Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

JY:n AHOT-periaatteet 1.8.2013 alkaen Opintoasiainiltapäivä 14.2.2013 Tuula Maijanen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "JY:n AHOT-periaatteet 1.8.2013 alkaen Opintoasiainiltapäivä 14.2.2013 Tuula Maijanen."— Esityksen transkriptio:

1 JY:n AHOT-periaatteet 1.8.2013 alkaen Opintoasiainiltapäivä 14.2.2013 Tuula Maijanen

2 https://www.jyu.fi/yliopistopalvelut/opiskelijoille /how-to/ahot Rehtorin 5.2.2013 tekemä päätös, täydentää Jyväskylän yliopiston tutkintosäännön 33 §:ä AHOT-periaatteet sisältävät määrittelyjen lisäksi yleiset periaatteet, opintojen hyväksilukemisen periaatteet, muualla kuin virallisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukemisen periaatteet sekä käytännön ohjeet hyväksilukemisen hakemiseen, ratkaisemiseen, tiedoksiantoon, rekisteröintiin ja tallennukseen. Hyväksilukupäätökseen voi hakea oikaisua.

3 Työryhmä strategiajohtaja Kari Pitkäsen vetämä työryhmä, johon kuuluivat tutkijatohtori Leena Hiltunen, tutkijatohtori Olli-Pekka Moisio, opintoasiainpäällikkö Ossi Päärnilä, opintoasiainpäällikkö Maija Pöyhönen, lehtori Riitta Rautio, amanuenssi Tapio Tammi ja sihteerinä opintohallintopäällikkö Tuula Maijanen. Työryhmä viimeisteli AHOT-periaatteet opetusta antavista yksiköistä saatujen lausuntojen pohjalta.

4 Määritelmät Hyväksiluku voi olla joko korvaamista tai sisällyttämistä. Korvaaminen edellyttää sisällöllistä vastaavuutta ja opintoja voidaan korvata kokonaan tai osittain. Sisällyttäminen tarkoittaa aiemmin hankitun osaamisen liittämistä sellaisenaan osaksi tutkintoa, jolloin ei edellytetä sisällöllistä vastaavuutta, mutta opintojen on oltava tasoltaan opetussuunnitelmien mukaisia ja niiden on vastattava tutkinnon edellyttämää osaamista.

5 Yleisiä periaatteita (1/3) Virallinen koulutus sekä muutoin hankittu osaaminen Osaamisen vastattava ops:in osaamistavoitteita Mahdollisimman täysimääräinen hyväksilukeminen (voidaan edellyttää lisänäyttöjä) Enintään puolet tutkinnon edellyttämästä laajuudesta voidaan hyväksilukea aiemmin suoritetuilla opinnoilla ja muuten hankitulla osaamisella. Hyväksiluettavien opintojen osuus voi kuitenkin olla tätä suurempi, jos ne on suoritettu muussa suomalaisessa yliopistossa ja pääosa näistä opinnoista voidaan sisällyttää tutkintoon

6 Yleisiä periaatteita (2/3) Hyväksilukemista voi lähtökohtaisesti hakea opiskelija, jolla on Jyväskylän yliopistossa opinto- oikeus ja joka on ilmoittautunut läsnä olevaksi. Hyväksilukemista voi hakea myös opiskelija, jolle yliopisto on myöntänyt ajallisesti ja sisällöllisesti rajatun oikeuden suorittaa tutkintoihin kuuluvia opintoja avoimina yliopisto-opintoina tai erillisinä opintoina. Muualla hankitun osaamisen tunnistaminen ei aina johda osaamisen tunnustamiseen eli hyväksilukemiseen.

7 Yleisiä periaatteita (3/3) Opinnäytetyöt tulee lähtökohtaisesti suorittaa Jyväskylän yliopistossa. Jonkin tutkinnon opinnäytetyöksi jo hyväksyttyä tutkielmaa ei voida sellaisenaan hyväksilukea. Rajoitus ei kuitenkaan koske kansainvälisessä yhteistutkinto-ohjelmassa tehtyjä opinnäytteitä. Kieli- ja viestintäopinnot voivat korvata toiseen tutkintoon vaadittavat kieli- ja viestintäopinnot. Valmiit opintokokonaisuudet eivät vanhene. Tiedekunnat päättävät keskeneräisten opintojen ja opintojaksojen vanhenemisajoista. Tutkintosäännön mukaan kielikeskus päättää kieli- ja viestintäopintojen vanhenemisesta.

8 OPINTOJEN HYVÄKSILUKEMISEN PERIAATTEET (1/2) Opintoja voidaan korvata yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa suoritetuilla opinnoilla. Muualla, kuten ammatillisissa koulutuksissa suoritetuilla opinnoilla voidaan korvaavuuksia myöntää vain poikkeustapauksissa. Korvaaviksi opinnoiksi ei hyväksytä aiempaan korkeakoulututkintoon jo sisällytettyjä tai sellaiseen sisällytettäviä opintoja, lukuun ottamatta vastaavia kieli- ja viestintäopintoja. Kelpoisuuden tuovat opintokokonaisuudet voidaan kuitenkin sisällyttää tutkintoon ja ne voivat näkyä tutkintotodistuksessa siinäkin tapauksessa, että ne on liitetty aiempaan korkeakoulututkintoon (ei lasketa kuitenkaan mukaan minimilaajuteen).

9 OPINTOJEN HYVÄKSILUKEMISEN PERIAATTEET (1/2) Sisällytettäviksi opinnoiksi voidaan hyväksyä vain yliopistoissa suoritettuja opintoja, täydennyskoulutusohjelmat mukaan lukien. Tästä poikkeuksena tutkintoon voidaan kuitenkin sisällyttää ammattikorkeakoulututkintojen jälkeisiä täydentäviä erikoistumisopintoja sekä puolustusvoimien tarjoamaa johtamiskoulutusta. Toisessa korkeakoulussa suoritetut opinnot voidaan hyväksyä niiden alkuperäisillä arvosanoilla, mikäli arvosteluasteikko vastaa Jyväskylän yliopistossa käytettyä asteikkoa, tai maininnalla hyväksytty.

10 MUUALLA HANKITUN OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN PERIAATTEET Täydennyskoulutukset, työpaikkojen lyhytohjelmat, vapaan sivistystyön koulutukset tai arkioppiminen (työkokemus, luottamustoimet, harrastukset) Keskeistä ovat kokemuksen kautta opitut tiedot ja taidot, ei niinkään kokemus sinänsä. Opiskelijan on todennettava osaamisensa, jotta osaamista voidaan arvioida. Opiskelijalta voidaan edellyttää kirjallisten dokumenttien lisäksi myös näyttöä osaamisestaan. Opiskelijan hankkimaa osaamista verrataan korvattaviksi esitettyjen opintojaksojen tai -kokonaisuuksien osaamistavoitteisiin. Mikäli osaaminen ja osaamistavoitteet vastaavat toisiaan, korvaavuus voidaan myöntää joko kokonaan tai osittain.

11 HYVÄKSILUKEMISEN HAKEMINEN käsitellään HOPSin laadinnan yhteydessä ja asiasta keskustellaan ensisijaisesti HOPS- ohjaajan kanssa Hyväksilukemista on syytä hakea hyvissä ajoin ennen korvattavien opintojen aloittamista. Hyväksilukemista haetaan siihen tarkoitetulla lomakkeella + dokumenteilla (liitteeksi) Puutteellinen hakemus, jota ei pyynnöstä huolimatta täydennetä, johtaa hylkäävään päätökseen.

12 HYVÄKSILUKEMISEN RATKAISEMINEN Opiskelijan toimittaman aineiston pohjalta voidaan myöntää suoraan hyväksiluku opintojaksoihin tai - kokonaisuuksiin tai niiden osiin, vaatia opiskelijalta lisänäyttöä osaamisestaan tai hylätä hakemus. Hyväksilukupäätöksen tekee dekaanin tai erillis- tai palvelulaitoksen johtajan määräämä henkilö. Nämä henkilöt on ilmoitettava yksikön julkisilla verkkosivuilla. Päätös hyväksiluvusta on tehtävä kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä. Lopullinen päätös tehdään kuukauden kuluessa lisänäytön antamisesta.

13 HYVÄKSILUKEMISEN TIEDOKSIANTO, REKISTERÖINTI JA TALLENNUS (1/2) Päätös perusteluineen on saatettava opiskelijalle tiedoksi kirjeitse tai opiskelijan antamaan sähköpostiosoitteeseen Hyväksytty tai osittain hyväksytty hyväksiluku tallennetaan opiskelijatietojärjestelmään, jonne kirjataan suorituksen nimi, suorituspaikka sekä laajuus ja arvosana. Hyväksiluetut opintojaksot ja -kokonaisuudet näkyvät korvattu-merkinnällä. Mikäli opiskelija antaa osaamisestaan lisänäytön tentillä, kirjataan suoritus Jyväskylän yliopiston opintosuorituksena. Tutkintotodistukseen merkitään vain hyväksiluetun kokonaisuuden nimi, suorituspaikka ja mahdollinen arvostelu.

14 HYVÄKSILUKEMISEN TIEDOKSIANTO, REKISTERÖINTI JA TALLENNUS (2/2) Muualla hankitun osaamisen hyväksytty tai osittain hyväksytty hyväksiluku tallennetaan opiskelijatietojärjestelmään, jonne kirjataan, että hyväksiluku on annettu AHOT-menettelyn kautta. Opintosuoritusotteessa hyväksiluetut opintojaksot ja - kokonaisuudet näkyvät korvattu-merkinnällä. Opintojakso tai -kokonaisuus arvostellaan pääsääntöisesti arvosanalla hyväksytty. Varsinaiseen tutkintotodistukseen hyväksilukuja ei erikseen merkitä. Hylkäävästä päätöksestä annetaan tieto opiskelijalle sekä oikaisuosoitus.

15 OIKAISUMENETTELY (1/2) Hyväksilukupäätökseen tyytymätön voi pyytää siihen suullisesti tai kirjallisesti oikaisua. Oikaisupyyntö on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksi saannista. Oikaisua voi pyytää päätöksen tehneeltä henkilöltä. Oikaisupyynnössä on tarkoin eriteltävä, mihin päätöksen kohtaan ja millä perusteilla oikaisua haetaan.

16 OIKAISUMENETTELY (2/2) Päätös oikaisupyyntöön on tehtävä kuukauden kuluessa oikaisupyynnön jättämisestä. Päätös tulee antaa kirjallisesti. Tähän päätökseen tyytymätön voi edelleen hakea siihen oikaisua tiedekunnan tutkintolautakunnalta. Opiskelija voi hakea oikaisua 14 päivän kuluessa siitä, kun on saanut tiedon päätöksestä. Oikaisupyyntö toimitetaan yliopiston kirjaamoon. Tiedekunnan tutkintolautakunnan päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla (Yliopistolaki 84 §).


Lataa ppt "JY:n AHOT-periaatteet 1.8.2013 alkaen Opintoasiainiltapäivä 14.2.2013 Tuula Maijanen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google