Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa"— Esityksen transkriptio:

1 Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa

2 Palmian hoitoalan ruokapalvelut
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto (v alusta yhdistetty Terke ja Sote) SOTE tuottaa helsinkiläisille sairaala(hoito)- , kuntoutus ja hoiva- asumispalveluja Ravitsemushoito tukee hoitoa, kuntoutumista, hoivaa ja kotona asumista Tilaajan vastuulla on määrittää ravitsemushoidon tarve ja tilata Palmialta (tuottajalta) sopiva hoitoa tukeva oikea palvelu PALMIA Helsingin kaupungin hyvinvointipalveluja tuottava liikelaitos (aloitti toimintansa vuonna 2003, kun Helsinki Catering, kiinteistöviraston kiinteistöpalvelukeskus ja opetusviraston palvelukeskus yhdistyivät) Tuottajan vastuulla on ruokapalvelujen tuottaminen ja hoitoa, kuntoutusta sekä hoivaa tukevien ravitsemuspalvelujen kehittäminen Yhteistyössä tilaajan kanssa lähellä loppuasiakasta olevien henkilöiden opastaminen, ohjaaminen ja koulutus

3 Palmian ruokailevat hoitoalan asiakkaat
n asiakasta päivittäin Potilaana sairaaloissa (4 ja 2 päivystystä: 1.230) Asukkaana palvelutaloissa (4: 370) Asukkaana vanhustenkeskuksissa (3: 660) ja monipuolisissa palvelukeskuksissa (7: 1450) ja kotihoidossa (17.500: 1670)

4 Vajaaravitsemishoito erikoissairaanhoidossa ja pitkäaikaishoidossa
Erikoissairaanhoito Pitkäaikaishoito Kohderyhmä: vajaaravitut, riskissä olevat tai huono ruokahalu Tavoite pienistä annoksista runsaasti energiaa, huomioitu ruoanvalmistuksessa, 150% energiaa normaaliin verrattuna Ruokavaliohoitoon kuuluvat ylimääräiset välipalat ja apteekista tilattavat täydennysravintovalmisteet Tarvittaessa/haluttaessa toiveruoat Kohderyhmä: Asukkaat, jotka jaksavat syödä vähän tai pieniä annoksia kerrallaan. 1.energian saannin lisääminen normaaleilla ruoka-aineilla esim. Liikkuville leipäannos, ylimääräinen kerma-annos kahviin tai rasva-annos leipään 2. huomioidaan ruoanvalmistuksessa kliinisillä ravintovalmisteille ja energialisillä Tarvittaessa lisäksi suositellaan apteekista tilattavaa lisäravintovalmistetta

5 Oleellista oikean ruokavaliohoidon tilaaminen
Keittiöstä kyllä saa, kun osaa tilata Helsingin SOTE:ssa Palmian ja Soten Potilasruokaopas tai asukasruokaopas Varsinais-Suomen aluesairaaloissa ja terveyskeskuksissa ohjeistaa VSSHP- ravintopalvelujen Ravitsemiskäsikirja Oppaat on molemmissa organisaatiossa kehitetty hoidon (tilaaja) ja ruokapalvelun (tuottaja) yhteistyössä pohjautuvat ravitsemussuosituksiin Tilaaminen tapahtuu sähköisesti web- myslillä

6 Ravitsemuskäsikirja/asukas- ja potilasruokaoppaat sisältävät
VSSHP (lyhytaikaishoito erikoissairaanhoidossa 1-5 pv…) Ruokavaliohoitojen (35) kuvaukset Lyhenteet ja tilausohjeet Soveltuvuus, käyttö ja periaatteet sekä toteusohjeet keittiölle ja osastoille Roolit ja vastuut Ohjaus ja seuranta PALMIA (kuntoutus-, sairaalahoito ja pitkäaikaishoito) Yleistä mm. ravitsemushoidon keittiön ja tilaajayksikön rooleista ja vastuista, ravitsemustilan arvioinnista, seurannasta, kirjaamisesta ja asiakkaan neuvosta. Ruokavaliohoitojen tilaus- ja toimitusohjeet, ruokailuajankohdat ja ateriasisällöt Käyttö- ja periaatteet sekä toteutusohjeet Ohjeita mm. muisti-ja psyykkisesti sairaan, saattohoitopotilaan ravitsemushoitoon, ruokailuun ja ruokailutilanteeseen

7 Peruspäivällisen ja tehostetun päivällisruoan vertailu

8 Keittiön toiveita ja ”ohjeita” tilaavalle hoitajalle
Kysele potilaalta/asukkaalta ja käytä aikaa erityisesti haastavissa tapauksissa Tee (tarvittaessa) arviointi ravitsemustilasta (MNA, NRA,MUST, RAI) Muista, että turha rajoitus ruokavaliossa kaventaa ja ruoan sopiva rakenne, mieltymysten mukainen valinta (jos on vaihtoehtoja) sekä oikea annoskoko tukevat ravitsemusta Jos et tiedä: Ota yhteys keittiöön/tuottajaan Jos keittiö/tuottaja ei osaa neuvoa, pyydä ota yhteys hoitavaan lääkäriin/ ravitsemusterapeuttiin, keittiö ei vastaa potilaan/asukkaan voinnista tai hoidosta.

9 Mitä tehdä kun hyvä tuote on suunniteltu eikä se kelpaa?
Silmin on havaittavissa, että vanhusten palvelutaloissa liikkuu paljon vajaaravittua väkeä Eikä tehostettua ruokavaliohoitoa tilata kuin muutamia annoksia. Asumispalveluun ei tosin ruoka sisälly, vaan asiakas maksaa sen omasta (omaistensa) pussistaan. Lisää markkinointia ja tiedotusta ! Vai kokonaan uuden tuotteen kehittäminen? Voisiko taloille , joissa pääosa asiakkaista on iäkkäitä ja vajaaravittuja kehittää runsaasti energiaa sisältävän ruokalistan? Ja osin unohtaa suola- ja rasvasuositukset.

10 Tulevaisuuden haasteita
Väestö ikääntyy/huoltosuhde heikkenee Kotona asuminen omakustanteisuus lisääntyy Sairaanhoito ja kuntoutus tehostuvat: pienessä ajassa on toivuttava ja kuntouduttava Tuleeko sairaalasta paikka, jossa ravitsemus korjataan tehokkaasti ja nopeasti? Kotiuttamispaketti Kuntoutujan paketti Pitäisikö sittenkin kehittää ennalta ehkäiseviä ratkaisuja? Kotiin lounaan lisäksi tarvittaessa kaksi ateriaa päivässä?


Lataa ppt "Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google