HANKINTOJEN KILPAILUTTAMINEN Kertausopinnot ”Lyhyt oppimäärä”

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JULKISET HANKINNAT -INFOTILAISUUS Julkiset hankinnat yrittäjille
Advertisements

Uuden hankintalain pääperiaatteet
HE Hankintalaiksi ja erityisalojen hankintalaiksi
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Talousjohtaja Henri Partanen
UUSI HANKINTALAKI TUTUKSI Lahti
Terveydenhuollon esimiesten koulutuspäivät
EU-projektien hallinnointi ja hankintamenettely
KIRKON HALLINTOVIRKAMIEHET RY:N KOULUTUSPÄIVÄT SEINÄJOELLA 20. –21. 9
EU ja sähköiset hankinnat Saila Eskola KTM.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
Lahti Julkisten hankintojen ”pelisäännöt” - seminaari Hankinnat osana kunnan ja seutukunnan onnistunutta elinkeinopolitiikkaa Ismo.
Hankintaprosessi- asianhallinta /Tampere
Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen /MU.
Suomen kansallinen tarkastus ja kansallisen vastinrahahan maksatushakemus Haaparanta /Maija Uusisuo.
TJS-TUKI Koulutustilaisuudet Opintokerhot. TJS-tuki TJS-tuki on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää taloudellista tukea ohjattuun oppimiseen, esim.
KORJAUSRAKENNUTTAMISEN VASTUUT TALOYHTIÖSSÄ
Uusi tukikelpoisuus asetus
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Suurten ja keskisuurten yhteinen lippu- ja maksujärjestelmä Tausta, tavoitteet ja tulokset Oheisaineisto nro 2 Pela §
Avustuksen käytön raportoinnissa kehitettävää Anna-Leena Miettinen Seminaari
Öljysuojarahaston asiat Ympäristövahinkojen torjunnan neuvottelupäivät SYKE Pääsihteeri Merja Huhtala.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Asianajotoimisto Knuutinen Ky Oy Audiator Ab Mikko Knuutinen, YTT, HTL
HANKEPÄÄTÖS = Päätös hanketuesta = Tukipäätös = Myöntöpäätös Marjo Lindholm Keskipiste-Leader ry.
Elinvoimaa ja älykkäitä hankintoja Hankinta asiamies Häme.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Sähköiset hankinnat kuntasektorilla Lainsäädännön kehitys Saila Eskola KTM.
yritysten menestystekijöinä Johanna Luukkonen, hankintapäällikkö
Tarjouskilpailun toteuttaminen käytännössä
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ulla Rönnberg Aikis –hankkeiden IV käsikirjoitusseminaari AIKUISTEN MAAHANMUUTTAJIEN KIELIKOULUTUS-
Hankintojen suorittaminen
Case Sanomalehdet ja aikakauslehdet Torstaina klo 8:30-11:30 Kaustisen kunnantalo, valtuustosali erikoiskirjastonhoitaja Sirpa Tuomisto.
Rakennerahastohankkeiden kustannusten tukikelpoisuudesta
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
FinELib-aineistojen kilpailuttamisen hyödyt ja haasteet FinELibin asiantuntijaseminaari Toni Vesterinen.
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
FinELib-aineistojen kilpailuttaminen Osa FinELibin aineistoista (vuosittain n aineistoa) kilpailutetaan hankintalain mukaisilla menettelyillä Aineisto.
Itä-Suomen lääninhallitus Hankkeiden valintamenettely, välttämättömät ja hankevalintaa ohjaavat kriteerit sekä päätöksenteko EU-projektipäällikkö Timo.
Tukipalvelut 2009 Asta Tolonen talousjohtaja LIITE 4.
HANKINTAILTA YRITTÄJILLE
Asuntotuotantotoimiston suunnittelun kilpailutusjärjestelmä
Silja Visanki Uudenmaan ELY-keskus
HANKINTALAIN MUUTOKSET HAUTAUSMAAHALLINNON NEUVOTTELUPÄIVÄT TAMPERE MIKKO TÄHKÄNEN 1.
Sairaalatekniikan päivät Hankinta-asiantuntija Kimmo Vuorela.
Leader-yritystuet Marskin Maja, Loppi Ihmisten kokoisille ideoille!
Yksityistieprojektin kilpailuttaminen LÄHTÖKOHTA: Tienpidon hankinnat on syytä kilpailuttaa aina. Yksityistien perusparantamiset, kunnossapidon, materiaalihankinnat.
Hankintalaki käytännössä Pirkanmaan alueverkosto
Perusparannushankkeen toteutus tiekunnassa  Mitä tiekunnassa päätetään?  Milloin päätöksiä pitäisi tehdä?  Onnistuuko kilpailuttaminen?
Huippuostajat TOPNETS J.Sammalmaa / A-M.Holma.
Osallistu Lohjan kaupungin pienhankintoihin helposti ja turvallisesti Pienhankintapalvelu Sami Helander
Innovatiiviset hankinnat Innokylässä
Sähköiset työkalut tarjousten jättäjän apuna
Hankinnoilla työllistämisen malli
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
HANKINNAN SUUNNITTELU TOIMITTAJASUHTEEN HALLINTA
LIIKEKIRJEET.
Kuntien pienhankinnat Marjojen jatkojalostuskurssi
Kaupungin hankintaohjeistus uudistuu
Hankintalain mukainen menettely
KUSTANNUSMALLIT Marjo ja Merja
Sisältö Miksi hankintojen erityispiirteiden tunnistaminen on tärkeää
Kilpailuoikeuden perusteet
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

HANKINTOJEN KILPAILUTTAMINEN Kertausopinnot ”Lyhyt oppimäärä” Hilkka Laine 31.5.2011

PITÄÄKÖ KILPAILUTTAA? KETÄ KILPAILUTUS KOSKEE Käytännössä kaikkia hanketoimijoita! Kilpailutus koskee kaikkia julkisia organisaatioita Yksityisiä yrityksiä ja organisaatioita kilpailutus koskee silloin, kun julkisyhteisöjen myöntämä tuki hankinnalle on yli 50 %. Julkista tukea on EU:n ja valtion tuen lisäksi esim. kuntien myöntämä avustus hankkeelle (KS Liiton ohje). Lakia julkisista hankinnoista (348/2007) ja Lakia edell. lain muuttamisesta (321/2010) käytetään vain kansalliset kynnysarvot ylittäviin hankkeisiin. Arvoltaan pienemmät hankkeet perustuvat päätöksessä annettuihin ohjeisiin/hallinnoijan antamiin ohjeisiin.

MIKSI IHMEESSÄ??? HANKINNOILLA HYVÄÄ LAATUA KOHTUULLISILLA KUSTANNUKSILLA Hankintojen avoimuus, tarjoajien tasapuolinen, syrjimätön kohtelu, markkinoiden toimivuus , ostotoiminnan tehokkuus sekä hyvän hallinnon periaatteet -> kaikki ostettavat palvelut ja tavarat on kilpailutettava  Myös tukikelpoisuus muistettava hankinnoissa: sisältyvät hankesuunnitelmaan > ovat rahoituspäätöksessä hyväksyttyjä aiheutuvat hankkeen toteuttamisesta ja syntyvät hankkeen toteutusaikana ovat hankkeen toteuttamisen kannalta tarpeellisia Ovat hinnaltaan kohtuullisia > riittävä määrä tarjouksia Johtuvat hankkeesta eivätkä organisaation tavanomaisesta toiminnasta. Hyvä suunnittelutyö pohjana Kokonaisuuden hahmottaminen -vaihtoehtojen tarkastelu Kohteen yksilöinti (laatu, toiminnallisuus, vähimmäisedelltykset, erityisehdot ym.) Hintatason määrittely Tekninen vuoropuhelu (avoimuus muistettava)

HANKINNAN ARVON ENNAKOINTI –HANKINTAMENETTELYN VALINTA Suurin ennakoitu maksettava kokonaisarvo Kaikki kustannukset laskettava mukaan: -osaurakat mukaan koko hankinta-ajalta -palkkiot ja maksut -optiot -mahdolliset hinnanmuutokset huomioitava mahdollisuuksien mukaan Hinnan ja markkinoiden kartoittaminen Tietopyyntö (alustava kysely) Hilmaan/ suoraan yrityksille Tekninen vuoropuhelu Markkinakartoitus, markkinatutkimus Hintakartoitus Hankintaa ei saa pilkkoa keinotekoisesti Perustelut tulee aina löytyä ja pystyä todentamaan

MILLOIN SOVELLETAAN HANKINTALAKIA ? Paukkuuko kansalliset kynnysarvot Tavara- ja palveluhankinnat 30 000 euroa ja sitä suuremmissa hankinnoissa (Alv 0) Rakennus- ja käyttöoikeusurakat 150 000 €(alv 0) Ilmoitus HILMAn –ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi Valitus mahdollista tehdä markkinaoikeuteen (valitusaika 14 vrk päätöksen tiedoksisaamisesta). Maksatushakemukseen liitteeksi: tarjouspyyntö, avauspöytäkirja, päätöspöytäkirja, voittanut tarjous ja hankintasopimus. Tarvittaessa varauduttava lisäselvityksiin

HANKINNAT 4 000 – 30 000 € KIRJALLINEN MENETTELY Kustannukset kohtuullisia, tavanomaista hintatasoa, avoimuuden ja syrjimättömyyden periaate. (rahoittajan ohje (projektipäätöksen liitteenä) Ei ilmoitusvelvollisuutta Hilmaan Tarjouspyyntö vähintään 3 eri tarjoajalta Tarjoukset käsitellään annetun määräajan jälkeen. Tarjousaika kohtuullinen Tarjouspyyntöön kirjataan kaikki ne tiedot, joilla on merkitystä hankinnan kannalta hankintapäätös perustuu tehtyyn vertailuun Valinta kokonaistaloudellisesti edullisimman tai halvimman vaihtoehdon perusteella. maksatushakemuksen liitteeksi tarjousvertailu ja hankintapäätös Kannattaa hyödyntää jo kilpailutetut sopimukset

Pienhankinnat alle 4.000 euroa: HINTAVERTAILU puhelimitse, liikkeissä käyden, lehti-ilmoitukset tai verkkokauppa Vertailusta laaditaan muistio, jonka perusteella hankinta tehdään kaikille tarjoajille samat tiedot

HANKINTA-ASIAKIRJAT HANKEMAPPIIN Kirjallinen tarjouspyyntö tarjouspyyntöön kirjataan kaikki merkitykselliset tiedot hankinnasta ja valintamenettely pisteytyksineen > saadaan yhteismitallisia, vertailukelpoisia tarjouksia. Tarjoukset – riittävä aika varattava Tarjousten avauspöytäkirja, soveltuuden arviointi ja vertailu vertailu tehdään tarjouspyynnössä mainittujen tietojen perusteella Hankintapäätös, oikaisuohjeet /oikaisuohje ja valitusohje markkinaoikeuteen (väh. kansall. kynnysarvon yltävät hankinnat). Voidaan antaa tiedoksi myös sähköisesti tai faksilla Noudatetaan lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta (liikesalaisuudet) Kirjallinen hankintasopimus Pienhankinnan muistiot & hankintapäätökset

MERKILLEPANTAVAA Juridinen vastuu ja päätöksenteko hankinnasta projektin toteuttajalla ei ohjausryhmällä. Kynnysarvorajoissa huomioitava myös optiot, palkkiot ja kaikki mahdoll. muut kustannukset. Lisätyöt saavat olla maksimissaan 50% alkuperäisen sopimuksen arvosta (L julkisista hankinnoista § 28: Suorahankinta lisätilauksissa ) Käytetyt koneet ja laitteet Hankintahinta ei saa ylittää laitteen käypää arvoa Jäljellä olevan käyttöiän tulee olla riittävä ja tekniset ominaisuudet asianmukaiset Hankintaan ei ole saatu julkista tukea viiden edellisen vuoden aikana (todennettava)

HANKINNAN KESKEYTTÄMINEN, HANKINTAPÄÄTÖKSEN OIKAISU Hankinnan voi keskeyttää, jos: Kaikki tarjoukset ovat liian kalliita Tarjouksia ei ole saatu tai ne ei vastaa tarjouspyyntöä Olosuhteet/ suunnitelmat ovat muuttuneet tarjouskilpailun aikana Saatu vain yksi tarjous Menettelyvirhe Ehdottomasti perusteltava ja liitettävä oikaisuohje ja/tai valitusosoitus Hankintaoikaisu menettelyvirheen korjaamiseksi koskee kaikkia hankintoja. Voidaan tehdä ennen hankintasopimusta omasta aloitteesta (60 pv) tai asianosaisen vaatimuksesta (14 pv) > uusi päätös. Korvaa kunnallisen oikaisuvaatimuksen kansallisten kynnysarvot ylittävän hankinnan osalta. Kynnysarvon alapuolella käytettävissä molemmat muutoksenhakuvaihtoehdot.

SUORAHANKINNAT poikkeustapauksissa (1) Laki julkisista hankinnoista §§27-28 ja 35,79 Syy todettava ennalta ja perusteltava päätöksessä Tavara – ja palveluhankinnat, rakennusurakat Avoimella tai rajoitetulla menettelyllä ei ole saatu sopivia tarjouksia. Alkuperäisen tarjouspyynnön ehtoja ei saa muuttaa. Hankinta voidaan tehdä vain yhdeltä toimittajalta, joka omistaa hankinnan kohteeseen liittyvät immateriaalioikeudet (teknisestä, taiteellisesta tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan) Sopimuksen tekeminen on ehdottoman välttämätöntä eikä määräaikoja voida noudattaa hankintayksiköstä riippumattomasta, ennalta arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi. Esim. onnettomuus ja varaosan tarve

SUORAHANKINNAT Poikkeustapauksissa (2) Palveluhankinnat Suunnittelukilpailun säännöissä suorahankinta Laissa määritetyt lisä- ja toistohankinnat: Tavarahankinnan lisätilaus aikaisemman osoittain korvaamiseksi tai laajentamiseksi, jos toimittajan vaihdos aiheuttaisi yhteensopimattomuutta (max 3 vuotta) Alkuperäiseen sopimukseen sisältymättömät , ennalta arvaamattomat välttämättömät lisätyöt: enintään 50% määräisenä alkuperäisen sopimuksen arvosta Optiot- joihin varauduttu alkuperäisessä hankintailmoituksessa, tehtävä 3 vuoden kuluessa alkuperäisestä sopimuksesta Sos., terveys ja koulutuspalvelut erityistapauksissa: kohtuutonta haittaa asiakas/hoitosuhteeseen tms.

SUORAHANKINNAT (3) Tavaroiden hankinnat Tavarat hankitaan vain tutkimus-, kokeilu- tai vastaavaan tieteelliseen käyttöön Julkisesti hintanoteeratut tavarat Tavarantoimittajan liikkeen lopettamisen johdosta hankinnat erityisen edullisia. Kaikki poikkeustilanteet perusteltava, hankintapäätös ja hankinnan hinta laskentaperusteineen tulee dokumentoida näissä tilanteissa tarkasti. Suorahankintailmoitus vapaaehtoista / valitus markkinaoikeuteen 6 kk kuluessa hankintasopimuksesta (§87)

SEURAAMUKSET SÄÄNTÖJEN NOUDATTAMATTA JÄTTÄMISESTÄ Tarjousta ei ole jätetty riittävässä laajuudessa (avoimuusperiaate) 25% vähennetään sopimuksen rahamäärästä (komission suositus kansallisen tason hankinnoista) Lähtökohtana kilpailuttamatta jättäminen hankinta ei ole tukikelpoinen kustannus. Muutama poikkeus (mainittu edellä)

LISÄTIETOA Omassa organisaatiossa hankinnoista vastaava www.vm.fi valtion hankintakäsikirja 48/2010 www.hansel.fi www.hankinnat.fi Rahoituspäätös: www.keskisuomi.fi/ohjeet/hankinnat Rahoittaja/maksaja Suuntaviivoja pienhankintojen suunnitteluun ja ohjeistamiseen (Kuntaliitto 2007)