Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS."— Esityksen transkriptio:

1 SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS

2 ”Minä ja Syöpä” TÄHÄN TULEE VIDEO ©Harry B. 03 / 2014

3 Syöpäsairaan fyysiset ja psyykkiset tekijät ravitsemukseen
Syöpäsairaalla usein häviää ruokahalu Voi käydä myös niin, että ruokahalu kasvaa ja paino nousee Syöpä aiheuttaa usein kuitenkin laihtumista Usein esiintyy ripulia tai ummetusta Potilaalla myös esiintyy pahoinvointia ja oksentelua Oireita voivat olla myös väsymys ja kipu Potilaalla voi olla myös hajuherkkyyttä ja metallista makua suussa Potilaan mielialat voivat heitellä, joka vaikuttaa myös ruokahaluun Syöpähoidot voivat vaurioittaa hampaita, jotka voidaan joutua poistamaan

4 Miksi hyvä ravitsemus on sypäpotilaalle tärkeätä?
Hyvä ravitsemus nopeuttaa toipumista Energiatarve lisääntyy jo ennen hoitojen alkamista Aliravitsemustila voi johtaa elämänlaadun heikkenimiseen, joka voi ilmetä jopa masennuksena Leikkauksien haavojen paraneminen ja kudosten uusiutuminen vaatii enemmän energiaa ja ravintoaineita

5 Syöpäpotilaan aliratvitsemustilaan tarvitaan:
Energialisää hiilihydraateista ja rasvoista Proteenilisää kalasta, lihasta ja maitovalmisteista Täydennysravintovalmisteita apteekista (esim. Nutridrink) Vitamiini ja kivennaisainelisiä tarvittaessa Myös letkuravitsemukseen voidaan joutua, johon löytyy omat valmiit valmisteet

6 Syöpäpotilaan painon noustessa noudatetaan:
Säännöllistä ateriarytmiä Terveelliset ruokavalinnat (lautasmalli) Ei laihduteta

7 Mitä hoitaja voi tehdä? On tärkeätä kuunnella potilasta (ole läsnä)
Kannusta liikkumaan Tarjoilla nesteitä ateroiden välillä, ei aterialla Annokset pieniä, mutta useaan kertaan päivässä Jos suu on arka tai kipeä, niin kylmä ja haalea ruoka voi maistua paremmalle Tarjoille potilaalle ruokaa silloin kuin hän itse haluaa, vaikka yöaikaan Ruokailusta mahdollisimman rauhallinen hetki Maku ja hajumuutoksissa voit vaihtaa esim. punaisen lihan kanaan tai kalaan, jos se punainen liha maistuu oudolle Nielemisvaikeuksissa pehmeä ja sosemmainen ruoka on parempi ja nesteissä muistettava niiden sakeutus Jos ummetusta niin nestettä vähintään 1,5L/pvä ja kuitupitoista ruokaa Jos ripulia niin nestettä runsaasti ja maitohappobakteereita sisältäviä mehuja ja valmisteita Pahoinvointiin löytyy pahoinvointilääkkeitä Tarkkaile potilasta ja kirjaa asiat potilastietojärjestelmään

8 Kiitos! Ryhmän kokoonpano: Jukka Juvankoski Merja Nurmi Lea Myllynen
Kaisa Rokkila


Lataa ppt "SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google