Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuArto Lattu Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Jakelu Tukku/ vähitt.kauppa Tukku/ vähitt.kauppa FOODCHAIN Ympäristövaikutukset ruokakorissa Kuluttaja Panos- teollisuus Panos- teollisuus Peltoviljely Rehukauppa- ja teollisuus Rehukauppa- ja teollisuus Kotieläin- tuotanto Kotieläin- tuotanto Kemira Growhow, Kesko, Lännen Tehtaat, Raisio, Suomen Rehu, Valio, SPK MMM, YM, MTT, VTT, MKL Elintarv. teollisuus Elintarv. teollisuus www.mtt.fi/foodchain
2
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Lähtökohdat, tehtävä ja hyödyt ”piipunpääteknologiat” säästävä teknologia tuotteet/palvelut kestävä kulutus EU:n yhdennetty tuotepolitiikka (IPP): elinkaarivastuu ja ekotehokkuus elintarvikeketjujen jäljitetyt, todennetut ympäristövaikutustiedot èsuurimmat ympäristökuormituslähteet èparannuspotentiaalit ja toiminnan kehittäminen èympäristötiedon hallinnan ja osaamisen lisääntyminen èketjun yhteistyö ètulevaisuuden kilpailukyky èasiakkaiden ja kuluttajien luottamus èympäristölaadultaan korkeatasoisia tuotteita
3
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Tutkimusmetodi Elinkaariarviointi LCA (tekniikka) Toimintoverkon ja innovaatioiden hallinta (organisointi ja liikkeenjohdon liityntä) Teollinen ekologia (ideologia) Toimintoverkkoon integroitu elinkaariarviointi
4
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Tutkimuksen kohteet Valion Emmental Sinileima juusto (350 g pala), 1000 kg juustoa Raision Elovena-kaurahiutaleet (1 kg laatikko), 10 000 kpl Ruokakeskon Pirkka-perunajauho (600 g laatikko), 10 000 kpl Lännen Tehtaiden Kesäpöytä Juustokermaperunat (750 g pakaste), 10 000 kpl tutkittiin mm. ilmaston lämpeneminen, happamoituminen, rehevöityminen, happikato, pinta-alan käyttö, torjunta-aineiden käyttö, kiinteät jätteet/sivuvirrat tietojen epävarmuuden/puutteen takia ei raportoitu vaikutuksia ihmisten terveyteen, muiden eliöiden terveyteen, monimuotoisuuteen ja luonnonvarojen kulutusta
5
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Tutkimuksen päätulokset ja hyödyt tuotteista todelliseen toimintaan perustuvat, jäljitetyt, todennetut ympäristövaikutustiedot toteutetut parannukset ja yritysten suunnitelmat ympäristövaikutukset ja jakaumat vaihtelevat tuotteittain raaka-ainetuotannolla rehevöittävä vaikutus happamoitumiseen vaikuttavat eniten panos-, raaka-ainetuotanto ja jalostus ilmastonmuutokseen kaikki vaiheet, suorat päästöt ja foss. polttoain. käyttö ruoan valmistuksen osuus suhteellisen suuri, kuluttajan vaikutusmahdollisuus myös kaupan prosesseilla voi olla suuri merkitys (pakkassäilytys) eläinperäisen raaka-aineen lisäys tuotteeseen lisää ympäristövaikutuksia kotieläintuotanto: lannanlevitysalan ja tuotantoiän merkitys pakkausten osuus pieni (paitsi jätteiden synnyn osalta) tuotehävikin pienennyksellä voidaan saavuttaa suuria parannuksia
6
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus …tutkimuksen päätulokset ja hyödyt tuotenäkökulman ohella huomioitava paikalliset vaikutukset (rehevöittävä) jatkuva parantaminen – kohti ekotehokkuutta ja kestävyyttä yritys/ketjukohtaisten parannustoimien toteutus ympäristöindikaattoreiden kehittäminen suurimmat hyödyt mitä laajemmin toimijat mukana (osto, logistiikka, markkinointi, tuotanto, tuotekehitys ja -suunnittelu, jne.) jatkohankkeessa liha- ja kalatuotteet sekä kasvihuonevihannekset tuotteiden ympäristöprofiilien esittämistapojen kehittäminen kuluttajille havainnollisempaan ja ymmärrettävämpään muotoon
7
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Pirkka-perunajauho 10 000 kpl myytyä pakkausta (a’ 600 g) kohden Ilmastonmuutos: 1 kg jauhoja vastaa noin 3 km henkilöautolla ajon CO 2 -päästöjä
8
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Emmental Sinileima juusto 1 000 kg myytyä pakkausta (a’ 350 g) kohden
9
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Emmental Sinileima juusto 1 000 kg myytyä pakkausta (a’ 350 g) kohden
10
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus 1 kg juustoa – 60 km henkilöautoilun CO 2 Emmental Sinileima juusto 1 000 kg myytyä pakkausta (a’ 350 g) kohden
11
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Kesäpöytä Juustokermaperunat 10 000 kotitaloudessa valmistettua annosta (a’ 750 g) kohden Rehevöityminen
12
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Kesäpöytä Juustokermaperunat 10 000 kotitaloudessa valmistettua annosta (a’ 750 g) kohden 1 annos kahdelle – 16 km henkilöautoilun CO2 Ilmastonmuutos HUOM! Tuote hitaasti kiertävä, ei edusta keskimääräistä pakastetta
13
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Kesäpöytä Juustokermaperunat 10 000 kotitaloudessa valmistettua annosta (a’ 750 g) kohden Happamoituminen HUOM! Tuote hitaasti kiertävä, ei edusta keskimääräistä pakastetta
14
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Elovena-kaurahiutaleet 10 000 kiloa kohden
15
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Elovena-kaurahiutaleet 10 000 kiloa kohden
16
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Elovena-kaurahiutaleet 10 000 kiloa kohden ja niistä valmistettu kaurapuuro Puuroannos neljälle – 1,5 km henkilöautoilun CO 2
17
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Elovena-kaurahiutaleet 10 000 kiloa kohden ja niistä valmistettu kaurapuuro, puuron valmistustapa ja annoskoko
18
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Maitotilojen lannanlevitysalan merkitys typpihuuhtoumiin Nykytilassa tiloilla havaittiin olevan viljelyalaa (lannanlevitysalaa) 2,5 ha/lehmä Hehtaarikohtaiset N-huuhtoumat maitotilalla Tuotekohtaiset N-huuhtoumat
19
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa 15.10.2003 FOODCHAIN lehdistötilaisuus Lypsylehmien tuotantoiän merkitys typpihuuhtoumiin Tiloilta havaittiin: keskimäärin 2,5 lypsykautta
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.