Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Alan kuvaus ja arvoperusta 03.04.2008 Leena Mäkelä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Jääkaappeja eskimoille? Alueasiantuntijan rooli koulutusviennissä Jouni Järvinen Aleksanteri-instituutti Aikuiskoulutus - Tie kansainväliseen yhteistyöhön.
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä Kulttuuriala Ammatillinen valinnainen Yritystoiminta ja valmistus Vanhan opetussuunnitelman mukainen
Maailmanluokan osaamista nyt ja tulevaisuudessa Metsäteollisuuden koulutuslinjaukset Kesäkuu 2010.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
Henkilöstön osaaminen kilpailutekijänä
Tutkinnon osat Tuotteen / palvelun suunnittelu (ja dokumentointi) 10 ov työmenetelmien ja –välineiden suunnittelu oman työn suunnittelu tuotesuunnitteluprosessin.
11. tammikuuta 2010 Oulun yliopisto, Ohjaus- ja työelämäpalvelut
Osaava Uusimaa Työpaja Kooste organisaatioiden osaamistarpeista.
Opiskeluaika 120 ov / 3 vuotta Tuotteen tekninen valmistus ja kädentaidot 20 ov Tuotteen suunnittelu ja valmistus 10 ov VALINNAISET OPINNOT 20 ov Yritystoiminta.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Asiantuntijan osaaminen © Seppo Helakorpi
Työntekijöiden odotukset työhyvinvoinnille
- mahdollisuus kehittämiseen -
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Turun esi- ja perusopetuksessa
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Kehittämistyö hankkeessa KTOL r.y Teija Enoranta.
Kulttuuri- ja liikuntapolku Espoossa. Valtioneuvoston asetus peruskouluille 1435, 3 § ’Opetuksen tulee antaa oppilaille perusta laajaan yleissivistykseen.
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Tutkintosuoritusten arviointi
Millaisia verkostoja syntyy? Leena Vainio, AKTIIVI Plus Tuumasta toimeen seminaari Kuva © Neal SingletonNeal Singleton.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Maakuntasuunnitelmasta maakuntastrategiaan Lapissa maakunnallinen kehittäminen toimii Kehittämisen yhteen nivominen Laaja kehittämisote Tahtotilan osoitus.
Rakennerahastokausi Itä-Suomen kehittämisstrategia Työpaikat Yrityskanta Työllisyysaste Työttömyysaste Arvonlisäys T&K-toiminta Vienti Koulutustaso.
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
KOMPETENSSIANALYYSI KPAMK:SSA Case liiketalous, Kokkola
Hyvinvointi –ja mielihyväpalvelut
Henkilöstöjohtaja Lasse Lintilä Valio Oy
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
Tytöt teknologian taitajiksi
21. Kulttuuriala s. 96‒99 Kulttuuriala.
Satakunnan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksella on työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä.
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
TULEVAISUUDEN TYÖMARKKINAT.  Työmarkkinoiden kehityssuuntia on vaikea ennustaa. Eri tahot kuitenkin laativat raportteja ja ennusteita mm. työllisyyden.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Meillä tehdään osaajia! sasky.fi/ikata. Sastamalan koulutuskuntayhtymä/ Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos IKATA on valtakunnallisesti arvostettu,
MUOTOILUALA TUOTEMUOTOILUN MALLIT MALLINRAKENTAMINEN 3D- MALLINTAMINEN.
Megatrendit Mitä ovat megatrendit? Mannermaa (1999) kuvaa megatrendejä seuraavasti Megatrendillä tarkoitetaan kehityksen suuria aaltoja tai linjoja Megatrendeillä.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
Ulkomailla tapahtuvan harjoittelun kipukohdat: Osaamisen tunnistamisen tärkeydestä Janne Loikkanen Kansainvälisen harjoittelun suunnittelija.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
ME-hengen kehittäminen
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
Nova Scola Finlandia Teemaseminaarin Osanottajat
RESTONOMI 210 OP Opetussuunnitelman rakennekuva
Kritiikittömistä kopioijista uuden tekijöiksi
6. työelämässä tarvittava osaaminen ja yrittäjyys
Musiikkipedagogi (AMK), 240 op
Ammatillisen koulutuksen reformi
Huonekaluvalmistus ja koristeveisto
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Järjestökoulutuksen kehittäminen
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Esityksen transkriptio:

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Alan kuvaus ja arvoperusta Leena Mäkelä

Alan kuvaus ja arvoperusta  Käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaiset toimivat useilla palvelun ja valmistuksen toimialoilla eri ammateissa joko toisen palveluksessa, yrittäjänä tai itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Alan kuvaus ja arvoperusta •Osaaminen, huippulaatu ja yksilölliset tuotteet tai palvelut •Yritykset pieniä •Verkostoituminen ja alihankinta voivat kasvattaa toimintavolyymia ja tehokkuutta •Toiminta tuotantoprosessin eri vaiheissa

Alan kuvaus ja arvoperusta •Yritysten pienuus, suuri osaamisintensiivisyys ja toimintatapojen joustavuus –joustavuutta talouselämän suhdanteissa. •Raja käsityön, taideteollisuuden, taidekäsityön ja taiteen välillä ei ole selkeä –alan tuotteet ulottuvat käyttöesineistä ja materiaalisista palveluista taideteoksiin ja immateriaalisiin palveluihin

Alan kuvaus ja arvoperusta •Alan tyypillisiä työtehtäviä –laadukkaiden käsityötuotteiden valmistus, tuottaminen, suunnittelu ja muotoilu, korjaaminen ja restaurointi, ohjaus- ja palvelutehtävät sekä erikoistuneet myyntitehtävät. –käsi- ja taideteollisuusalan ammattilainen hallitsee ammattialansa materiaalit, työvälineet ja työmenetelmät laaja-alaisesti. Kuva:

Alan kuvaus ja arvoperusta •Asiakaslähtöisyys ja yksilöllisyys, esteettinen ja luova osaaminen, tyyli- ja laatutietoisuus, korkeatasoinen suunnittelu ja valmistus, yhteistyökyky, yrittäjämäinen asenne työhön sekä valmius jatkuvasti kehittää ja jakaa omaa osaamista •Työ edellyttää usein verkostoitunutta yhteistyötä suunnittelijoiden, asiantuntijoiden ja toisten alan ammattilaisten kanssa.

Alan kuvaus ja arvoperusta •Kasvava harrastustoiminta sekä matkailu- ja hyvinvointiklusterin huomioiminen •Uusia liiketoimintamahdollisuuksia –Kuntoutus, elämys, merkitystä lisäävä taito –Merkitysintensiivinen tarinayhteiskunta –Muutosherkkyys –Tuotteiden ja palveluiden huolellinen tuotteistaminen Kuva:

Alan kuvaus ja arvoperusta •Mahdollisuuksia ja vahvuuksia –luovuuden –esteettisyyden –tekemisen taidon –ympäristömyönteisyyden arvostus •Teknologian kehityksen hyödyntäminen –mm. sähköinen kaupankäynti (sähköiset verkostot, kansainväliset markkinat) –suunnittelu (interaktiiviset suunnittelupalvelut) –valmistus –sekä suunnittelussa että valmistuksessa (uudet materiaalit, valmistusteknologia jne).

Arvoperusta •Suomalainen kulttuuri kansainvälistyvässä maailmassa •Viihtyisä, esteettinen, toimiva ja terveellinen tuotemaailma ja ympäristö •Tuotteiden ja palveluiden korkea laatu, toimivuus, taloudellisuus, kestävyys, kauneus •Kulttuurinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävä kehitys –Ympäristömyönteinen ja asiakaslähtöinen tuotteen suunnittelu –Tuotteiden elinkaaren huomioiminen –Kestävät raaka-ainevalinnat •Asiakaslähtöinen palveluhenkisyys •Tuloksellinen yhteistoiminta

Arvoperusta •Ihmisen kokonaisvaltainen kehitys •Vastuullisuus •Aloitteellisuus •Omatoimisuus •Luovuus •Yksilöllisyys •Yhteistyökykyisyys Kiitos Materiaali: haapa Tekijä: Tuuli Autio 2003

Osaamistarpeet –Käsillä tekemisen taito –Perinteisten työmenetelmien ja työtapojen kehittäminen ja ylläpitäminen –Kansainvälistyvässä ympäristössä tarvittavia ominaisuuksia •viestintä- ja vuorovaikutustaidot •kieli- ja kulttuuriosaaminen. (kuva

Osaamistarpeet •Yrittäjämäinen toiminta –liiketoimintaosaaminen kuten kustannustietoisuus ja taloudellisuus –markkinointiosaaminen –liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen –asiakaslähtöinen vuorovaikutteinen palveluosaaminen –alalle tyypillinen verkostoituminen edellyttää •yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja •verkostoitumisen mahdollisuuksien tunnistamista •kykyä toimia verkostoissa avoimesti ja luottamusta lisäten.

Osaamistarpeet •Alan ammattilaisen tulee osata tehdä ja lukea erilaisia suunnitelmia ja työselityksiä •Toiminta edellyttää laadunhallinnan, kuluttajansuojan sekä malli- ja tekijänoikeuden huomioimista