Luomu-urheilijan ravinto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Syömisen ohjaus– pullonkaula ajattelulla eteenpäin
Metallit Kuva :
Helena Rimali Mankkaan koulu 2013
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
TERVETULOA Bio Disc esittelyyn.
Tilavuus.
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Seokset ja liuokset 1. Seostyypit Hapot, emäkset ja pH
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Ravitsemusterapeutti Satu Aaltonen
Kemia, luento1 lisämateriaalia
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Kehittymisen kulmakiviä
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Jääpalloilijan ravinto
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
Proteiinien tehtävät elimistössä
Akvaarion perustaminen
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
6. Luonnon happamoituminen
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
1. Hiili – elämän alkuaine
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
BI1 - Eliömaailma.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Opetuspaketin sisältö
TE1 Ravinto Hurtig
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Proteiinit.
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Paksusuolensyöpä.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
II Elimistön rakenne ja toiminta
MUNUAISET KPL 9.
Esityksen transkriptio:

Luomu-urheilijan ravinto Marko ja Mikko Vapa(a)

Puhtaan veren kriteerit Puhtaassa elävässä veressä Punasolut ovat pyöreäreunaisia eikä niissä ole havaittavissa piikkejä eikä täpliä Veriplasma on puhdasta Veressä on jonkin verran erilaisia valkosoluja kuten neutrofiilejä ja basofiilejä ja ne liikkuvat Puhtaassa kuivassa veressä Veren pinta on tasainen ja punainen Veren pinnassa on selvästi erottuva musta fibriinikudosverkko Veressä ei näy valkoisia kuonakasaumia www.vapaa.info

Veren puhdistuminen Markon veri 2006 - 2010 2009 - 2010: hyvinvoiva veri valkosolut kunnossa 2007 - 2008: imusuonisto tukkoon (siivouksesta) stressiprofiili esiin  puhdistuu 2007 - 2008: kuonat kudoksista vereen siivous käynnissä 2006: mineraalipuutos sokeriyliherkkyys 2006: rikkoutuneita punasoluja rikkoutuneita valkosoluja Markon ruokavalio kasvispainotteinen + viherjauheet, merisuola, savi ja öljyt

Urheilijoiden veri Urheilijoiden veri on puutostilassa. [M. Vapa & M. Vapa, Visual Patterns of Dry Blood as a Possible Health State Indicator, http://users.jyu.fi/~mikvapa/VisualPatternsofDryBlood.pdf]

Urheilijoiden ongelmat Runsaasta hikoilusta ja vähäisestä suolojen saannista johtuvat mineraalipuutokset Anaerobisesta harjoittelusta johtuvat maitohappokiteymät veressä Kestävyyslajeissa hiilihydraattipohjaisesta ruokavaliosta johtuva sokeriyliherkkyys Runsaasta happamien palautumisjuomien käytöstä johtuva väsymys ja krampit www.vapaa.info

Teoreettista taustaa Ravinnossa juomat ratkaisee, koska imeytyvät lähes 100%:sti kehoon Kiinteästä ruoasta imeytyy vain 20 - 35% Ravinnossa tärkeää pH, koska kehomme tekee kaikkensa pitääkseen veren pH:n 7,3 - 7,4 Ravinnon ylihappamuus (pH alle 5) liuottaa lihasten ja luuston emäsvarastot ( sairaudet) tai varastoituu rasvakudokseen ( lihavuus) Kehonmukaisella ravinnolla, liikunnalla ja ulkoilmalla voidaan happamoitusprosessi estää

Emäsenergiapankki www.vapaa.info PH Talletus Nosto Happo Emäs 1 2.85 4.0 4.5 5.0 7.365 7.6 7.8 7.8 10.5 14 www.vapaa.info

Ravinnon kaksi tehtävää Puhdistaa ja rakentaa www.vapaa.info

Miten puhdistetaan? Nesteillä liuottamalla tai neutraloimalla: Vesiliukoiset: merisuolavesi ja savivesi Rasvaliukoiset: kylmäpuristetut öljyt Emäksiset: lehtivihreävesi ja pH-vesi Ongelmajätteitä vähentämällä: Happamat nesteet: alkoholi, limsa, kahvi Huonosti sulavat: liha, happamat viljat Myrkyt: lisäaineet, tupakka www.vapaa.info

Merisuolattu vesi Natrium Merisuolavedessä on 30 eri alkuainetta (vrt. ruokasuola Na + Cl) Vesi imeytyy ohutsuolesta parhaiten kun mukana on monimineraalisuoloja (sisältäen Na+, Mg2+, Ca2+ ja K+ -ioneja) Merisuolan koostumus: Kloori 55% Natrium 30,6% Sulfaatti-ioneita 7,7% Magnesium 3,7% Kalsium 1,2% Kalium 1,1% Muita 0,7% Natrium Kalium

Lehtivihreän koostumus VEREN HEMOGLOBIINI = KASVIN LEHTIVIHREÄ

Miten rakennetaan? Rakennusmateriaaleiksi: Energiaksi varastoiden: Kasvikset, kala ja riista Kylmäpuristetut öljyt Merisuolattu vesi ja savi Energiaksi varastoiden: Kylmäpuristetut öljyt ja kasvikset Emäksiset viljat: speltti, hirssi ja tattari Tumma / pitkäjyväinen riisi, hunaja www.vapaa.info

Kylmäpuristetut öljyt Öljyjä kannattaa vaihdella monipuolisuuden vuoksi.

Annosteluohjeita Kun 50% ruokavaliostasi on oikein valittu voi loput 50% olla melkeinpä mitä vaan Puhdistamaton merisuola: Karkeakiteinen tai murskattu ja ilman paakkuuntumisenestoaineita Annostelu 1 tl / 1 l vettä / 1 pvä Kylmäpuristetuista öljyistä: Oltava tummassa pullossa Annostelu 1 rkl / 25 painokiloa / 1 pvä

Vesien alkuaineet ja pH Paras Huonoin

Luomu-urheilijan ravinto Ravintoaine Miksi Halpa Paras Päiväannos Mineraalit 90 mineraalia, hankala saada normiravinnosta Merisuolattu vesi Urtekramin puhdistamaton merisuola 1 tl litraan vettä Tyydyttymättö-mät rasvat Solukalvojen rakentamiseen, energiaksi Pellavasiemen-tai hamppuöljy Udon öljy 1 rkl / 25 kg painokiloa Rauta, kalsium ja magnesium Luuston raken-tamiseen Savea luonnosta Aztec Secret bentoniittisavi Lehtivihreä Punasolujen rakentamiseen Vihreät kasvit Supergreens tai Powerplants Proteiinit Palautumiseen, lihasmassan kasvattamiseen Kala, riista, soija Innerlightin soijaitu- tai hamppujauhe Hiilihydraatit Kestävyyslajien suorituskyky, energiaksi Riisi, pasta, peruna, hunaja Täysjyväriisi tai –pasta, hunaja, intiaanisokeri Energiankulu-tuksen mukaan Vältettävät ruoat Kuormittavat poistoelimiä Kahvi, alkoholi, limsat, tupakka Harvoin jos silloinkaan

Yhteenveto Vaihda nesteet: Lisätiedot ja materiaalit: www.vapaa.info Merisuolattu vesi Savivesi Viherjuoma Kylmäpuristetut öljyt Lisätiedot ja materiaalit: www.vapaa.info Marko Vapa(a) 040 – 538 8132 marko@urheilumaailma.com Mikko Vapa(a) 040 – 761 9696 mikkoskopia@gmail.com www.vapaa.info