Oppijalähtöisten verkko-oppimisympäristöjen kehittäminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sähköinen portfolio - kyvyt.fi
Advertisements

Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
”Suomalaisen valmennusosaamisen kehittäminen” Valmentaja + Urheilija
eVarikko - veturina ja tukena arjessa Tampereen seudulla
1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 1 – JOHDANTO KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki.
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Tulevaisuuden Oulu Oulujoen koulu. Tulevaisuuden oppilas •Vastuullinen omasta oppimisestaan •Hallitsee projektioppimisen •Osaa raportoida oppimaansa •Etenee.
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Peda.net 1 Jarkko Lampinen 2008 Verkko-opetuksen mitoitus.
PeLE-henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen ( PLE = Personal Learning Environment)
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen Pohjois-Savon ELY -
Sähköinen kirja oppimisympäristönä
Yhteisöllisen oppimisen keinoja?
Oppijalähtöisyys ja verkko-oppimisympäristö - kohtaavatko ne toisensa
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Katja Yritys TTKK/DMI/Matematiikan laitos Hypermedialaboratorio
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
VERKKO-OHJAUKSEN SUUNNITTELU – OPISKELUN JA OPPIMISEN OHJAUS
Sosiaalinen media on... “verkon avulla tapahtuvaa julkista keskustelua, tiedonrakentelua ja jakamista” 1 1) Kalliala & Toikkanen 2012: 18.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Sähköinen portfolio - kyvyt.fi
Oppimisen ohjaaminen tietoverkkoja hyödyntävässä etäopetuksessa Kasvatus-pilotti Tutkija KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus.
OPPIVA OPS OPPIVA OPS –prosessin rakenne, keskeiset sisällöt ja valmennuksen tasot Ulla Rasimus PROkoulutus ja konsultointi ja Leena Nousiainen Rondo.
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Yhteisöllisen tiedon rakentamisen- ja jakamisen työkalut – Wiki ja semanttinen Web Aija Hietanen, Tarja Vainionpää ja Seppo Räsänen Savonia-ammattikorkeakoulu.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE Krista Auvinen 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Projektioppiminen Maarit Virtanen and Reetta Jänis
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | e-Opin oppimateriaalit Opettajan työtä helpottavat e-materiaalit.
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
MOppijat Jyväskylän pilotoijat
Pedagogiikan ja tilan välinen suhde. Formaalin ja informaalin oppimisen rajapinnat.
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE Kiravo-projekti 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Uusi palvelu
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Pilvipalvelun käyttö opiskelun tukena case: Petri Lounaskorpi
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
G.Taliacotius: Plastiikkakirurgiaa 1598 Tankens bilder : om människors vilja att synliggöra kunskap och idéer
G.Taliacotius: Plastiikkakirurgiaa 1598 Tankens bilder : om människors vilja att synliggöra kunskap och idéer
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
OFFICE 365 PERUSTEET MATTI LÄHTEVÄNOJA, KUOPION KASVUN JA OPPIMISEN PALVELUALUE, KALLAVEDEN LUKIO.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Ainetyöryhmien työn aloitus
Tervetuloa! OPS 2016.
Vanhempainilta
Ympäristö- ja laiteriippu-mattomuus
Timo Rissanen Kouluprojekti POM2STN Kevät 2017 Timo Rissanen
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE
Oppijalähtöiset verkko-oppimisympäristöt
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Uudet opettajat ja TVT Kasvu ja oppiminen
Esityksen transkriptio:

Oppijalähtöisten verkko-oppimisympäristöjen kehittäminen

Tausta Nykyinen palvelu on ollut käytössä vuodesta 1998 Uusi palvelu pohjautuu: Nykyisestä palvelusta saatuihin kokemuksiin. Tieto- ja viestintätekniikan käytössä tapahtuvaan murrokseen. Sosiaalisen median käyttöönottoon. Oppijoiden käyttötaitoihin. Sähköisten sisältöjen/oppimateriaalien käytön lisääntymiseen.

Esimerkkejä nykyisestä palvelusta http://www.peda.net/veraja/jyvaskyla http://www.peda.net/veraja/porvoo http://www.peda.net/veraja/lahti http://www.peda.net/veraja/kuopio http://www.peda.net/veraja/rovaniemi Lisää osoitteesta http://www.peda.net/veraja/

Oppijalähtöinen verkko-oppimisympäristö Miksi? Ympäristöjä on kehitetty lähinnä koulun ja opettajan näkökulmista. Verkko-oppimisympäristöjä on kehitettävä oppilaan ja opettajan tarpeisiin eri-ikäiset oppilaat huomioiden. Sosiaalisen median palvelut, ”perinteiset” oppimisalustat vai mitä? Verkkoympäristön pitää tukea oppijalähtöisiä työtapoja. Verkko-oppimisympäristön pitää tukea ”luokkatyöskentelyä”. Käyttömahdollisuudet määrittää enemmän organisaatio kuin oppilas itse

Oppijalähtöinen verkko-oppimisympäristö Miksi? Verkkoympäristön pitää tukea elinikäistä ja informaalia oppimista mm. mahdollistamalla elinikäisen portfolion periaate ja luomalla rajapintoja vapaa-aikaan. Mitä tapahtuu oppijan tuotoksille, prosesseille ja verkostoille kun oppija poistuu oppilaitoksesta? Verkkoympäristön tulee selkeyttää "työvälineähkyä". Oppilaiden työvälinevalikoima kasvaa (ikä huomioiden). PLE-malli (Personal learning enviroment) auttaa opettajaa kokonaisuuksien hahmottamisessa. Oppija hallitsee omia oppimisen prosessejaan, niihin liittyviä tavoitteita ja sisältöjä sekä työvälineitä. Käyttömahdollisuudet määrittää enemmän organisaatio kuin oppilas itse

Oppijalähtöinen verkko-oppimisympäristö Miksi? Sähköisten oppimateriaalin pitää tukea oppijalähtöisiä, vuorovaikutteisia ja yhteisöllisiä työtapoja. Sähköisen oppimateriaalin käyttöönotto ja käyttäminen on oltava helppoa oppilaalle ja opettajalle. Sähköinen oppimateriaali voi tarjota oppisisällöt, työtavat eli oppimisprosessin ja työvälineet tiedon työstämiseen sekä oppimisen ohjaamiseen. Sähköisen oppimateriaalin tulee olla muokattavaa, helposti jaettavaa ja helposti yhdistettävissä muihin sisältöihin.

Oppijalähtöinen verkko-oppimisympäristö Miksi? Tekijänoikeus-, vastuu-, tietosuoja- ja tietoturvakysymykset pitää ratkaista koulutuksen järjestäjän näkökulmasta. Järjestelmien ylläpito ei saa tarpeettomasti rasittaa koulutuksen järjestäjää eikä koulutuksen järjestäjän taloutta.

Uuden palvelun kuvaus Rajapintoja Pedagoginen yhteisöpalvelu Yhteisöllinen työskentely, sisällön jakaminen ja julkisuuden hallinta, verkostoissa toimiminen, sos. mediassa toimijaksi oppiminen /mediakasvatus, oppijan ja opettajan roolien tunnistaminen. Rajapintoja Muut oppijan, opettajan ja oppilaitoksen käyttämät palvelut ja järjestelmät kuten sosiaalisen median palvelut ja oppilashallinto-järjestelmät Oppilaitoksen “oppimisalusta” Oppilaitosten verkkosivut, oppiaineiden ja luokkien työskentelysivut, verkkokurssit, kodin ja koulun välinen yhteistyö/tiedottaminen. Oppimateriaalipalvelu Yhteisölliset, toiminnalliset ja muokattavat sähköiset oppimateriaalit. Kustantajien oppimateriaalit, opettajien omien oppimateriaalien jakaminen. Mietitään aidosti miten oppijalähtöisen ajattelun tulee näkyä yleissivistävässä opetuksessa verkko-oppimisympäristön osalta Panostetaan sos. mediasta kumpuaviin toimintamalleihin ja pureksitaan niitä peruskouluun, erit. Alakoulut soveltuvaan muotoon. Oppijan ja opettajan “oma tila” Henkilökohtainen alue, joka on oppijan itsensä muokattavissa ja hallittavissa. Henkilökohtainen profiili ja oppimisalusta henkilökohtaisessa käytössä. Käytettävissä elinikäisesti formaaleissa ja informaaleissa tilanteissa. HUOM! Oppijat –hankkeen kehitystyö keskittyy tähän! Vapaa-ajan palvelut Esimerkiksi seurojen ja yhdistysten verkkopalvelut

Esimerkkejä https://peda.net/jyvaskyla/halssilankoulu https://peda.net/p/jarkko.lampinen/esimerkkisivu/2b-puiston-kasveja https://peda.net/p/jarkko.lampinen/muita-esimerkkejä https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi

Aikatauluja Tavoitteena on: Vapaa kirjautuminen, julkaisu avoimeen verkkoon ja Live ID .tuki huhtikuun puolivälissä (ITK). Käyttöönotto tapahtuu laajemmin syksystä 2013. Tilaukset Jakaminen yms.

Käyttöönotosta Ensimmäisessä vaiheessa: Toisessa vaiheessa: Sallistaan vapaa kirjautuminen ja mahdollistetaan tunnusten luominen oppilaitoksille. Jaetaan / tilataan Peda.net “pääsyliput”. Käyttäjä valitsee käyttääkö kirjautumiseen omaa Peda.net tunnusta, vai esim. Live ID, Google ta FB tunnustaan. Toisessa vaiheessa: Mahdollistetaan tunnusten ja ryhmätietotojen tuominen Primuksesta / Wilmasta.