Alaistaidoista tiimiorganisaatiossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvää työpäivää!.
Advertisements

HEKMI OY/ PALVELUKESKUS KASKI
Turun seurakuntayhtymä Valmennusraportti
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Keskeisiä teemoja asiakaskohtaisissa esimiesvalmennuksissa
MIKÄ ON TIIMI?.
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Sitoutumiseen ja palautteeseen liittyviä ideoita
Hyvä toimituksen esimies
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
OHJAAMINEN.
K E S K I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Verkostot yhteistyön edistäjinä Uudenmaan yhteistyöseminaari Anna-Liisa Kiiskinen, KT,
Työntekijöiden odotukset työhyvinvoinnille
Lapselle hyvä päivä tänään
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
VARHAINEN PUUTTUMINEN
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Työilmapiirin kehittäminen
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Kasvatustieteiden tiedekunta
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
TYÖHYVINVOINTI SEURAKUNTATYÖSSÄ 2007
Turun ja Kaarinan srky Mia Fager
LUENTORUNKO: Mitä työnohjaus on Työnohjauksen muodot
Ohjaatko vai johdatko? Ohjaatko vai johdatko ryhmää – kaksi eri asiaa
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Lasten suojelu – jokaisen tehtävä AMK
1 Työhyvinvointi ja johtaminen kilpailutekijäksi Työvoimapula 2012 ? Kaikkien kyvyt käyttöön -seminaari Joni Hautojärvi Norilsk Nickel Harjavalta.
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Esimiesviestintä.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
Menestyvä työyhteistö Lähiesimiestyö – johtajuus Management - Leadership Riitta Rautava.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
TYÖNANTAJA - TYÖNTEKIJÄ
Yhdessä pohjoissuomalaisten parhaaksi
Ops seminaari Askola.
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Työhyvinvointi työnantajan näkökulmasta A-klinikkasäätiön työsuojelun työkokous Hämeenlinna Kirsti Aalto.
Uusi, Innostava, Oivalluksia Synnyttävä VÄLINE TYÖYHTEISÖILLE MYÖNTEISEN TYÖHYVINVOINNIN VAHVISTAMISEEN: Voimaa työhön -lautapeli Mindgame.
Sisäinen voimantunne Päämäärä- uskomukset Kyky- uskomukset Emootiot Konteksti- uskomukset Sisäinen voimantunne Työtyytyväisyys Sitoutuminen työhön.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Työhyvinvointi JOULUKUU.
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
SYVÄJOHTAMINEN Lyhyt esittely.
SPPL Arvotyöpaja Kuopio
VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMINEN HYVINKÄÄ
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
YKSOTE-kuormitus 2017–18 -hankkeen koordinaattori
Menestys tiimityön kautta
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä/Tiimi – Organisaatio
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Alaistaidoista tiimiorganisaatiossa Rotary-esitelmä 27.4.09 Erkki Paajanen

”Yritän muuttaa maailmaa omalta pieneltä osaltani. Kuitenkin Anne Brunila: ”Yritän muuttaa maailmaa omalta pieneltä osaltani. Kuitenkin työyhteisössä jokaisella on vastuunsa esimerkiksi työilmapiiristä. Alais- ja työyhteisötaidoista keskustellaan aivan liian vähän ja vikaa haetaan helposti muualta, joko työtovereista tai johdosta, eikä pohdita mitä itse voisi tehdä.” Lähde: Kauppalehti Optio 7/09

Mitä ovat alaistaidot? Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen pohdintoja… Johtamistaidon vastapainoksi on 2000-luvulta lähtien tarkasteltu myös alaistaitoja (Organizational Citizenship). Käsite on peräisin englantilaisesta akateemisesta tutkimuksesta ja otettu käyttöön organisaatiopsykologiassa. Alaistaito-termiä on kritisoitu siitä, että se korostaa liiaksi työntekijän ”alempana olemista” tai ”alamaisuutta”. Vrt. kanssatyöntekijä tai tuloksentekijä (medarbetare,co-worker,mitarbeiter). Käsite on muodostettu johtamisen näkökulmasta – sananmukainen merkitys on ”alaisena olemisen taito”. Alaistaito täydentää johtamistaitoa.

Mitä ovat alaistaidot? Alaistaidoilla tarkoitetaan sellaista työntekijän käyttäytymistä, joka ei kuulu työtehtävän muodollisiin vaatimuksiin, mutta vaikuttaa työyhteisön tehokkaaseen toimintaan. Hyvän alaistaidon piirteitä ovat mm. tiimin jäsenten auttaminen, erilaisten työtehtävien vapaaehtoinen ottaminen, tarpeettomien konfliktien välttäminen ja oman mielipiteen rakentava ilmaisu. Mutta: Jos alaistaito merkitsee pikemminkin tiimityöskentelytaitoa ja rakentavaa kommunikointia työyhteisössä kuin passiivista johdettavana olemista, kuvaava termi voisi olla yhtä hyvin myös yhteistyötaito.

Mitä on alaistaito? Alaistaito tarkoittaa velvollisuutta huolehtia työpaikan viihtyvyydestä, resurssien järkevästä käytöstä, yhteistyöstä työtovereiden ja esimiehen kanssa, mielipiteen ilmaisemisesta sekä aktiivisesta osallistumisesta työpaikan asioiden edistämiseen Alaistaito on laajempi käsite kuin vain ammatillinen osaaminen Alaistaitoihin kuuluu niin asenteellisia, työkäyttäytymisessä ilmeneviä kuin myös tiedollisia valmiuksia Alaistaidot eivät ole alamaisuutta vaan vastuullista vaikuttamista Alaistaidot tarkoittavat työntekijän halua ja kykyä toimia työyhteisössään rakentavalla tavalla esimiestään ja työtovereitaan tukien samalla kun hän hoitaa hyvin varsinaiset tehtävänsä. Prof. Soili Koskinen: Alaistaito – luottamus, sitoutuminen ja sopimus (2005)

Prof. Marja-Liisa Manka: ”Hyviin työyhteisötaitoihin kuuluvat tervehtiminen, auttaminen ja kiittäminen synnyttävät työniloa. Toisesta välittäminen ja sen osoittaminen luovat yhteenkuuluvaisuutta.”

Professori Pauli Juuti, Johtamistaidon Opisto ALAISTAIDOT Alaistaidot ovat hyvän organisaatiokansalaisuuden taitoja Lojaalius organisaatiolle ja esimiehelle Ahkeruus, innostus ja vastuullisuus Oman ammattitaidon käyttäminen ja kehittäminen yhteiskunnan ja asiakkaiden hyväksi Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot Toisten tukeminen työyhteisössä Oman työkyvyn vaaliminen Professori Pauli Juuti, Johtamistaidon Opisto

Organisaatiossa menestymisen juuret… Halu yrittää (intraprenööriys) Halu ottaa vastuuta Halu olla yhteisön jäsen Halu edustaa yhteisössä vallitsevia periaatteita ja arvoja Peter Koestenbaum

Arvot ja yrityksen menestyminen ”Kun henkilöstö sisäistää organisaation toiminta-ajatuksen ja sitoutuu yhteisiin arvoihin tavalliset ihmiset yltävät epätavallisiin suorituksiin.” (Blanchard – O´Connor: Managing by Values)

Hyvän työyhteisön tunnuspiirteitä Oikeudenmukainen, tasapuolinen kohtelu ja reilut pelisäännöt Iloitaan yhdessä kun työssä onnistutaan ja tuetaan kun on vaikeuksia Sovitetaan yhteen yksilön kyvyt ja työn vaatimukset Kunnioitetaan erilaista osaamista ja erilaisia vahvuuksia Annetaan aitoa kaksisuuntaista, tosiasioihin perustuvaa palautetta Ristiriidat käsitellään rakentavasti Luo edellytykset työssä suoriutumiselle ja jatkuvalle työssä kehittymiselle On turvallinen Antaa tilaa yhdessä olemiselle ja jakamiselle työn lomassa Tunnustaa ihmisen rajallisuuden – hyväksyy, että kukaan ei ole aina parhaimmillaan (Suomen Mielenterveysseura)

Tiimityöskentely – yksi määritelmä monista… ”Tiimi on ryhmä ihmisiä, joilla on toisiaan täydentäviä taitoja, jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään, yhteisiin suoritustavoitteisiin ja yhteiseen toimintamalliin ja, jotka pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan”.

Yhteisvastuullinen työyhteisö Työskentelyilmapiiri: Päämäärät: Tiedonkulku: Päätöksenteko: Suhtautuminen esimieheen: Yhteisön toiminnan arvioiminen ja analysointi: kannustava, avoin, ilmaisullinen, poikkeavia näkökulmia suvaitseva. selkeät, kaikki ovat sitoutuneet. nopeata ja suoraa. perustuu yhteiseen näkemykseen. esimiehen toimintaa tukevaa, erimielisyydet tuodaan avoimesti ja rakentavasti julki. kuka tahansa voi ilman pelokkuutta käynnistää arvioinnin.

Tunnistatko osuutesi ilmapiiriin? Teetkö työsi hyvin? Autatko kaveria kiireessä? Ilahdutko itse avusta? Annatko rakentavaa palautetta? Oletko itse avoin palautteelle? Mässäiletkö vanhoilla virheillä? Selvitätkö ongelmat vai märehditkö niitä? Puhutko suoraan vai selän takana? Puhutko harkitsematta, loukaten ja nolaten? Muistatko hyvät tavat? Siedätkö niistä lipsumista? Valvotko muiden tekemisiä? Oletko ylpeä työpaikastasi? Prof. Soili Keskinen, Ekonomi 3.09

Miellyttävyys esimies/alais- ja työtoverisuhteissa vähän Miellyttävyys paljon paljon Pätevä torvelo – yleensä vältelty Mukava taituri – kiihkeästi haluttu Pätevyys Epäpätevä torvelo – tarkoin vältelty Mukava tumpelo – lievästi haluttu vähän (Tiziana Casciaro & Miguel Souza Lobo. Harvard Business Review, 2005)

Vastavuoroisuuden periaate – esimiehet, alaiset, työtoverit Myönteisen palautteen antaminen Ensimmäisen myönnytyksen tekeminen neuvotteluissa tai muissa vuorovaikutustilanteissa – suostuttelun taito Ystävällinen asenne ja esimerkillinen toiminta ”Se piretähän mikä luvatahan”. Jonkin tiedon, idean tai oivalluksen antaminen toisen käyttöön – tiedon vapaa jakaminen Toisen henkilön asiantuntemuksen vilpitön arvostaminen © Erkki Paajanen, CMC

Vieraantunut alainen - Viisi alaisroolia Itsenäinen, kriittinen ajattelija Vieraantunut alainen - Individualisti Tehokas alainen – Partneri Aktiivinen, sitoutunut Passiivinen, ei sitoutunut Passiivinen alainen – Käyttämätön voimavara Mukautuva alainen – Uskollinen toimeenpanija Toisista riippuvainen, kritiikitön ajattelija

Tehokkaan alaisen peruspiirteitä: Aloitteellinen – tarttuu asioihin omaa toimenkuvaansa laajemmin Verkostoituja – ei kuvittele osaavansa kaikkea Itsensä johtaja – tuntee vahvuutensa ja rajoitteensa Perspektiivin taju – tarkastelee asioita useista näkökulmista Oma ego hallinnassa – sopeutuu yhteistyöhön erilaisten ihmisten kanssa, on pelaaja/valmentaja/mentori Hyödyntää organisaation kyvykkyyttä – käyttää oikeita väyliä viedäkseen tärkeitä asioita eteenpäin (R. Kelley, 1998)

Mistä on hyvät työsuhteet tehty? Pidämme: iloisista ihmisistä luonnollisista ihmisistä luotettavista ihmisistä tahdikkaista ihmisistä ihmisistä, jotka lisäävät itsekunnioitustamme ihmisistä, jotka saavat meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi ihmisistä, jotka antavat meidän puhua ja kuuntelevat meitä ihmisistä, jotka eivät yritä muuttaa meitä mukautuvista ihmisistä ystävällisistä ihmisistä ymmärtäväisistä ihmisistä ihmisistä, jotka pitävät meistä