Aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun yhteistyön vahvistaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aamu- ja iltapäivätoiminta Tervetuloa!
Advertisements

HALSUAN VASU -avain kasvuun
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toiminnansuunnittelu Suolahti
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuopio
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
Jyväskylä Keski-Suomen aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun kerhotoiminnan kehittämisverkoston kokoontuminen.
Perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori
1 Kestävä kehitys Oulun opetustoimessa Seppo Saloranta Rehtori Hönttämäen koulu/ Timosenkosken luontokoulu.
Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja.
Toiminta suunnitelma Jälkkärissä, joka on yhteinen nimi kolmen kunnan aamu- ja iltapäivätoiminnalle. Aamu- ja iltapäivätoiminnan lähtökohtana.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI KOULUSSA
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Hyvinvointia koulun liikunnalla Etätehtävä Tavoite: Opiskelija soveltaa kurssin ” Hyvinvointia koulun liikunnalla” tietoja omaa koulua kehittävän projektin.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Turun esi- ja perusopetuksessa
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan selvityksen johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset Esa Iivonen p Aamu- ja iltapäivätoiminnan.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Neuvolan mahdollisuudet lasten suojelussa
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
Tämän esityksen pohdittavana teemana on yleisen kehittämisen näkökulmasta koulun toimintakulttuuri Lähtökohtaisesti jokaisessa kouluyhteisössä tarvitaan.
Perusopetuksen ja Tukitoimien kehittäminen ja Päijät-Hämeessä
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Kasvatus- ja opetuspalvelukeskus Vs. arviointisuunnittelija Mia Lumio
Tutustumispäivä  8.00 aamukahvi  8.05 tervetuloa kouluun, rehtori Vesa Malin  8.10 Kuparivuoren koulussa opiskelusta, Vesa Malin  8.40 oppilaan.
Tampere Seurakunnan aamu- ja iltapäivätoiminta lapsen ja perheen tukijana verkostojen viidakossa Miten turvaamme yhdessä jokaiselle pienelle.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Sairaalaopetuksen kehittäminen Helsingissä 2010 Saireke-seminaari Auroran koulussa
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
TSEMPPIÄ LIIKUNNASTA- HANKE
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
Paijalan iltapäiväkerho. Toiminta-ajatus Tuusulassa koululaisten iltapäivätoiminta on lasten ja vapaa-ajan toimintaa tutussa paikassa, jossa aikuisen.
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Opetustoimi osana Jyväskylää
Valtuustoaloite aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintamaksuihin liittyen
Ryhmäytyminen nivelvaiheissa
Nokian kaupungin liikuntapalvelut
LÄHTEEN ÄÄRELLÄ II Taide- ja taitokasvatuksen ideariihi 5. 9
TOIMINTASUUNNITELMAT 2018
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
osa-aikainen erityisopetus oppimissuunnitelma avustajapalvelut
Yhdessä opettaen -PIENTEN LASTEN KOULU TERVETULOA KOULUTUKSEEN!
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Esityksen transkriptio:

Aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun yhteistyön vahvistaminen Esa Iivonen esa.iivonen@mll.fi Aamu- ja iltapäivätoiminnan kehittämisverkostojen yhdyshenkilöiden työkokous 20.1.2010

Aamu- ja iltapäivätoiminnalle perusopetuslaissa asetetut tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatustyötä lapsen tunne-elämän kehitystä lapsen eettistä kasvua Lisäksi aamu- ja iltapäivätoiminnan tulee edistää lasten hyvinvointia edistää tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa ennaltaehkäistä syrjäytymistä lisätä osallisuutta 2

Aamu- ja iltapäivätoiminnan yhteiskunnalliset tehtävät (Iivonen 2009, Apip-toiminnan selvitys) Lapsen ohjatun vapaa-ajan toiminnan tehtävä Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen Lapsen oppimisen ja opiskelun tukeminen Varhaisen tuen ja syrjäytymisen ehkäisyn tehtävä Työn ja perheen yhteensovittaminen

Aamu- ja iltapäivätoimintaa tarvitaan edelleen vaikka perusopetuksen tuntimäärää lisättäisiin Aamu- ja iltapäivätoiminnalle on vankat kehityspsykologiset perusteet: Pulkkinen: ”Unohdettu keskilapsuus” (ikävuodet 7-12) Lapsilta on perinteisesti Suomessa odotettu itsenäisyyttä ja selviytymiskykyä liian aikaisin. Apip-toiminnalla on tärkeä merkitys lasten sosialisaatioprosessissa. Suomessa on OECD-maiden vertailussa toiseksi vähiten oppitunteja. 1. ja 2. vuosiluokan oppilaiden vähimmäisviikkotuntimäärä on 19. Koululaisten vanhempien työllisyysaste Suomessa on OECD:n kärkeä. Äitien, joiden nuorin lapsi 6-15-vuotias, työllisyysaste oli Suomessa 85,9 % vuonna 2007 (OECD:n keskiarvo 69,6 % vuonna 2007) (Lähde: Family database, OECD) Valtaosa kouluikäisten lasten vanhemmista on Suomessa kokoaikatyössä. Aamu- ja iltapäivätoimintaa ei korvaa perusopetuksen oppilaiden mahdollinen muutaman viikkotunnin lisääminen. 1. ja 2. vuosiluokan oppilaiden oppituntien määrän lisäämisellä muutamalla tunnilla viikossa ei voida korvata 3-5 päivittäistä apip-tuntia.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun yhteistyö (Iivonen 2009, Apip-toiminnan selvitys) Koulun ja aamu- ja iltapäivätoiminnan yhteistyö on parantunut. Lainsäädäntö, toiminnan perusteet, kuntien toimintasuunnitelmat, koordinaattorit, valtakunnallinen kehittämistyö ja kehittämisverkostot, toiminnan laajentuminen ja tunnettuuden parantuminen Yhteistyössä on kuitenkin edelleen paljon kehittämistä. Tiedonkulussa koululta aamu- ja iltapäivätoimintaan on usein puutteita. Ollaan vasta matkalla toimintamalliin, jossa aamu- ja iltapäivätoiminta on osa koulun toimintakulttuuria. Monin paikoin aamu- ja iltapäivätoiminta on edelleen koulusta irrallinen kokonaisuus.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun yhteistyö Perusopetuksen, oppilashuollon ja aamu- ja iltapäivätoiminnan moniammatillisen yhteistyön mallista ollaan vielä kaukana. Apip-toiminnan henkilöstön vaihtuvuus heikentää apip-toiminnan asemaa ja yhteistyöedellytyksiä kouluyhteisössä. Myös kouluyhteisön asenteelliset esteet yhteistyön jarruna Erityisen haastavaa yhteistyön luominen toiminnassa, joka järjestetään muissa kuin koulun tiloissa Aamu- ja iltapäivätoiminnan käyttämättömät mahdollisuudet Toiminnalla olisi erinomaiset mahdollisuudet tukea nykyistä vahvemmin koulun kasvatustyötä, jos se niveltyisi kiinteämmin osa koulun hallinnolliseen rakenteeseen ja toimintakulttuuriin ja tiedonkulku olisi koulun ja toiminnan välillä sujuvaa. Lapsen arjen jakamattomuus Apip-toimintaympäristö lapsen ”toisena mahdollisuutena”

Aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun yhteistyö Tavoitteena tulee olla kodin, koulun ja aamu- ja iltapäivätoiminnan kasvatuskumppanuus, joka perustuu osapuolten väliseen arvostukseen ja tavoitteelliseen yhteistyöhön lapsen koulunkäynnin, kasvun ja kehityksen sekä hyvinvoinnin edistämiseksi. Monialainen ja moniammatillinen yhteistyö lapsen kasvun ja kehityksen tukena Koulujen rehtorit ovat keskeisessä asemassa koulun ja aamu- ja iltapäivätoiminnan yhteistyön toteutumisen kannalta. Koulunkäyntiavustajien käytön lisääntyminen ohjaajina on parantanut tiedonkulkua ja yhteistyötä koulun ja apip-toiminnan välillä. yhteinen henkilökunta tukee jatkuvuutta lapsen arjessa

Aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun yhteistyö Kunnan apip-toimintasuunnitelman integroiminen osaksi kunnan opetussuunnitelmaa vastaavalla tavalla kuin koulun kerhotoiminta Aamu- ja iltapäivätoiminnan integroiminen osaksi koulun hallinnollista rakennetta ja toimintakulttuuria Tämä edellyttäisi, että toiminta tapahtuu koulun rehtorin hallinnollisella johdolla. Tällöin aamu- ja iltapäivätoiminnan tehtävä koulun kasvatustyön tukemisessa vahvistuisi merkittävästi. Myös koulunkäyntiavustajien ja aamu- ja iltapäiväohjaajien tehtävien yhdistäminen helpottuisi, jos aamu- ja iltapäivätoiminta olisi osa koulun hallinnollista kokonaisuutta.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun yhteistyö Aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun yhteistyön vahvistaminen mahdollistaa nykyistä selvästi tiiviimmän yhteistyön ja kumppanuuden palveluntuottajan ja koulun välillä ja helpottaa mm. tilojen saatavuutta ja käyttöä koululla. Sekä perusopetus, oppilashuolto että aamu- ja iltapäivätoiminta hyötyisivät merkittävästi nykyistä tiiviimmästä yhteistyöstä. Oppilaan hyvinvoinnin edistäminen nykyistä kokonaisvaltaisemmin moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen Tiedonkulun parantaminen opetuksen, oppilashuollon ja aamu- ja iltapäivätoiminnan välillä

Osana yhteistyökysymystä: Apip-toiminnan tilat Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään vaihtelevasti toimintaan sopivissa tiloissa. Tilojen tarkoituksenmukaisuus toimintaan vaikuttaa toiminnan sisältöihin. Erityisesti lepoa, rauhallista oleilua ja läksyjen tekoa on vaikea järjestää. Toimintaa järjestetään ahtaissa tiloissa ja tiloissa, jotka eivät mahdollista toiminnan eriyttämistä. Aamu- ja iltapäivätoiminnan yhteistyö koulun kanssa tila-asioissa toimii vielä riittämättömällä tavalla. Tilojen yhteyskäyttöä tulee merkittävästi parantaa.

Osana yhteistyökysymystä: Apip-toiminnan tilat Apip-toiminnan tilatarpeiden huomioon ottaminen kouluja korjattaessa ja uusia kouluja rakennettaessa Apip-toiminnan tarpeiden huomioon ottaminen koulujen korjaus- ja uudisrakentamiseen myönnettävissä valtionavustuksissa. Apip-toiminnassa käytettävien välineiden ja materiaalien hankinnassa yhteistyön vahvistaminen koulun kanssa Koulun tilojen ja välineiden yhteiskäyttöä edistäisi, jos apip-toiminta integroituisi nykyistä vahvemmin osaksi koulun hallinnollista kokonaisuutta.

Visio aamu- ja iltapäivätoiminnasta 2015 Lakiin on kirjattu kunnalle velvoite järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa perusopetuksen ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille kunnassa esiintyvää tarvetta vastaavassa laajuudessa. Toimintaa myös järjestetään tarvetta vastaavassa laajuudessa. Aamu- ja iltapäivätoiminta on vakiinnuttanut asemansa kouluyhteisössä. Koulun rehtorilla on hallinnollinen johtovastuu aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Yhteistyö koulun, oppilashuollon ja aamu- ja iltapäivätoiminnan välillä sujuu hyvin. Koulun/kunnan ja palveluntuottajien kumppanuus toteutuu hyvin toiminnan järjestämisessä. Palveluntuottajat voivat toteuttaa toimintaa pitkäjänteisellä tavalla. Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on ydinjoukoltaan pysyvä henkilöstö ja toimintaan tarkoituksenmukaiset tilat. Aamu- ja iltapäivätoiminta on edelleen lasten vapaa-ajantoimintaa ja lapselle vapaaehtoista.