KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
CO2-raportti | 2014 SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013.
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Frans Silvenius tutkija, MTT KeHa-hanke LCA-laskennan tilanne/ISS Esitys Vantaalla.
Elinkaariajattelu autoalalla
Energiaseminaari eduskunnassa
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
PALVELURAKENNEUUDISTUS
KESKALA-hanke petokalapyynnin vaikutukset kalakantoihin
ENO - ennakoiva ohjaus työelämässä
Geenituntemus kasvinjalostajan apuna - käytännön viljelyn näkökulma
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
ENO - ennakoiva ohjaus työelämässä. Hankkeen tavoitteet Työelämän ohjaustarpeiden tunnistaminen ja määritteleminen Tuotteistaa ja mallintaa verkostoyhteistyössä.
Uusiutuvan energian kuntakatselmus. päivämääräEtunimi Sukunimi, Motiva Oy Katselmustoiminta lähtee kansainvälisistä tavoitteista • Euroopan komission.
Kuluttajapoliittinen katsaus
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Luomutilan mahdollisuudet omavaraiseen rehuvalkuaisen tuotantoon
Viljan sopimustuotannon sähköinen toimintamalli
Mallituskysely Hyötylanta-ohjelmassa käytettävät mallit Elinkaaristen ympäristövaikutusten arviointimalli.
Päästöjen ja kustannusten laskennalla vaikutetaan yritysten imagoon ja kilpailukykyyn Neuvotteluaineistoa Reijo Laine Senior & Sons Oy © Senior.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Energinen Suomi.
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Miten energiankulutus käännetään laskuun? Seminaari Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
ESSI –HANKE Energia omavaraisuusohjelman luominen pilottialueille Hanketta koordinoi Vaasan yliopiston energiainstituutti Hankkeen toteuttajina Jyväskylän.
JUL 1 Energiatehokkuus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Miten energian kulutus käännetään laskuun -seminaari Eduskunta
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa FOODCHAIN lehdistötilaisuus Jakelu Tukku/ vähitt.kauppa Tukku/ vähitt.kauppa FOODCHAIN Ympäristövaikutukset.
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
2. Hiilimerkintätyöpaja (Climate Communication ja Foodprint) Elintarvikkeiden hiili- ja ympäristömerkinnät - tiedontuotannon haasteet Alustus aiheeseen.
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju (KESTI) Suomen ympäristökeskus
CO2-raportti Kiuruveden kasvihuonekaasupäästöt Kiuruveden kaupungin ilmastoseminaari Suvi Monni CO2-raportti / Benviroc Oy
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
VASTUULLINEN LEIPÄ. Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä.
© Luonnonvarakeskus Kirsi Silvennoinen, , Ruokahävikki ja ohjeita sen mittaamiseen.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
Kulutus ja jätehuolto.
Elinkeinoelämä ja yritystoiminta
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Tulospalkkaus ja palkkahajonta teollisuudessa ja palvelualoilla
Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi
Yritykset ja yhteiskunta
Pori Marko Jori.
Marjatilan ympäristövaikutusten arviointi - HORTIFUTURIA
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
tuotteiden/tuotantoprosessien ympäristövaikutusten arvioinnissa
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
Esityksen transkriptio:

KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa Frans Silvenius tutkija, MTT

Tutkimusalue Vastuullinen ruokaketju – hyvinvoiva kuluttaja Miten kehitetään ruokaketjun vastuullisuutta ja edistetään kuluttajien kestäviä kulutusvalintoja sekä hyvinvointia? Keskeiset tutkimusteemat/tavoitteet Ruokaketjun vastuullisuuden edistäminen Ruokaketjun ja elintarvikkeiden jalanjälkien pienentäminen Vastuullisempien kulutusvalintojen mahdollistaminen Kansanterveyden parantaminen www.mtt.fi/vastuullisuus

Tutkimusalueen tavoitteet Tuottaa yrityksille tietoa ja ratkaisuja koskien sitä, miten yritykset voivat vähentää ruokaketjun ja -valintojen yhteiskunnalle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia, kuten ilmastovaikutuksia, rehevöitymistä sekä elintapasairauksia ja niiden hoitokustannuksia edistää kansanterveyttä, tuoteturvallisuutta, eläinten hyvinvointia ja ruokamarkkinoiden toimivuutta ja läpinäkyvyyttä  kestävän liiketoiminnan edistäminen 3.4.2017 © MTT Agrifood Research Finland

Elintarviketeollisuus Lähde: MTT, Katajajuuri et al. 2008 3.4.2017 Elinkaariarviointi Hyvä mittari: Tavoitteellinen, mitattava, mahdollisuus parantaa Olennainen, avoin ja läpinäkyvä Sidosryhmä- ja ketjulähtöinen  toiminnan ja ketjun kehittäminen, ohjaaminen ja johtaminen, optimointi  viestinnän pohjaksi Jätehuolto Kuluttaja Kauppa Kuljetus Elintarviketeollisuus Pakkaus- teollisuusketju Kotieläintuotanto Energiantuotanto Rehuteollisuus Viljely Panosteollisuus Lähde: MTT, Katajajuuri et al. 2008

Todellisen yksilöllisen kulutuksen ympäristö- vaikutusten jakaumat tarveryhmittäin Asuminen Alkutuotanto Teollisuus Kauppa Ravintolat Ostosmatkat Ruoan valm. ja säilytys 24 % Ravinto 39 % Vapaa- aika Toksisuusjalanjälki Rehevöityminen Monimuotoisuus Resurssien käyttö… Hyvin- vointi Vaatetus Koulutus ja työ Ilmastovaikutus Muut ympäristövaikutukset Muut 5 10 15 20 25 30 35 40 45 % Lähde: Seppälä et al. 2009, 2011

Elinkaariarvioinnin toteuttaminen Ympäristökuormitukset (ilmastonmuutos ja rehevöityminen) lasketaan erilaisten päästökertoimien avulla materiaali- ja energiavirroista Kysyttävät asiat kysyttiin kyselykaavakkeella ja pidettiin Lync-palavereja Alkutuotannolle, leipomolle ja myllylle oli omat kyselykaavakkeensa Lisäksi huomioitiin logistiikka

Alkutuotanto Kysyttäviä asioita mm. sato, viljelypinta-ala, käytetyt lannoitteet tuotenimikkeittäin, kalkki, peltotyöt ja niiden polttoaineenkulutus, varastointienergian kulutus, maalaji, P-luku Energian kulutusmäärät vaikuttavat hiilidioksidipäästöihin, maalaji, käytetyt lannoitteet ja P-luku taas rehevöittäviin kuormituksiin. Lannoitustaso vaikutti dityppioksidipäästöihin, joka on merkittävä kasvihuonekaasu Dityppioksidipäästöt laskettiin kansallisella menetelmällä Rehevöittävien päästöjen laskentaan oli omat mallinsa

Jalostus Myllyn osalta kysyttiin viljan tarve jauhokiloa kohden ja kulutettu energia jauhokiloa kohden – pääasiassa hiilidioksidipäästöjä Leipomon osalta raaka-aineiden tarve karjalanpiirakan määrää kohden sekä lämpö- ja sähköenergia Sähkön osalta käytettiin tuotantolaitoskohtaisia päästökertoimia

Ilmastovaikutus tuotteittain, kgCO2-ekv/kg

Ilmastovaikutus komponenteittain, kgCO2-ekv/kg

Yhteenvetoa tuloksista - ilmastovaikutus Jalostuksen osuus ilmastovaikutuksesta noin puolet ja alkutuotannon noin puolet Riisin osalta metaanin osuus on suurempi kuin ohran, ohran osalta taas dityppioksidin osuus surempi Tulos riisipiirakkaan verrattuna ei täysin vertailukelpoinen, koska ei tietoa, miten dityppioksidi laskettu Logistiikan osuus voi korostua kotimaisessa lähiruoan kuljetuksessa ulkomaihin nähden, koska Suomi harvaanasuttu maa – kuljetuserät pieniä Tässä tapauksessa logistiikan merkitys pieni johtuen lyhyistä kuljetusmatkoista

Rehevöittävät päästöt, gPO4-ekv/kg

Rehevöittävistä päästöistä Ohrapiirakan rehevöitävä päästö on suurempi kuin riisipiirakan Ero tulee pääasiassa minimihuuhtouman käytöstä viherlannoitusta mallinnettaessa sekä eroista satotasossa Rehevöittävät kuormitukset ovat paikallisia, joten paikallisten vesistöjen kantokyky on otettava huomioon tuloksia arvioitaessa

Johtopäätöksiä Erot tutkittavien vaihtoehtojen välillä pieniä Ilmastovaikutus ohrapiirakalla pienempi ja rehevöittävä kuoritus suurempi kuin riisipiirakalla Enemmän eroja vaihtoehtojen välille syntynee sosiaalisessa tarkastelussa

Muut tutkimukset Kaikkiin kohteisiin on jo lähetetty kyselykaavakkeet Ahvenpihvi laskettu melko pitkälle ja siinä kalastuksen polttoaineenkulutus varsin pieni Mansikkasose on myös laskettu melko pitkälle Lisää tuloksia odotettavissa myöhemmin keväällä

Frans Silvenius frans. silvenius@mtt. fi http://www. mtt