AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN 7.2.2011 ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylioppilaskirjoitukset
Advertisements

 Jatkoa ESR-osarahoitteiselle AHOT korkeakouluissa -hankkeelle  Päätoteuttajana on Turun yliopisto  Osatoimijana kielten ja viestinnän jatkohankkeessa.
AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN KORKEAKOULUISSA Työryhmän ehdotukset ja toimeenpano Osaaminen esiin -seminaari, Mikkeli Johanna Haahtela.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Opiskelua tukevien toimintojen kehittämisestähän tässä on kyse? Suvi Eriksson Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
Kiihdytetty opiskelupolku 2,5 v./SOTE 1. vuosi Kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 50 ov Opiskellaan ryhmän mukana, 30 ov: Kasvun tukeminen.
KORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN OSAAMISKUVAUSHANKE
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
OSTU-prosessi OK-opintokeskuksessa Lotta Pakanen 2014.
Joustava opintoketju Pohjois- Savossa –hanke – Savonia-ammattikorkeakoulu Kuopion yliopisto Sibelius-Akatemia, Kuopion osasto Humanistinen.
Joustava opintoketju Pohjois- Savossa –hankkeen loppuseminaari Tuula Peura Ulla Kekäläinen Joustava opintoketju Pohjois-Savossa.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
Ryhmä 1.
AHOT Terveys-ja hoitoalan klusterissa
HOPS - Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ammattiin kasvamisen tukena TL/
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
Haussa käytettävä tutkinto ja hakeminen Mikäli hakijalla useampi tutkinto, hän voi valita seuraavista parhaan pistemäärän tuottavan vaihtoehdon: a)Ylioppilastutkinto.
W w w. h a m k. f i / a o k k AMK-opintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajataustaisille Riihimäki Vesa Parkkonen ja Riitta Metsänen.
AHOT Vaasan ammattikorkeakoulussa Lomakkeet ja ohjeet
Työpaikkakouluttajan ABC
Työpaikkakouluttajan ABC
Kieliopintojen tavoitteet Perusopintoihin kuuluvien pakollisten kieliopintojen tavoitteet on määritetty ammattikorkeakouluopinnoista annetussa asetuksessa.
Lukion oppimäärä.
LUKION PÄÄTTÖTODISTUS JA YLIOPPILASTODISTUS
Keudan oppilaskuntien koulutus Keudan ohjeita oppilaskunnassa toimimisesta Erja Kärnä opiskelija-asioiden päällikkö.
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Yhteistyöhön kanssamme -seminaariin
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Opettamisesta osaamiseen Ammattikorkeakoulun osaamisjärjestelmät käyttöön Projektiasiantuntija Raimo Jaakkola HAAGA-HELIA Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
JY:n AHOT-periaatteet alkaen Opintoasiainiltapäivä Tuula Maijanen.
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät Seinäjoki Anneli Airola Pohjois-Karjalan amk
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Kieliopinnot KyAMKissa Svenska? Ja, tack! English? Yes, please!
AHOT Humakissa AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 1 Syksy 2015 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Ylioppilastutkinto. Ylioppilaskokeet Valtakunnalliset loppukokeet Kaikille neljä pakollista koetta, lisäksi opiskelija voi suorittaa ylimääräisiä kokeita.
Arviointi osana oppimisprosessia
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
Aluekokeilu Pohjois-Karjala
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
TIPTOP-kokonaisuuksia
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
REHTORIEN NEUVOSTOJEN AHOT-SUOSITUKSET
Yhteiset tutkinnon osat
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Englannin ja ruotsin tasokokeet
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Laurea/Näyttöseteli Opiskelija voi käyttää näyttöseteliä opintojen räätälöintiin tai täydentämiseen Yhdellä näyttösetelillä opiskelija voi näyttää osaamisensa.
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Väyläopinnot Yhteistyössä Karelia ja Riveria
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS

KOHTI LAADUKASTA TUTKINTOA -AHOT = Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen -Kaikki osaaminen yhtä arvokasta: formaali oppiminen, non-formaali oppiminen ja arkioppiminen -Keskeistä vain opiskelijan osaaminen -Opiskelijalähtöisyys -Osaamisperustaiset opetussuunnitelmat -HOPS-kulttuurin ja arvioinnin kehittäminen -Laatu AHOTissa: yhdenmukainen, läpinäkyvä, luotettava

KIELTEN JA VIESTINNÄN AHOT TYÖRYHMÄ • AHOT-hankkeessa 7 työryhmää • Mukana amk:t ja yliopistot • Tavoitteena laatia AHOT-suositukset ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kieli- ja viestintäopintoihin • Valmiit keväällä 2011? • Kielten ja viestinnän työryhmä ainoa, joka on saanut jotakin kirjallista aikaiseksi (tilanne marraskuu 2010)

FORMAALISTI OPITUN HYVÄKSILUVUT Tämä suositus koskee korkeakoulujen tutkintovaatimusten mukaisia kieli- ja viestintäopintoja. 1.Kaikki korkeakoulututkintoihin pakollisina opintoina kuuluvat kieli- ja viestintäopinnot voidaan suorittaa hyväksilukemisen kautta, ellei korkeakoulu toisin päätä. 2. Toisessa kotimaisessa korkeakoulussa suoritettuun (vastaavan tai soveltuvan alan) alempaan tutkintoon sisältyvät kieli- ja viestintäopinnot hyväksytään sellaisenaan maisterikoulutukseen tulevilla opiskelijoilla, ellei korkeakoulu toisin päätä.

FORMAALISTI OPITUN HYVÄKSILUVUT • 3. Jos opiskelija on osoittanut tavoitetutkintoonsa vaadittavaa osaamista suorittamalla vastaavan tai soveltuvan alan samantasoiset (EVK) ja osaamistavoitteiltaan vastaavat kieli- ja viestintäopinnot kotimaisessa yliopistossa, opinnot hyväksiluetaan sellaisenaan vähäisten laajuuserojen estämättä. • 4. Jos opiskelija on suorittanut toisen koulutusalan kieli- ja viestintäopintoja kotimaisessa korkeakoulussa ja osoittanut niissä tutkintoon vaadittavaa osaamista, opintoja suositellaan täydennettäväksi alakohtaisen kieli- ja viestintätaidon osalta toisessa kotimaisessa ja vieraassa kielessä/kielissä. Mahdollinen täydennys arvioidaan hyväksytty/hylätty- arvostelulla ja varsinainen hyväksiluku tapahtuu vasta tämän jälkeen. Tutkintoon kuuluvan toisen kotimaisen kielen arvioinnin osalta noudatetaan edeltäneen korkeakoulun antamaa arvostelua. • 5. Jos opiskelija on osoittanut tavoitetutkintoonsa vaadittavaa osaamista suorittamalla vastaavan tai soveltuvan alan samantasoiset (EVK) ja osaamistavoitteiltaan vastaavat vieraiden kielten opinnot ulkomaisessa korkeakoulussa, opinnot suositellaan hyväksiluettavaksi sellaisenaan vähäisten laajuuserojen estämättä. • Jos opiskelija on suorittanut muita kuin kieliopintoja ulkomailla, hän ei voi saada suoraa hyväksilukua tutkintoon vaadittaviin kieliopintoihin. Ehdotetaan harkittavaksi, että näitä opintoja voidaan tarkoituksenmukaisessa määrin hyväksilukea myös kieliopintoihin, kun opinnot sisältävät selvästi tunnistettavissa olevan kielikomponentin ja vastaavat tutkintoon vaadittavan vieraan kielen opintojen osaamistavoitteita.

NON-FORMAALI JA INFORMAALI • Euroopan Unionin neuvoston määritelmä: Epävirallisen oppimisen ja arkioppimisen tunnistamisella ja tunnustamisella pyritään elinikäisen oppimisen yhteydessä tekemään näkyväksi ja tunnustamaan yksilön kaikki tiedot ja taidot riippumatta siitä, miten tai missä ne hankittu.

NON-FORMAALI JA INFORMAALI OSAAMINEN • Suositusta pohdittu yhdessä kokoontumisessa • Anneli oli laatinut raakaversion, johon amk- edustajat laittoivat kommentteja etukäteen ja yliopistojen edustajat olivat muokanneet uuden version • Yliopistot: Ei sisällä vapaasti valittavia opintoja

SUOSITUSVERSIO • Tämä suositus koskee korkeakoulujen tutkintovaatimusten mukaisia kieli- ja viestintäopintoja. 1. Korkeakoulututkintoihin vaadittavat kieli- ja viestintäopinnot voidaan suorittaa osaamisen näytöillä, ellei korkeakoulu toisin päätä. 2. Jos opiskelijalla on opetussuunnitelman osaamistavoitteiden mukaista non-formaalisti tai informaalisti hankittua kieli- ja viestintäosaamista, hänellä on mahdollisuus osoittaa osaamisensa näytöllä. Tämä edellyttää, että opiskelija jäsentää ja itsearvioi hankkimaansa osaamista opintojakson/-kokonaisuuden osaamistavoitteisiin. Opiskelijan esittämien näyttöjen tulee olla riittäviä, luotettavia ja ajan tasalla olevia.

SUOSITUSVERSIO 3. Kieli- ja viestintäosaamisen näyttötapoja ovat esimerkiksi portfoliot, haastattelut, suulliset ja kirjalliset tuotokset, korvaavat kokeet, kielisalkku, osaamispäiväkirjat, oppimistehtävät ja asiantuntijaluennointi sekä näiden yhdistelmät. 4.Opiskelija osoittaa osaamisensa sovitulla näyttötavalla, jolloin korkeakoulu arvioi opiskelijan esittämät oppimistulokset ja sen, vastaavatko ne opintojen osaamistavoitteita. Arviointi on numeerinen tai hyväksytty/hylätty. Toisessa kotimaisessa kielessä opiskelija saa arvosanan sekä suullisesta että kirjallisesta kielitaidosta.

MITÄ TÄMÄ MERKITSISI? • AHOT ei toteudu • Opiskelijat eriarvoisessa asemassa • Voiko olla monta käytäntöä? • AHOT-työryhmällä ei merkitystä • Edellyttäisi muutoksia AHOT-ohjeistukseen ja tutkintosääntöön

MITÄ SEURAAVAKSI? • Mitäs tehdään? • AHOT-pankki • Seuraava kokous 15.3.