltavan kasvatustieteen laitos.
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Oppiaine-kokonaisuus
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Katsaus opetussuunnitelmatyöhön Talous tutuksi 2013 Kristina Kaihari Opetusneuvos.
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Ryhmäkysymys 1 SDG, eettinen vastuu, vihapuhe… Miten integroidaan opetukseen ja oppimiseen? Kokemuksia ja esimerkkejä: Kestävä kehitys ja kestävän tulevaisuuden.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 9. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Yhteiskunnan uudet haasteet, koulun mahdollisuudet ja UNESCO- koulun kv-toiminta UNESCO-ASPNET-KOULUJEN SEMINAARI OPETUSHALLITUS TIINA SARISALMI.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Seinäjoki Ihmisoikeudet, demokratia ja sovittelu opetussuunnitelmissa ja käytännössä Satu Elo, OPH.
Kestävää tulevaisuutta rakentamassa-hanke
ME-hengen kehittäminen
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Strategiaperusta ja ohjelmat
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Kuinka toteuttaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia?
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
TET =Työelämään tutustuminen
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
Kv-toiminta opsin palveluksessa – ohjausta ja vertaisohjausta kaikille kv-rahaa hakeneille Koulutus- ja verkostoitumispäivä kansainvälisyyden valtionavustuksen.
Maailmankansalaiseksi kasvamisen ja kasvattamisen haasteita ja oivalluksia Koulutus- ja verkostoitumispäivä kansainvälisyyden valtionavustuksen hakijoille.
Nopolan koulu Opettajien veso
Maaselän koulun 4. lk:n vanhempainiltaan
Ops-iltapäivä Raumanmeri
Opetushallitus, kansainvälisyys ja kielet
Uudet opetussuunnitelmat – oppiminen muutoksessa?
TET =Työelämään tutustuminen
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Opetusneuvos Liisa Jääskeläistä mukaillen Opettajat ilman rajoja Maailman opettajien päivänä 4.10.2014 Uudistuvissa opetussuunnitelmissa jokainen opettaja on globaalikasvattaja Opetusneuvos Liisa Jääskeläistä mukaillen Paula Mattila OPETUSHALLITUS

Maailma muuttuu – ops uudistuu Peruskouluun siirtyminen –YK:n yleisinhimillinen ihmisoikeuksien julistus arvopohjana Ops 1985 – Unescon kansainvälisyyskasvatussuositus 1974 pohjana Ops 1994 – liittyminen Euroopan neuvostoon (1989) ja unioniin (1995) korosti tarvetta laajentaa kieliohjelmaa ja ”eurooppalaistua”, Rion konferenssi 1992 ja kestävä kehitys Ops 2003 ja 2004, kansainvälistyminen kaikkialla, aihekokonaisuudet Ops 2014 – globalisoitumisen kohtaaminen viisaasti, globaalikasvatus, kasvatus maailmankansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan

Globaalikasvatus, Maastrich 2002, GENE Globaalikasvatuksen tehtävänä on avata ihmisten silmät ja mieli maailman moninaisuuksille sekä rohkaista heitä toimimaan oikeudenmukaisemman kestävämmän ja ihmisoikeuksia kunnioittavamman maailman puolesta.

Maailmankansalaisuus Lähde: Kansalaisyhteiskunnan tutkimusportaali, JY identiteetti osana ympäröivää maailmaa kosmopoliittinen orientaatio=halukkuus ja valmius kohdata kulttuurista erilaisuutta + eläytyä toiseuteen maailmankansalaisuus kansainvälistymisenä sekä ympäristövastuuseen ja eettisyyteen kasvuna toimijuus globaalissa kansalaisyhteiskunnassa lokaali, globaali, glokaali poliittinen kosmopolitanismi – kansallisvaltiot, unionit, maailmanvaltio eettinen maailmankansalaisuus =ihmisyyden eri puolien kunnioitus ja sitoutuminen pitämään jokaista yksilöä syntyperästä ja asemasta riippumatta tasa-arvoisena (Sihvola, 2004)

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2016 pedagogiikka ja toimintakulttuuri uudistuvat. - - OPS on normi!

http://www.oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset Tavoitteet Aikataulu Työryhmät Paikallisen työn tuki Luonnokset Blogi

Maailmankansalaisuus ops-uudistuksessa – lue ainakin näitä Perusopetus avaa näköalaa sukupolvien yli ulottuvaan globaaliin vastuuseen (Arvoperusta, s. 11). Arvoperusta Perusopetuksen tehtävä Laaja-alaiset osaamisalueet (kompetenssit) Koulun toimintakulttuurin kehittämisperiaatteet Monialaiset oppimiskokonaisuudet Oppiaineet – historia – yhteiskuntaoppi, biologia – maantieto, kielet, uskonto, ET… Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus, ilmaisu TVT Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Maailmankansalaisen etiikka Ihmisoikeuksien tuntemus Osallisuus Hyvä elämä kaikille Ihmisyyteen kasvussa jännitteet pyrkimysten ja vallitsevan todellisuuden välillä ovat väistämättömiä. Sivistykseen kuuluu taito käsitellä näitä ristiriitoja eettisesti ja myötätuntoisesti sekä rohkeus puolustaa hyvää. /Arvoperusta YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista Euroopan ihmisoikeussopimus YK:n yleissopimus vammaisen henkilöiden oikeuksista 2006 YK:n julistus alkuperäiskansojen oikeuksista 200710

Kulttuurinen osaaminen Kulttuurisen moninaisuuden kohtaaminen Vuorovaikutustaidot, monikielisyys Kulttuuri-identiteetti Kulttuuriperintö Jatkumot, oma paikka Miten kulttuurit vaikuttavat yhteiskunnassa Mitä ei voi hyväksyä ihmisoikeuksien vastaisena Koulu oppivana yhteisönä on osa kulttuurisesti muuntuvaa ja monimuotoista yhteiskuntaa, jossa paikallinen ja globaali limittyvät. Erilaiset identiteetit, kielet ja katsomukset elävät rinnakkain. (Toimintakulttuuri)

Aktiivinen kansalaisuus Osallisuus, osallistuminen ja vaikuttaminen Demokratia, ihmisoikeudet, hyvinvointi, tasa-arvo Taito ilmaista omia näkemyksiä, toimijuus koulussa ja kansalaisyhteiskunnassa Neuvotteleminen, sovittelu, ristiriitojen ratkaisu Kriittisyys, tiedon luotettavuuden arviointi Toisen asemaan asettuminen - yhdenvertaisuus, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus →luottamus Yhdenvertainen kohtelu edellyttää sekä perusoikeuksien ja osallistumisen mahdollisuuksien turvaamista kaikille että yksilöllisten tarpeiden huomioonottamista /Toimintakulttuuria ohjaavat periaatteet

Kestävä elämäntapa Ekologisesti, taloudellisesti sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä elämäntapa, kehitys ja tulevaisuus Ekososiaalinen sivistys Taidoista ja valinnoista näköalan avaaminen kohti kulttuurievoluution suunnan korjaamista Perusopetus avaa näköalaa sukupolvien yli ulottuvaan globaaliin vastuuseen. /Arvoperusta

Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen Oppiva yhteisö rakentaa toivoa hyvästä tulevaisuudesta luomalla ekososiaalisen sivistyksen (tukiaineisto) osaamisperustaa. Realistinen ja käytännöllinen asenne hyvän tulevaisuuden edellytysten muovaamiseen vahvistaa kasvamista vastuullisuuteen yhteisön jäseninä, kuntalaisina ja kansalaisina. Se rohkaisee oppilaita kohtaamaan avoimesti ja uteliaasti maailman moninaisuutta sekä toimimaan oikeudenmukaisemman ja kestävämmän tulevaisuuden puolesta. (Toimintakulttuuri, vrt Maastrichtin määritelmä)

Miten lukea OPS2016 –asiakirjaa globaalikasvattajan silmin? Voi kokeilla ja maistella osumia etsi-toiminnolla esim. sanan osilla kohtaa*, vahvist*, osallisuu*, ilo*, monin/m*, *globa. Voi kokeilla m. monikultt* , suvait’* - ei löydy! Voi myös kokeilla osaako YK:n yleissopimuksen lapsen oikeuksista pääpiirteissään tai jotain Euroopan ihmisoikeussopimuksesta Voi lukea perustuslain ja yhdenvertaisuuslain! Aloittaa kannattaa ehkä pohtimalla omaa tapaa käyttää ja kuulla/kuunnella kieltä / kieliä

UM ja OPH: Globaali vastuu ja kehitys-kumppanuus 2013 -2014; MDG Post2015

Maailmankansalaisen kompetenssikukka: Maailmankansalaisena Suomessa –hanke, UM ja OPH 2010 - 2012

KOMPPI-hankkeessa ollaan työstämässä kehityskumppanuuden portaita

Vuoden globaalikasvattajakoulu Karleby svenska gymnasium (ja verkostot) Kokkolan kaupungin opetustoimen ja Karleby svenska gymnasiumin yhtenä päämääränä on kasvu globaaliin vastuuseen hyvän elämän ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Kokkolalla on globaalikasvatuksen strategia ja se osallistuu aktiivisesti Maailmankoulun toimintaan. Koululla on laaja kansainvälinen verkosto ja vilkasta ja monipuolista kansainvälistä toimintaa. Koulu pyrkii osallistamaan mahdollisimman monet opiskelijat ja panostaa toimintakulttuuriin, joka heijastaa globaalikasvatuksen arvoja. Koulu tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden pitkäaikaiseen yhteistyöhön ja syvempiin henkilökohtaisiin suhteisiin kuin lyhytkestoiset matkat ja hankkeet. Globaalikasvatukseen liittyviä teemoja käsitellään monitieteisinä kokonaisuuksina eri oppiaineissa. Globaalikasvatukseen kuuluu myös mahdollisimman laaja kieliohjelma Verkostojen kautta luodaan yhteyksiä, saadaan ja luodaan ideoita globaalikasvatukseen ja sen resursointiin. Yhteistyökumppaneiden kautta avautuu uusia ja erilaisia näkökulmia Koulu toivoo että ops-työssä luotaisiin malli, jossa yhdessä kerätään ja työstetään nuorten kokemuksia globaalikasvatuksen näkökulmista. Tulisi tiedostaa, että opiskelijoiden tai opettajien ei tarvitse olla mobiileja osallistuakseen globaalikasvatukseen. Jokaisen tulisi silti saada mahdollisuus kokemuksiin ja ajatusten vaihtoon globaalikasvatuksen aiheista

Kiitos! Tack! Karleby sv. gymnasium möter Lycée Coumba Ndoffène Diouf i Senegal