ERILAINEN OPPIJA KONGAS_MARISA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjeita kotiopiskelun tueksi
Advertisements

Ylioppilaskirjoitukset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Suomen kielen syötöksen ja käytön kartoitus
LanguageMaid Kielten oppimiseen ja opetukseen Itsenäiseen käyttöön Opettajan työvälineeksi.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
S2-tiimin muistiinpanot
Oppimisvaikeudet Oppimisvaikeuksien taustalla voi olla lukemis- ja/tai kirjoittamisvaikeus, matemaattinen hahmottamisvaikeus, koordinaation tai hahmottamisen.
Mitä luki- ja oppimisvaikeus tarkoittaa?
Peda.net 1 Jarkko Lampinen 2008 Verkko-opetuksen mitoitus.
Syksy 2012 Katja Jokinen KT, erityisopettaja
OHJAAMINEN.
Jenna, Marika, Iiris. Esiintymismuodot: • Kielen äännerakenne epäselvä, metalingvistiset vaikeudet • Vaikeudet ääntämisessä, kirjoittamisessa, lukemisessa.
"Maahanmuuttaja-opiskelijoiden oppimisvaikeuksien tunnistaminen" Turku
Listening comprehension
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Oppimisvaikeudet.
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
KUN LASKEMINEN EI SUJU.
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
- Sanna, Sini ja Liisamaija.  Dysleksia ( 10 %, 2%)  Neurologinen  Vaikeudet tarkassa ja/tai sujuvassa sanantunnistuksessa  Heikko oikeinkirjoitus-
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Luki- ja oppimisvaikeuksien neurologista taustaa; tiivistelmä
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Valmentajana kehittyminen
Lukivaikeus.
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
Biologisperäiset oppimisvaikeudet
Venäjän alkeiden opetus
Toimintaohjeet opelle
AINEKOHTAISIA OPISKELUOHJEITA
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Minä oppijana yliopistossa - opintopsykologisia näkökulmia ESOK-seminaari Tampereella Satu Eerola Opintopsykologi.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN KOULUTYÖLLE ANTAA ENERGIAA
AINEVALINTAINFO 1. ja 2. VUOSIKURSSI
ESTEETTÖMÄSTI ETEENPÄIN
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Suomi 3A Torstai 19. toukokuuta 2016.
4. Motoriset vaikeudet Nuori voi olla hidas ja kömpelö
MIKSI LUKIOON???.
Millainen oppija sinä olet?
Tietoa välittävä puheenvuoro
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
Kielitietoisuus.
Kirjallisuusterapia.
Kieli ja lukeminen alkuopetuksessa
Marja-Kristiina Lerkkanen
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
ESTEETTÖMÄSTI ETEENPÄIN
Ammatillinen erityisohjaus Haaga-Heliassa
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Kielellinen erityisvaikeus
Esityksen transkriptio:

ERILAINEN OPPIJA KONGAS_MARISA

Kuka on erilainen oppija? 5-20% väestöstä kärsii oppimisen vaikeudesta. Oppimisvaikeus on ihmisen ominaisuus samalla tavalla kuin ruskeatukkaisuus tai oikeakätisyys. Usein oppimisvaikeudet ovat perinnöllisiä, aivojen tavanomaisesta poikkeavia, erilaisia tapoja prosessoida tietoja. Niiden ilmeneminen ja ongelmat ovat yksilöllisiä.

Ilmeneminen A B C Oppimisvaikeudet voidaan luokitellaan kielellisiin erityisvaikeuksiin (esim. lukivaikeus) hahmotusvaikeuksiin (esim.matematiikan vaikeudet) tarkkaavaisuuden ja toiminnan ohjauksen vaikeuksiin (esim. ad/hd) motorisiin erityisvaikeuksiin. (esim. fyysiset vammat) Psyykkiset (masennus, anorexia, yms. sairaudet)

Näiden lisäksi oppimisvaikeus voi liittyä kehityksellisiin vaikeuksiin älylliseen kehitykseen psykososiaalisiin ongelmiin Ongelmat ovat usein sidoksissa toisiinsa. ympäristö MATEMATIIKKA HAHMOTTA-MINEN VIERAAT KIELET OPPIMIS-VAIKEUS ÄIDINKIELI LIIKUNTA REAALI-AINEET

Niiden tunnusmerkkinä voidaan pitää sitä, että opiskelijan saavutukset ovat ristiriidassa oppimiskykyyn, ikään tai lahjakkuuteen nähden.

OPPIMISVAIKEUKSIEN KEHITTYMINEN

TYHMÄ VAI ERILAINEN Oppimisvaikeus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ihminen voisi oppia tai että hän oppisi huonommin. Oppiminen tapahtuu eri tavalla ja tahtiin kuin muilla. Siksi on tärkeää, että erilaisen oppijan lisäksi hänen oppimisen vaikeuksistaan ovat tietoisia myös opetushenkilökunta ja opintojen suunnittelijat. Hyvä lähtökohta oppimista pohtiessa on ajatella, että me kaikki opimme eri tavalla: kahta täysin samanlaista oppijaa ei olekaan!

Lukivaikeus määritellään lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeudeksi

Mihin voidaan vaikuttaa?

Oppimistyylit (lähde:Dufva, Kajava, 2005: Kielten matkassa: opi oppimaan vieraita kieliä) Visuaali-nen Auditii-vinen Kinesteet-tinen Taktiilinen Pääoppimis-tyyli 47,7% 29,5% 20,2% 23,3% sivuoppimistyyli 45,5% 57,5% 51,3% 56,0% Negatiivinen oppimistyyli 6,7% 13,0% 28,5% 20,7%

Miten voin auttaa tunnilla Kirjoita kalvot yms. Isolla fontilla (esim. arial) ja mielellään isoilla kirjaimilla. Iso fonttikoko, lyhyet rivit, kapeat palstat auttavat lukemista. Anna tarpeeksi aikaa kirjoittaa muistiinpanoja tai kopioi ne erikseen etenkin, jos kirjoittaminen on työlästä. Musta teksti valkoisella paperilla voi olla rauhaton, jos rivit hyppivät. Kokeile värillistä paperia. Käytä kirjallisessa materiaalissa yksinkertaisia lauseita. Vältä monimutkaisia sivulauserakenteita ja paloittele asiat pieniksi kokonaisuuksiksi.

Kun kirjoitat taululle, älä puhu samalla: moni haluaa nähdä suun liikkeet. Kuunteleminen ja muistiinpanojen tekeminen eri aikaan. Yritä käyttää myös visuaalista ja auditiivista opetusmateriaalia kirjallisen materiaalin tukena. Esitä koekysymykset mahdollisimman selkeästi, isolla fontilla kirjoitettuna ja yksinkertaisilla lauseilla. Älä anna liian pitkiä tehtävälistoja ja liikaa muistettavaa kerralla. Pieni yhteenveto käsitellystä asiasta voi auttaa. Mieti monta tapaa selittää sama asia eri tavalla. Valmistaudu myös näyttämään selittämäsi asia ja viemään toimintaan mukaan konkreettisesti. Anna mahdollisuus oppia vahvimman oppimistyylin mukaan.

Voiko luennon, oppitunnin ja koetehtävät nauhoittaa kuunneltavaksi? Ryhmittele numerot lyhyemmiksi sarjoiksi pitkissä lukusarjoissa Mieti onko ulkoa opettelu sanasta sanaan välttämätöntä, riittääkö jos ymmärtää idean? Liikkumisen tarve tunnilla voi olla välttämätöntä oppimisen kannalta. Älä kiellä heti. Vältä kilpailutilanteita. Keskustele oppilaan kanssa. Positiivinen palaute ei ole koskaan pahasta, arvio oppilasta hänen oman kehityksensä mukaan.

Ylioppilaskokeissa Erityisopettajan lausunnolla pistehyvitys lievään lukivaikeuteen. Vaikeaan tai keskivaikeaan lukivaikeuteen tarvitaan neurologin tai foniatrin sekä erityisopettajan lausunto. Kokeeseen voi hakea lisäaikaa tai apuvälineiden käyttö oikeutta.

Kiitos mielenkiinnosta! Marisa.kongas@edu.vantaa.fi