Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus Heli Koivisto ravitsemussuunnittelija, KSSHP 15.9.2009
Ravitsemushoito – syövän tukihoitoa Hyvä ravitsemustila ylläpitää hyvää yleiskuntoa ja vastustuskykyä vähentää väsymystä ja uupumusta auttaa sietämään rankkoja hoitoja paremmin auttaa jaksamaan kotona ylläpitää hyvää elämänlaatua Syöpäpotilas voi itse vaikuttaa Heli Koivisto, KSSHP
Ravitsemustilan seuranta Laihtuminen on merkki ravitsemustilan heikkenemisestä Laihtumisen syynä voivat olla syöpään liittyvät oireet ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu, ummetus, ripuli, kipu, makumuutokset hoitojen sivuvaikutukset sairauden aikaansaama lisääntynyt energiantarve Heli Koivisto, KSSHP
Huoli ravitsemustilasta, jos Ruokahaluttomuutta, ongelmia ruokailussa Painon muutokset BMI <21 ja laskusuuntainen Painonlasku 2% /vk tai >5% /kk tai >10% /6kk Pitkät ruokailuvälit Päivittäisen pääaterian puuttuminen Ruokaa jää jatkuvasti tähteeksi Leikkausta edeltävä aika tai jälkitila Heli Koivisto, KSSHP
Vajaaravitsemuksen ehkäisy ja hoito Vajaaravitsemusta on helpompi ehkäistä kuin hoitaa Painotiedot ja painon seuranta Riittävä ravitsemushoito Ravitsemukseen liittyviin ongelmiin puututaan Heli Koivisto, KSSHP
Vajaaravitsemusriskin seulonta sairaaloissa NRS-2002 -menetelmä (Nutritional Risk Screening) perusterveydenhuollossa MUST-menetelmä (Malnutrition Universal Screening Tool) yli 65-vuotiaille MNA-menetelmän seulontaosa (Mini Nutritional Assessment) lapsilla kasvukäyrät Jokaisen potilaan riski seulotaan viimeistään kahden vuorokauden kuluessa hoitoon tulosta Heli Koivisto, KSSHP
NRS-2002 -menetelmä (1) Heli Koivisto, KSSHP
NRS-2002 -menetelmä (2) 0 pistettä = ei ravitsemusriskiä → Kirjaa seulontatulos ja tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu 1-2 pistettä = vähäinen ravitsemusriski → Kirjaa seulontatulos, motivoi potilasta hyvään ravitsemukseen. Tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu 3-4 pistettä = kohtalainen ravitsemusriski → Kirjaa seulontatulos. Ravitsemusterapeutti tekee ravitsemushoitosuunnitelman tai toimitaan paikallisen ravitsemushoidon tehostamiskäytännön mukaan. Seuraa tehostamistoimenpiteiden toteutumista ja tehoa. Tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu ≥ 5 pistettä = vakava ravitsemusriski → Toiminta kuten edellä. Viimeistään tässä tilanteessa ota pikaisesti yhteyttä ravitsemusterapeuttiin Heli Koivisto, KSSHP
Tehostettu ravitsemushoito Ravitsemushoitoa tehostetaan heti, jos ravinnonsaanti tavallisesta ruuasta ei riitä energiarikas / runsaasti proteiinia sisältävä ruoka täydennysravintovalmisteet letkuravitsemus Ruuan tärkein ominaisuus on hyvä maku Rasvan määrä- ja laatutavoitteista tingitään Heli Koivisto, KSSHP
Täysipainoinen ateria Kun proteiinin tarve on suurentunut / kun syöty ruoka-annos on pieni 1/3 PERUNAA / riisiä / makaronia 1/3 OSA KASVIKSIA 1/3 LIHAA / KALAA / MUNAA MAITO / PIIMÄ LEIPÄ, LEIPÄRASVA JÄLKIRUOKA (täydentää kasvisosan) Heli Koivisto, KSSHP
Täydennysravintovalmisteet Kliinisiä ravintovalmisteita Paljon energiaa ja muita ravintoaineita pienessä määrässä Käyttövalmiita, helppo ottaa myös mukaan Runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja makuja Raikkaimpia jääkaappikylminä Annostus tarpeen mukaan 2-3 pakkausta /vrk Heli Koivisto, KSSHP
Forticare ja Nutridrink Compact 125ml runsaasti energiaa ja proteiinia Forticare: appelsiini-sitruuna, persikka-inkivääri, cappuccino Compact: banaani, mansikka, mokka, vanilja Heli Koivisto, KSSHP
Calogen Mansikanmakuinen rasvaemulsio Annostelu 30ml x 3 = 400kcal varovainen aloitus Heli Koivisto, KSSHP
Aikuisen suolen pituus ohutsuoli noin 300 - 850 cm duodenum 25-30 cm jejunum 160 - 200 cm ( - 300 cm) ileumia loput paksusuoli 150 - 160 cm naisilla suoli lyhyempi kuin miehillä Heli Koivisto, KSSHP
Ravitsemus suolileikkauksen jälkeen Mitä osia ohut- ja/tai paksusuolesta on poistettu Kuinka paljon on poistettu ja paljonko suolta on jäljellä Kuinka pitkä aika on leikkauksesta Jäljelle jääneen suolen ja muiden elinten kunto potilaan ikä Heli Koivisto, KSSHP
Leikkauksen jälkeinen ravitsemushoito Suolen vetovaikeuksien/suolentukkeuman ehkäisy: Syö rauhallisesti Pureskele ruoka hyvin Vältä heikosti sulavia ruokia, jotka saattavat aiheuttaa tukoksen Vältä kaasua muodostavia ruokia Huolehdi riittävästä nesteen saannista Heli Koivisto, KSSHP
”Avanne tehdään, jotta ihminen voisi jatkaa normaalia elämäänsä” ruokien sopivuuden tietää vain itse kokeilemalla ja uudelleen kokeilemalla säännöllinen ateriointi pureskele tai hienonna mekaanisesti pääateria mieluimmin päivällä kuin illalla neste 1-2 l extraa/vrk suolalisä, muttei kaikille ruoka vaikuttaa ulosteen konsistenssiin, väriin ja hajuun painonseuranta myös lihomisen ehkäisemiseksi Heli Koivisto, KSSHP
Yleisohjeita Syöpäpotilaan ravitsemusopas, Suomen syöpäpotilaat ry Ohjeita hoitajalle syöpäpotilaan ravitsemusneuvontaa varten, Medikes/santra Avanneleikatun ravitsemus, Dieettimedia Suolentukkeumaa ehkäisevä ruokavalio, Medikes/santra Heli Koivisto, KSSHP