Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis
Kasvin syötävä osa on kukinto, joka kasvaa kasvin latvaan. Uloimmat lehdet poistetaan, mutta jätetään yksi lehtikerros suojaamaan kukkakaalia. Kukkakaalin kukinnon päällä olevat lehdet ovat syötäviä. Kukkakaalin väri on useimmiten valkoinen, mutta on myös esimerkiksi vihreitä ja violetteja lajikkeita. Kukkakaali tuotiin Vähä-Aasiasta Eurooppaan luvulla ja Pohjoismaihin se on tullut noin 200-vuotta sitten. Todennäköisesti kukkakaali on kehittynyt parsakaalista. Viljelyala Suomessa kukkakaalin Etelä- ja Länsi-Suomeen keskittyvä tuotantopinta-ala on ollut nykyisin noin 500 hehtaarin tuntumassa ja vuosittainen kilomääräinen sato vaihtelee noin 4-5 miljoonaan kiloon. 60 hehtaarin alalla viljellään kukkakaalia teollisuuden tarpeisiin. Kasvutapa Kukkakaali muistuttaa rakenteeltaan parsakaalia, mutta sen kukinto on parsakaalia tiiviimpi. Kukkakaali on pystyvartinen kasvi, jossa on suuret vahvaruotiset lehdet. Näyttävän Romanesco-lajikkeen kukinnot ovat säännöllisiä ja kartiomaisia. Kukkakaali- vuohenjuustokeitto Ainekset: 500 g tuoretta kukkakaalia 100 g tuorevuohenjuustoa 1 pieni kevätsipuli silputtuna 50 g voita 2 rkl vettä 4 dl maitoa 2 dl kermaa Valkopippuria myllystä Hyppysellinen suolaa Irrota kukkakaalin nuput rangasta. Kuullota kattilassa sipulit ja pieneksi leikatut kukkakaalit voissa kuumiksi. Lisää vesi, maito ja anna kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla. Lisää kerma ja juusto sekoittaen. Anna kiehahtaa. Laita halutessasi keitto tehosekoittimeen ja anna pyöriä samettisen tasaiseksi. Mausta pippurilla ja suolalla. Tarjoile paahdetun tai pariloidun maalaisleivän kanssa Sanna Vartiainen, Aino Kaunismaa, Laura Keulas Ravintoarvot / 100 g rasva % proteiini % hiilihydraatti imeytyvä 37 % joista sokereita % kuitu % orgaaniset hapot % kalsium mg kalium mg magnesium mg natrium mg suolat ,7 mg fosfori mg C-vitamiini ,5 mg Karotenoidit µg K-vitamiini µg Kasvuaika Kylvö sisälle huhtikuun puolivälissä, voidaan istuttaa ulos ilman lämmettyä. Kukkakaalin kasvuaika on noin 50 päivää. Kukkakaalit jaetaan yksi- ja kaksivuotisiin sen mukaan , kuinka pitkän kylmäjakson ne vaativat tuottaakseen kukinnon. Kasvupaikka Suomen ilmastossa kukkakaali täytyy esikasvattaa sisällä. Kukkakaali tarvitsee runsaan kastelun, sillä sen juuret eivät yltä kovin syvälle. Tautialttiuden takia viljelykierto olisi suositeltavaa.
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.