Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Metallit Kuva : http://test.environment-agency.gov.uk/netregs/businesses/61781.aspx.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Metallit Kuva : http://test.environment-agency.gov.uk/netregs/businesses/61781.aspx."— Esityksen transkriptio:

1 Metallit Kuva :

2 Metallit jaksollisessa järjestelmässä
Kuva ©University of Texas Metallit, merkitty punaisella, ovat suurin alkuaineryhmä. Metallit sijaitsevat pääryhmissä 1, 2 ja 13. Kaikki sivuryhmien alkuaineet ovat metalleja. Metalleilla on ulkokuorellaan vain vähän elektroneja ( 1-3 elektronia).

3 Metallisidos Metallien sitoutuessa atomi luovuttavat ulkoelektroninsa.
Syntyy positiivinen ioni ja vapaasti liikkuvia elektroneja. Kun monta metalliatomia liittyy toisiinsa, syntyy metallihila, jossa positiivisia ioneja ympäröi negatiivisten ionien meri.

4 Metallien yhteiset ominaisuudet?
kovuus metallinkiilto suuri tiheys muokattavuus hyvä lämmönjohtokyky hyvä sähkönjohtokyky kiinteitä huoneenlämpö-tilassa (paitsi elohopea), korkea sulamis-ja kiehumispiste

5 Metalliseokset Metalleja voidaan harvoin käyttää puhtaina aineina. Yhdistämällä eri metalleja voidaan valmistaa metalliseoksia, jotka sopivat paremmin eri käyttötarkoituksiin. Ruostumaton teräs: Kun rautaan lisätään kromia ja nikkeliä, raudasta saadaan ruostumatonta. Käytetään esim. ruokailuvälineissä. . Pronssi: Vanhin metalliseos, jota edelleen käytetään mm. koruissa. Syntyy, kun kupariin lisätään pronssia. Messinki: Kun kupariin lisätään sinkkiä, saadaan messinkiä. Sitä Vaskisoittimet ja monet lukot valmistetaan messingistä.

6 Metalleja Rauta on magneettista. Ja helposti
muokattavissa. Käytetään seoksina mm. rakennuksissa, autoissa, ja teollisuudessa Kupari on hyvä säjkön- ja lämmönjohde. Sitä käytetään esim. kattomatriaalina ja sähkö-ja Elektroniikkateollisuudessa Alumiini on kevyt metalli. Lentokoneet päällystetään alumiinilla. Juomatölkit ovat pääasiassa alumiinia

7 Sinkkiseoksia käytetään autoteollisuudessa, leluissa
ja rautanaulojen galvanointiin Kulta ja hopea ovat jalometalleja, joita käytetään koruissa. Puhdas kulta on Pehmeää, joten korut ovat kultaseoksia. Lyijy on myrkyllinen raskasmetalli Se on pehmeää ja painavaa ja sitä käytetään mm. ja lasimaalausten rajuksissa.

8 Joitain metalliyhdisteitä voidaan käyttää väriaineina
Metalliyhdisteitä käytetään ilotulitteissa.

9 Kalsium on tärkeä kivennäisaine luuston ja hampaiden
rakentajana. Kromi säätelee sokeritasapainoa ja kuparia ja rautaa tarvitaan hapen sitomiseen punaisiin verisoluihin. Ihminen tarvitsee myös lukuisia kivennäis- ja hivenaineita.

10 Americiumia käytetään palovaroittimissa
Neodyniumistä valmistetaan kaiuttimia stereokorvakuulokkeisiin

11 Metallien valmistus mineraalista?
Kalium Natrium Kalsium Magnesium Alumiini sinkki rauta Tina Lyijy kupari hopea kulta platina Reaktiokyky kasvaa Nämä metallit ovat erittäin reaktiivisia, ne valmistetaan mineraaleista elektrolyysin avulla Nämä metallit esiintyvät yleensä oksideina. Ne pelkistetään metalliksi kuumentamalla niitä hiilen kanssa masuunissa tai liekinsulatusuunissa Nämä metallit reagoivat huonosti muiden aineiden kanssa, ja esiintyvät alkuaineena

12 Masuuni v. 2000 v. 1700 v. 1800 Metallurgian uudet mahdollisuudet, Rautaruukki OYJ

13 Masuuni 1) Hematiitti (rautaoksidia), kalkkikivi ja hiili
5) Hiilimonoksidi pelkistää rautasidin raudaksi. Sula raakarauta poistuu 6) Raakaraudan hiilipitoisuutta pienennetään hapella 02/04/2017

14 Ruostumiskoe Ei ruostu – ei vettä Ei ruostu – ei happea ruostuu ilma
öljy Rauta-nauloja Kiehuvaa vettä Kalsium kloridi Ei ruostu – ei vettä Ei ruostu – ei happea ruostuu

15


Lataa ppt "Metallit Kuva : http://test.environment-agency.gov.uk/netregs/businesses/61781.aspx."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google