Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

Painehaavojen pre- ja postoperatiivinen hoito
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Canikur® tabletit ja rakeet
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
HAAVOJEN PARANEMISTA EDISTÄVÄ RAVITSEMUS
Suomen muistiasiantuntijat
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Terveelliset elämäntavat
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Valmisohjelmat Pyöräilyasetukset Yleiset asetukset.
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Syöpäpotilaan ravitsemus
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
DIABETES.
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Syöpä.
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Nestetasapaino.
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Syömishäiriöt 5.6.
Aina ei voi valita mitä syö
Liikunta+ravinto.
Ummetuksen lääkehoito
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Diabetes eli sokeritauti
Paksusuolensyöpä.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
Ruokaoppia.
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Avanteen hoidon perusteet
Liikalihavuus? This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No
Esityksen transkriptio:

Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus Heli Koivisto ravitsemussuunnittelija, KSSHP 15.9.2009

Ravitsemushoito – syövän tukihoitoa Hyvä ravitsemustila ylläpitää hyvää yleiskuntoa ja vastustuskykyä vähentää väsymystä ja uupumusta auttaa sietämään rankkoja hoitoja paremmin auttaa jaksamaan kotona ylläpitää hyvää elämänlaatua Syöpäpotilas voi itse vaikuttaa Heli Koivisto, KSSHP

Ravitsemustilan seuranta Laihtuminen on merkki ravitsemustilan heikkenemisestä Laihtumisen syynä voivat olla syöpään liittyvät oireet ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu, ummetus, ripuli, kipu, makumuutokset hoitojen sivuvaikutukset sairauden aikaansaama lisääntynyt energiantarve Heli Koivisto, KSSHP

Huoli ravitsemustilasta, jos Ruokahaluttomuutta, ongelmia ruokailussa Painon muutokset BMI <21 ja laskusuuntainen Painonlasku 2% /vk tai >5% /kk tai >10% /6kk Pitkät ruokailuvälit Päivittäisen pääaterian puuttuminen Ruokaa jää jatkuvasti tähteeksi Leikkausta edeltävä aika tai jälkitila Heli Koivisto, KSSHP

Vajaaravitsemuksen ehkäisy ja hoito Vajaaravitsemusta on helpompi ehkäistä kuin hoitaa Painotiedot ja painon seuranta Riittävä ravitsemushoito Ravitsemukseen liittyviin ongelmiin puututaan Heli Koivisto, KSSHP

Vajaaravitsemusriskin seulonta sairaaloissa NRS-2002 -menetelmä (Nutritional Risk Screening) perusterveydenhuollossa MUST-menetelmä (Malnutrition Universal Screening Tool) yli 65-vuotiaille MNA-menetelmän seulontaosa (Mini Nutritional Assessment) lapsilla kasvukäyrät Jokaisen potilaan riski seulotaan viimeistään kahden vuorokauden kuluessa hoitoon tulosta Heli Koivisto, KSSHP

NRS-2002 -menetelmä (1) Heli Koivisto, KSSHP

NRS-2002 -menetelmä (2) 0 pistettä = ei ravitsemusriskiä → Kirjaa seulontatulos ja tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu 1-2 pistettä = vähäinen ravitsemusriski → Kirjaa seulontatulos, motivoi potilasta hyvään ravitsemukseen. Tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu 3-4 pistettä = kohtalainen ravitsemusriski → Kirjaa seulontatulos. Ravitsemusterapeutti tekee ravitsemushoitosuunnitelman tai toimitaan paikallisen ravitsemushoidon tehostamiskäytännön mukaan. Seuraa tehostamistoimenpiteiden toteutumista ja tehoa. Tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu ≥ 5 pistettä = vakava ravitsemusriski → Toiminta kuten edellä. Viimeistään tässä tilanteessa ota pikaisesti yhteyttä ravitsemusterapeuttiin Heli Koivisto, KSSHP

Tehostettu ravitsemushoito Ravitsemushoitoa tehostetaan heti, jos ravinnonsaanti tavallisesta ruuasta ei riitä energiarikas / runsaasti proteiinia sisältävä ruoka täydennysravintovalmisteet letkuravitsemus Ruuan tärkein ominaisuus on hyvä maku Rasvan määrä- ja laatutavoitteista tingitään Heli Koivisto, KSSHP

Täysipainoinen ateria Kun proteiinin tarve on suurentunut / kun syöty ruoka-annos on pieni 1/3 PERUNAA / riisiä / makaronia 1/3 OSA KASVIKSIA 1/3 LIHAA / KALAA / MUNAA MAITO / PIIMÄ LEIPÄ, LEIPÄRASVA JÄLKIRUOKA (täydentää kasvisosan) Heli Koivisto, KSSHP

Täydennysravintovalmisteet Kliinisiä ravintovalmisteita Paljon energiaa ja muita ravintoaineita pienessä määrässä Käyttövalmiita, helppo ottaa myös mukaan Runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja makuja Raikkaimpia jääkaappikylminä Annostus tarpeen mukaan 2-3 pakkausta /vrk Heli Koivisto, KSSHP

Forticare ja Nutridrink Compact 125ml runsaasti energiaa ja proteiinia Forticare: appelsiini-sitruuna, persikka-inkivääri, cappuccino Compact: banaani, mansikka, mokka, vanilja Heli Koivisto, KSSHP

Calogen Mansikanmakuinen rasvaemulsio Annostelu 30ml x 3 = 400kcal varovainen aloitus Heli Koivisto, KSSHP

Aikuisen suolen pituus ohutsuoli noin 300 - 850 cm duodenum 25-30 cm jejunum 160 - 200 cm ( - 300 cm) ileumia loput paksusuoli 150 - 160 cm naisilla suoli lyhyempi kuin miehillä Heli Koivisto, KSSHP

Ravitsemus suolileikkauksen jälkeen Mitä osia ohut- ja/tai paksusuolesta on poistettu Kuinka paljon on poistettu ja paljonko suolta on jäljellä Kuinka pitkä aika on leikkauksesta Jäljelle jääneen suolen ja muiden elinten kunto potilaan ikä Heli Koivisto, KSSHP

Leikkauksen jälkeinen ravitsemushoito Suolen vetovaikeuksien/suolentukkeuman ehkäisy: Syö rauhallisesti Pureskele ruoka hyvin Vältä heikosti sulavia ruokia, jotka saattavat aiheuttaa tukoksen Vältä kaasua muodostavia ruokia Huolehdi riittävästä nesteen saannista Heli Koivisto, KSSHP

”Avanne tehdään, jotta ihminen voisi jatkaa normaalia elämäänsä” ruokien sopivuuden tietää vain itse kokeilemalla ja uudelleen kokeilemalla säännöllinen ateriointi pureskele tai hienonna mekaanisesti pääateria mieluimmin päivällä kuin illalla neste 1-2 l extraa/vrk suolalisä, muttei kaikille ruoka vaikuttaa ulosteen konsistenssiin, väriin ja hajuun painonseuranta myös lihomisen ehkäisemiseksi Heli Koivisto, KSSHP

Yleisohjeita Syöpäpotilaan ravitsemusopas, Suomen syöpäpotilaat ry Ohjeita hoitajalle syöpäpotilaan ravitsemusneuvontaa varten, Medikes/santra Avanneleikatun ravitsemus, Dieettimedia Suolentukkeumaa ehkäisevä ruokavalio, Medikes/santra Heli Koivisto, KSSHP