Fröbelin opit ja käsityö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mediakasvatus MLL:ssa
Advertisements

Tanssi edistää kommunikointia sosiaalisuutta body-imagen hahmottamista
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
Harvialan koulu ja päiväkoti
Varhaiskasvatuksen messut Heureka
Yrittäjyysopetusmenetelmä Lasten ja nuorten hoidon- ja kasvatuksen koulutusohjelma; varhaiskasvatus.
Käsinukke ja sorminukke pedagogisena työvälineenä
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
Ompelutyö vanhan mallin mukainen käsityö
Pujottelutyö Vanhan mallin mukainen käsityö
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
Katajanokka oppimisympäristönä Osallistavaa ja monipuolista opetusta omassa kaupunginosassa Tavoitteena on hyödyntää Katajanokkaa oppimisympäristönä monipuolisesti.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Käsityön projektit Samansisältöinen käsityö Jyväskylän normaalikoulun opetussuunnitelmassa ©Riitta Huovila 2008 © Riitta Huovila 2008.
Isä mummu pappa veli sisko vaari äiti isä isoisä täti mummi isä veli eno Lapsi nauttii yhteisistä lukuhetkistä Lukuhetkien aikana lapsi oppii tärkeitä.
AIKUINEN OPPIJA.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Käsityön opetustuokio
o Oppiminen on mm:  Kuullun ymmärtämistä  Äänien erottamista kuulon avulla  Esineiden tunnistamista eri aistien avulla  Lorutusta ja riimitystä.
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Tytöt teknologian taitajiksi
LASTENKULTTUURI -luento
OPO-hanke Hankeseminaari
Käsityön sisältöalueet
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Kouluinfo Renkomäen koulu
Didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ops seminaari Askola.
Jyväskylän kristillinen opisto
KESTÄVÄ KOULUKULTTUURI NIINA MYKRÄ TOIMINNANJOHTAJA, SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUJEN LIITTO KASVATUS JA YHTEISKUNTA –TOHTORIOHJELMA, TAMPEREEN YLIOPISTO.
PETRA SUONIO 2011 ” Tulkaa lasten puutarhaan, kylvämään ja leikkaamaan, tuuli vilpas puhaltaa, vihertää ja kukkii maa.” (Fröbel)
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
Luova toiminta Petra Suonio Luovuus Mitä on luovuus? Onko jokainen ihminen luova? Onko jokaisella ihmisellä synnynnäiset valmiudet luovuuteen? Onko.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Kolme oppimista jäsentävää orientaatiota
Nopolan koulu Opettajien veso
Näin arvioimme tiimin toimintaa
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
MONTESSORIPEDAGOGIIKKA ”auta minua tekemään se itse”
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Esityksen transkriptio:

Fröbelin opit ja käsityö MATERIAALI JVYÄSKYLÄN YLIOPISTON MUSEO Kuvannut ja koonnut riitta huovila 2010

Friedrich Fröbel (1782-1852) Friedrich Fröbel oli varhaiskasvatuksen ja päiväkotitoiminnan uranuurtajia Fröbelin mukaan lapsi on aktiivinen toimija, jonka omatoimisuutta ja luonnollista kehitystä tulee tukea Pienten lasten opetuksen tulee olla lapsenomaista ja lapselle tulee antaa kasvurauha Varhaiskasvatus ei saa olla määräilevää eikä kiirehtivää, vaan sen tulee myötäillä kasvua ja suojella lasta Kasvatuksen innoittajana toimii luonto, ja aikuisen tehtävä on elää lasten kanssa – aikuinen ei ole lapsen yläpuolella Riitta Huovila 2010

Fröbel tuli myös Jyväskylään Fröbeliläinen ajattelu tuli myös Jyväskylän uuteen seminaariin Uno Cygnaeuksen kautta Cygnaeus lähetti tulevan seminaarin opettajia, kuten ”neidet” Charlotta Lydeckenin ja Christina Napan opintomatkalle Saksaan ja Sveitsiin tutustumaan Fröbelin ja Pestalozzin toimintaan Matkan tuloksena fröbeliläistä pedagogiikkaa toteutettiin Jyväskylän seminaarin yhteyteen 1866 perustetussa lastentarhassa Tämän esityksen kuvat on otettu Jyväskylän yliopiston museon kokoelmiin kuuluvista Christina Napan opintomatkallaan valmistamista opetus- ja leikkivälineistä. Riitta Huovila 2010

Fröbelin pedagogiikan neljä perusajatusta Toimintavietti : Lapsi ei ole passiivinen, ulkoapäin ohjattavissa vaan toimintahakuinen ja aktiivinen. Lasta ohjattaessa pitää antaa lapsen itse ratkaista ongelmia, ja toimintaviettiä tulee ohjata ennen kaikkea leikin avulla Leikki: Leikki on lapsen elämän pääsisältö ja tärkein oppimisväline. Leikin kautta lapsi oppii elämään liittyviä taitoja. Leikki on lapsen kehityksen korkein aste: se tuottaa lapselle iloa, vapautta, tyydytystä ja rauhaa. Työkasvatus : Työ on ihmisen luonnollisin tapa ilmaista itseään, työllä on välinearvon lisäksi myös suuri henkinen arvo. Lapsille tulee opettaa päivittäin pieniä työtehtäviä, kuten esimerkiksi taloustöitä ja siivousta. Oppiminen : Fröbelin luomat leikkilahjat ovat havaintoja kehittäviä leluja ja symbolisia esineitä, joiden avulla lapsi oppii ymmärtämään maailmankaikkeutta. Aisteilla on toiminnassa tärkeä merkitys. Riitta Huovila 2010

Fröbelin lahjat Opetuksen tueksi Fröbel kehitti oppimateriaalin (Fröbelin lahjat), jotka sisälsivät leikki- ja työskentelymateriaalia, muun muassa Fröbelin palikat Materiaalin perusajatuksena on, että lapselle annetaan valmiiden leikkivälineiden sijaan välineitä, joilla lapsi voi itse luoda muodon ja hahmon Lahjojen tehtävänä on aktivoida mielikuvitusta, opettaa luovaa ajattelua sekä kehittää materiaalin ja muodon tajua. Lahjoja on kaksikymmentä ja lapsi etenee leikkivälineestä toiseen oman kehityksensä tahdissa. Fröbelin lahjat jakautuvat ns. leikkilahjoihin ja työlahjoihin Riitta Huovila 2010

Leikkilahjat Leikkilahjojen aineisto on muuttumaton, mutta tulos muuttuu – käytössä ovat aina samat välineet, joista tehty tuotos voidaan purkaa ja välineet saadaan uudestaan käyttöön (esim. palikoilla rakentelu) Leikkilahjat jaetaan kolmeen luokkaan elämänmuodot: arkielämässä esiintyviä kolmiulotteisia muotoja kuten palikoista koottuja torneja, rappusia, penkkejä tunnistamismuodot (oppimismuodot): erilaisia perusmuotoja yhdistelemällä syntyviä muotoja, mutta myös luku- ja paljoussuhteita selvitetään niiden avulla. Lapset oppivat ymmärtämään käsitteet puolikas, neljäsosa, kuutio jne. kauneusmuodot : pintoja ja kuvioita, jotka syntyvät perusmuotojen avulla. Perusmalleista voidaan rakentaa symmetristen kuvioiden sarjoja (esim. erilaiset tähtikuviot) Riitta Huovila 2010

Fröbelin palikat Riitta Huovila 2010

Fröbelin palikat Riitta Huovila 2010

Asettelulevyt Riitta Huovila 2010

Erilaiset tikut Riitta Huovila 2010

Työlahjat Työlahjoissa aineisto on muuttuva ja tulos pysyvä. Käytössä on siten joka kerralla eri aineisto, koska työn tulos jää pysyväksi. Lahjoihin kuuluivat myös askartelut, kuten asettelulevyt ja työskentelymateriaalit: keppien asettelu, tikkujen liitäntä paperin taittelu, paperin punonta, paperin revintä, paperin leikkaus pujottelu piirtely pistely piirretyn tai pistellyn mallin maalaaminen hernetyöt saven leikkely ja saven muovailu Riitta Huovila 2010

Leikkelytyöt Riitta Huovila 2010

Pujottelutyöt Riitta Huovila 2010

Ompelutyöt Riitta Huovila 2010

Pistelytyöt Riitta Huovila 2010

Paperitaittelut Riitta Huovila 2010

Lähteenä http://frobelseura.net/frobel.html Salminen, H & Salminen, J. 1986. Lastentarhatoiminta - osa lapsuuden historiaa Brosterman, N. 1997. Inventing Kindergarten Jacobs, J.F. 1864. Manuel pratique des jardins d'enfants de Frédéric Froebel Riitta Huovila 2010