Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
Syömisen ja juomisen toiminnot ja niiden auttamismenetelmät Nina Eskola/Minna Sipponen
2
Syöminen ja juominen Perehdy aiheeseen Hoitamalla hyvää oloa –kirjasta
Opetus muodostaa kokonaisuuden anatomiasta ja fysiologiasta kotitalouden opinnoista terveydenhuollon opinnoista Footer Text 4/28/2017
3
Ravitsemus- ja nestetasapaino
Häiriöiden syyt pahoinvointi ja oksentelu ruokahaluttomuus kuumeilu verensokerin vaihtelut nielemisvaikeudet kykenemättömyys omatoimisuuteen väsyminen
4
Hoitotyön keinot ravinnon ja nesteen tarpeen arviointi ja saannin seuranta verensokerin seuranta ruokailu suun kautta aina kun mahdollista ruokailun ohjaaminen, auttaminen tai syöttäminen nenämahaletku- tai PEG-letkuruokinta, jos nielemisvaikeudet estävät riittävän ravinnon ja nesteen saannin
5
Ravitsemustilan arviointi
Ruokailutavat ja –tottumukset Fyysinen tila paino ja pituus – painonmuutos hiukset, kynnet kasvojen, silmien ja ihon kunto suun kunto lihasten kunto verenkiertoelimistön toiminta Psyykkinen kunto
6
Ruokakortti
7
Erityisruokavaliot Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio (laktoosi- intoleranssi) Gluteeniton ruokavalio (keliakia) Allergiaruokavaliot Sydän- ja verisuonisairauksien ruokavaliot Diabetesruokavaliot
8
Nestetasapainon tarkkailu
Terve elimistö huolehtii nestetasapainon säätelystä automaattisesti Elimistöstä poistuu vuorokaudessa yhtä paljon nestettä kuin siihen on tullutkin Veden saanti Veden menetys Ruoka ml Juoma ml Aineenvaihd ml Virtsa ml Uloste ml Hikoilu, iho ml Hengitys ml yhteensä ml yhteensä ml
9
Nestetasapainon häiriöt
Aiheuttajat: kuumuus oksentelu, ripuli verenvuoto, imut, dreenit kuume → haihtuminen lisääntyy ml / C°/ vrk
10
Nestetasapainon häiriöiden oireet
seurannan kohde kuivumisen oire turvotuksen oire iho kimmoisuus ↓, kuiva, ryppyinen pingottunut, kiristävä, kiiltävä paino laskee nousee limakalvot kuivat, karstaiset ei erityistä virtsa määrä ↓, tummaa, väkevöitynyttä määrä ↓/↑ lämpö ↑ vaikeissa tapauksissa yleensä normaali nivelet liikkuvat jäykät, hankala liikutella subjektiivinen vointi pahoinvointi, velttous, väsymys, janontunne hengenahdistus, turvotus
11
Nestetasapainon seuranta Nestelista
12
Ruokailun järjestäminen
Asento Omatoimisuuden tukeminen Apuvälineet Aterian sisältö – ravintopyramidi Aterian tarjoilu – lautasmalli Aterian koostumus – soseutus tai nestemäinen vain kun se on välttämätöntä Ruokailun ohjaaminen, ruokailussa auttaminen tai syöttäminen
13
Avustaminen ruokailussa
Huomioi; kiireettömyys potilaan omatoimisuus potilaan kunnioittaminen – syöttäminen tapahtuu potilaan tahdissa suojaaminen syöttäjän ergonominen asento
14
Letkuruokinta Enteraalinen ruokinta = ruuansulatuskanavan kautta tapahtuva nenä-mahaletku gastrostooma Käyttöaiheita: ruokahaluttomuus suun, nielun tai ruokatorven sairaus leikkauksen jälkitila potilaan heikko yleistila
15
Gastrostooman kautta tapahtuva ruokailu
Gastrostooma = Mahalaukkuavanne. Tehdään ravinnonsaannin turvaamiseksi silloin kun potilas ei pysty nielemään ruokaa esim. ruokatorvikasvainen takia. Voidaan tehdä gastroskopian yhteydessä ilman nukustusta.
16
PEG-SYÖTTÖLETKU PEG = PERKUTAANINEN ENDOSKOOPPINEN GASTROSTOMIA
SYÖTTÖLETKU ASETETAAN VATSANPEITTEIDEN LÄPI RAVITSEMUKSEN TURVAAMISEKSI
17
Lähteet Anttila K. ym. 2007. Hoitamalla hyvää oloa. WSOY, 229-257
Eskola N. Pirkanmaan ammattiopisto. PP-esitys. Kauppi I. ym Hoitoa ja huolenpitoa ammattitaidolla. Edita,
Samankaltaiset esitykset
© 2023 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.