Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ruotsin kielen merkitys Suomessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ruotsin kielen merkitys Suomessa"— Esityksen transkriptio:

1 Ruotsin kielen merkitys Suomessa
Projektipäällikkö Mikael Hiltunen Siirry Prezi-esitykseen

2 Ruotsin kielen merkitys Suomessa
Elinkeinoelämän tarpeet Valmiudet kotimaisilla ja yhteispohjoismaisilla työmarkkinoilla Oppilaiden yhdenvertaisuus Kielellinen yhteys Pohjolaan Maan kaksikielisyys

3 Elinkeinoelämän tarpeet
EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2014 Ruotsi ylivoimaisesti käytetyin kieli yrityksissä suomen ja englannin jälkeen.

4 Elinkeinoelämän tarpeet
Haaga-Helian kysely 2016 Haaga-Helian opiskelijat tekivät Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen toimeksiannosta kyselyn yrityksille Suomen ja Ruotsin kauppasuhteista. Suomalaiset yritysedustajat pitivät ruotsin kielen osaamista urakehityksen, työllistymisen ja liike-elämän kannalta todella tärkeänä. Vastaajat arvioivat väittämiä arvoasteikolla 1-5 (täysin eri mieltä-täysin samaa mieltä)

5 Valmiudet työmarkkinoilla
Suomessa Ruotsin kielen taitoa pidetään tärkeänä rekrytointikriteerinä yrityksissä. Erityisen tärkeää ruotsin kielen taito on palvelu- ja finanssialoilla sekä alueellisesti rannikkoseudulla. Monessa julkisen sektorin tehtävässä edellytetään ruotsin kielen taitoa.

6 Valmiudet työmarkkinoilla
Pohjolassa Suomi on osa tiivistä pohjoismaista työmarkkina-aluetta: opiskelu- ja työmahdollisuuksia suomalaisille. Suomalaisille yrityksille ruotsin kielen osaaminen on pullonkaula: tarjouspyynnöt, dokumentaatio, ja työmaakokoukset pidetään ruotsiksi. Paavo Lipposen ”Pohjoinen tahtotila” –raportin (2015) mukaan yksistään Barentsin alueella arvioidaan olevan hankesuunnitelmia n. 140 miljardin euron arvosta. Pohjois- Norjan ja Pohjois-Ruotsin kuukausittaiset tarjouspyynnöt saattavat nousta miljardiin euroon. Linkki:

7 Yhdenvertaisuus Nuoret liikkuvat tänä päivänä paljon työn ja opiskeluiden perässä. Yhdenvertaisuuden kannalta on tärkeää, että kaikki peruskoulun oppilaat saavat samanlaiset sivistykselliset lähtökohdat. Emme saa sulkea keneltäkään oikeutta oppia maamme molempia kansalliskieliä. Opiskelija Ville Virtasen mielipidekirjoitus:

8 Vaihtaisitko ruotsin venäjään?
Saimaan ammattikorkeakoulu toteutti syksyllä 2012 kielikyselyn Lappeenrannan, Imatran, Savonlinnan, Puumalan ja Tohmajärven 7. luokan oppilaille. Vain 14 prosenttia vaihtaisi pakollisen ruotsin venäjään ja 66 prosenttia ei vaihtaisi kieltä. Linkki:

9 Yhteys Pohjolaan Yhteinen historia Ruotsin kanssa sitoo meidät pohjoismaiseen kulttuuripiiriin peruuttamattomalla tavalla. Kieli avaa kulttuurisia merkityksiä ja on yksi identiteetin rakennuspalikoista. Ruotsin kielen kautta syntyy selkeä pohjoismainen yhteenkuuluvuuden tunne.

10 Maan kaksikielisyys Suomi on virallisesti kaksikielinen maa.
Ruotsin kieli ja suomenruotsalainen kulttuuri ovat osa suomalaisuutta. Peruskoulun tehtävä on antaa nuorelle hyvä yleissivistys ja eväät henkiseen kasvuun. -> kansalliskielten opiskelu kuuluu yleissivistykseen

11 Kiitos! Mikael Hiltunen Projektipäällikkö
p


Lataa ppt "Ruotsin kielen merkitys Suomessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google