Osaava Varsinais-Suomi II-hanke MAJOITUS- JA RAVITSEMISALALLA Winnova / Niina Tuomola Raseko / Riitta Niemelä Salon seudun ao / Hilkka Laine TAI aiku / Marja Kinnunen
Hankkeen tavoite ”Tavoitteena on, että hankkeen lopussa on rakennettu toimintatapa, jolla pystytään kokoamaan sekä oppilaitoskohtaisesti että alueellisesti ammatillisen koulutuksen henkilöstön kehittymis- ja koulutustarpeet. Osaava Varsinais-Suomi II -hankkeessa toteutetaan tarpeiden pohjalta nousseita kehittämistoimenpiteitä mm. täydennyskoulutusten avulla.” http://www.osaava-vs.fi/
Työryhmän näkökulma Tavoitteena hankkeessa on kartoittaa tulevaisuuden työelämän haasteita MaRaTa-alalla eli sitä, minkälaista osaamista tämä edellyttää organisaatioiden opetushenkilöstöltä: keittiöopettajat (sekä suurkeittiöt että ravintolat) saliopettajat vastaanottotyön opettajat Kartoituksen perusteella suunnitellaan alueellisia koulutuksia opetushenkilöstölle Päähuomio substanssiosaamisessa
Kartoitusten ja kyselyiden toteutukset Haastattelut: Asiasta keskusteltu ja kyselty TAIn ja Rasekon alan ammatillisissa neuvottelukunnissa Kirjalliset kyselyt: Hotellipäälliköitä 2 hlöä Sokotelin henkilöstöpäällikkö Turun seudun kiinteistöpalvelut Oy:n ja Raision kaupungin henkilöstön haastattelut (n 20 henkilöä) Majoituspalvelun opettaja pääkaupunkiseudulta Rasekon lehtoreiden ja kouluttajien haastattelut Sskky / amo lehtoreiden haastattelut Sskky / amo keskeiset työssäoppimispaikat, webropol-kysely (vastannut 7, lähetetty 30) Winnova / amo lehtoreiden ja opettajien kysely (vastannut 6 opettajaa) Winnova työssäoppimisen ohjaajien haastateltu 6 eri työpaikalla (n. 10 hlö) Tiedonkeruu opiskelijoilta: Kyselyt päättäville ryhmille (TAI 2 ryhmää, Sskky 3 ryhmää, Winnova 8 opiskelijaa, Timali 1 ryhmä Käytetyt tutkimukset: Matkailu- ja ravitsemisalan osaamistarveraportti (OPH 2012) http://www.oph.fi/download/141064_987587_MARA-osaamistarveraportti_VERKKO.pdf Niemelä, Riitta (2011). Työvoimapoliittisen koulutuksen vaikuttavuus työllistymiseen. Opinnäytetyö (YAMK). Turun ammattikorkeakoulu.
Substanssikapeikot RAVINTOLAn keittiö fine dining elämysruoka elintarviketuntemus elintarvikekemia erityisruokavaliot tuloksen muodostumisen perusteet ja kustannuslaskenta (sisällytettynä ammatin opetukseen) uudet koneet ja laitteet (ravintolapuoli)
Substanssikapeikot RAVINTOLAn sali myyminen barista kevyt-sommelier erityisruokavaliot tuloksen muodostumisen perusteet ja kustannuslaskenta (sisällytettynä ammatin opetukseen)
Substanssikapeikot SUURTALOUS elintarviketuntemus (elintarvikkeiden elinkaari) uudet valmistusmenetelmät (mm cook &chill) uudet laitteet uudet raaka-aineet hankinnat logistiikka (palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot – pakkaaminen) tuloksen muodostumisen perusteet ja kustannuslaskenta (sisällytettynä ammatin opetukseen)
Substanssikapeikot MAJOITUSPALVELUT IT- ja SoMe-osaaminen, viestintä turvallisuusasiat ympäristötietoisuus/kestävä kehitys asiakaspalvelussa persoonallisuus, yksilölliset tarpeet -> erikoistunut asiakaspalvelu myyntiosaaminen monikulttuurisuus hotellijärjestelmät varauskanavat tuloksen muodostumisen perusteet ja kustannuslaskenta (sisällytettynä ammatin opetukseen) lainsäädäntö- ja sopimusosaaminen
Koulutuspäivä! Aiheena OIVA sekä some Uusia tuulia ja työkaluja opetuskäyttöön, some + tvt (prezi,wikit ja blogit). Kouluttajana Lasse Vallemaa/ Winnova Vkolla 36 Työryhmä Riitta Niemelä / Timali ja Niina Tuomola / Winnova Huom! Tämän järjestämisessä on ollut ongelmia! Asiaa työstetään edelleen ja ilmoitetaan heti, kun jotain (pvm) varmistuu!
Kiitos.