Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YVA yhteysviranomaisen näkökulmasta
Advertisements

Palaute toteutuneista YVA-prosesseista
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Ajankohtaista kuntauudistuksesta 2012 Valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen Tampereen kaupunkiseudun seutufoorumi.
DEMOKRATIATYÖRYHMÄ Anniina Peltola
Ajankohtaiset liikenneasiat Kellokoskella
Vantaan Riipilän kiviaineksenoton YVA
Kaivoshankkeet YVA, ympäristölupa ja valvonta
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja Pienkuntaseminaari Simo Kommenttipuheenvuoro kuntarakenneuudistuksesta.
Suunnittelijaseminaari MPK 1 Kommenttipuheenvuoro: Jätevesisuunnitelman laadun merkitys lausunnon antamisen ja valvonnan kannalta Mari Pihlaja-Kuhna.
Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala Yhdyskuntasuunnittelun teemaryhmä MAL:n yhteensovitus (7 §) Kaavoitus ja maapolitiikka Kiinteistönmuodostus,
TULEVAISUUS TYÖRYHMÄN MIELESTÄ (1 KAUPUNKI)
MTK-VIRRAT RY. Yhdistys •Perustettu 1917 •Jäsenet; virtolaiset maatalous- ja metsätalous- sekä maaseutuyrittäjät 485 henkilöä •Yhdistyksen tarkoitus,
Kerinkallio, Mairenkatu luovutusmenettely
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
VIHERALUEIDEN TILAPÄISET MAANKÄYTTÖLUVAT
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät Hyvinkäällä Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitushankkeiden rahoitus.
OpenSpace aloitejärjestelmä
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Rajapintojen käyttöönottohankkeet Jyväskylässä
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Ympäristövaikutusten arviointi
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Eläinsuojien ympäristöluvat
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
Työolobarometrikysely 2012 Henkilöstötoimikunta Leena Hirvonen Kehittämispäällikkö.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
1 Kainuun maakuntakokeilun jatkonäkymät: Kainuun mallin 2013 valmistelusta Kajaani Kainuun malli 2013 jatkovalmistelun työvaliokunnan ja ohjausryhmän.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
FinELib-aineistojen kilpailuttaminen Osa FinELibin aineistoista (vuosittain n aineistoa) kilpailutetaan hankintalain mukaisilla menettelyillä Aineisto.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke Pyhäjoki Teollisuusneuvos Herkko Plit.
Miten SOVA-lain perusteella voi vaikuttaa kuntien jätestrategioihin Eija Koski, Uusi Elämä -hanke, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy.
Perusparannushankkeen toteutus tiekunnassa  Mitä tiekunnassa päätetään?  Milloin päätöksiä pitäisi tehdä?  Onnistuuko kilpailuttaminen?
Ympäristönsuojeluoikeus. Ympäristönsuojelulain soveltamisala (YSL 2 §)  Ympäristönsuojelulaki (527/2014), HE 214/2013 vp 1. sovelletaan toimintaan, josta.
Green Office –ympäristöjärjestelmä
HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYSTÄ JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 259/2016 vp) - Muutostarpeiden arviointi.
YVA-lain merkittävät muutokset – onnistuiko uudistus?
Kiinteistövaikutukset ja niiden arviointi
Perustuslakivaliokunnan ja sen työn kehittäminen
Ympäristölainsäädännön valmistelun kehitys – YVA-lain uudistusprosessi
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
VALTAKUNNALLISESTI ARVOKKAAT MAISEMA-ALUEET
Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilytyksen palvelukokonaisuus Työsuunnitelma
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
Kestävän talouden transition yhteiskunnalliset haasteet ja ratkaisut
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-tontti vakuutena, rakentamisen ja käytön turvaaminen, 3D-kiinteistön lakkaaminen
<Hankkeen nimi>
Asemakaavamuutos nro KAAVAPROSESSI
Selvityksen aikataulu ja alustava työsuunnitelma sekä organisointi
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Ammattilainen ja palvelujärjestelmä korin tilanne
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite Edistää ympäristövaikutusten arviointia ja yhtenäistä huomioonottamista suunnittelussa ja päätöksenteossa Lisätä kansalaisten tiedonsaantia ja osallistumismahdollisuuksia Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA) sovelletaan hankkeisiin, joista saattaa aiheutua merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä 468/1994 Valtioneuvoston asetus ympäristövaikutusten arviointimenettelystä 713/2006

YVA-menettelyn lähtökohdat Hankkeen YVA-arviointi perustuu hankeluetteloon harkinnanvaraiseen YVA-tarpeeseen Hankkeesta vastaava on itse vastuussa hankkeensa ympäristövaikutusten arvioinnista Arviointimenettely on avoin ja julkinen Yhteysviranomainen ohjaa arviointimenettelyä Arvioinnin perusta laaja ympäristövaikutuskäsite Arviointimenettely ei ole päätöksentekomenettely

YVA ja päätöksenteko Viranomainen ei saa myöntää hankkeelle lupaa eikä tehdä muuta siihen rinnastettavaa päätöstä ennen kuin YVA-menettely on päättynyt Hankkeesta vastaava päättää asiasta (toteuttaminen, toteuttamistapa jne.) omalta osaltaan hankkeesta vastaavana Asemakaavan muuttamisesta päättää kaupunki Ympäristölupa-asian käsittelee toimivaltainen viranomainen Rakennuslupa-asian käsittelee kaupungin rakennuslupaviranomainen

YVA-menettelyn vaiheet HANKKEESTA VASTAAVA YHTEYSVIRANOMAINEN KANSALAISET, VIRANOMAISET, MUUT TAHOT AIKARAJA ARVIOINTIOHJELMA ALOITUS VIIPYMÄTTÄ KUULUTUS OHJELMAN VIREILLÄOLOSTA MIELIPITEET JA LAUSUNNOT 30 – 60 PÄIVÄÄ LAUSUNTO ARVIOINTI- OHJELMASTA ENINTÄÄN 30 PÄIVÄÄ ARVIOINTISELOSTUS VIIPYMÄTTÄ KUULUTUS SELOSTUKSEN VIREILLÄOLOSTA MIELIPITEET JA LAUSUNNOT 30– 60 PÄIVÄÄ ENINTÄÄN 60 PÄIVÄÄ LAUSUNTO ARVIOINTI- SELOSTUKSESTA YVA PÄÄTTYY

Hankkeen YVA-menettelyn vaiheet ARVIOINTIOHJELMA YVA-ohjelma nähtävillä Hankkeen ja ohjelman esittelytilaisuus Lausunnot ja mielipiteet yhteysviranomaiselle/määräaika Yhteysviranomaisen lausunto/määräaika; tiedoksi ARVIOINTISELOSTUS YVA-selostus nähtävillä Arvioinnin tulosten esittelytilaisuus

Arviointiohjelman sisältö Tiedot hankkeesta, sen tarkoituksesta, suunnitteluvaiheesta, sijainnista, maankäyttötarpeesta ja hankkeen liittymisestä muihin hankkeisiin Hankkeen vaihtoehdot Tiedot hankkeen toteuttamisen edellyttämistä suunnitelmista, luvista ja niihin rinnastettavista päätöksistä Kuvaus ympäristöstä Ehdotus tarkasteltavan vaikutusalueen rajauksesta Suunnitelma osallistumisesta Arvio vaikutusten arviointimenettelyn ja hankkeen suunnittelun ja toteuttamisen aikataulusta

Arviointiselostuksen sisältö Arviointiohjelman tiedot tarkistettuna Suhde suunnitelmiin ja ohjelmiin (maankäyttö, luonto, ympäristönsuojelu) Tarkennettu hankekuvaus, mm. tekniset ratkaisut Arvioinnissa käytetty aineisto Arvio hankkeen/vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista Hankkeen/vaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuus Haitallisten ympäristövaikutusten ehkäisytoimenpiteet Vaihtoehtojen vertailu Ehdotus seurantaohjelmaksi Arvioinnin vaiheet ja osallistumismenettelyt Yhteysviranomaisen ohjelmalausunnon huomioiminen Yhteenveto

Arviointiohjelmasta ja -selostuksesta kuuleminen Yhteysviranomainen kuuluttaa vähintään 14 päivän ajan hankkeen todennäköisen vaikutusalueen kuntien ilmoitustauluilla, määräaika lausuntojen ja mielipiteiden esittämiselle 30 - 60 päivää Lisäksi kuulutus on julkaistava sähköisesti ja ainakin yhdessä hankkeen vaikutusalueella yleisesti leviävässä sanomalehdessä Yhteysviranomainen pyytää tarvittavat lausunnot ja varaa tilaisuuden mielipiteiden esittämiseen. Edellisten lisäksi hankkeesta vastaava ja yhteysviranomainen voivat sopia tiedottamisesta ja kuulemisesta myös muulla tavalla (esim. internetsivut)