Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valtuustoaloite aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintamaksuihin liittyen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valtuustoaloite aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintamaksuihin liittyen"— Esityksen transkriptio:

1 Valtuustoaloite aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintamaksuihin liittyen
Jyväskylä Tanja Räty ja Tella Vuolle-Oranen

2 Valtuustoaloite toimintamaksujen alentamiseksi ja perimättä jättämiseksi
Valtuustoaloitteessa esitettiin, että Jyväskylä että Jyväskylä selvittää mahdollisuudet aamu- ja iltapäivätoiminnan maksun alentamiseen tai maksusta vapauttamiseen esimerkiksi varhaiskasvatuksen maksuvapautuksen periaatteita mukaillen. Perusteena esitykselle oli, että kaikki pienituloiset perheet eivät ole oikeutettuja olemassa oleviin maksualennuksiin. Tästä johtuen perhe joutuu valitsemaan lapselleen lyhyemmän toiminta-ajan tai harkitsemaan kokonaan toiminnasta luopumista.  Tähän selvitykseen liittyen päätettiin laatia lapsivaikutusten arviointi.

3 Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintamaksu ja alentaminen tai perimättä jättäminen Jyväskylässä
Toimintamaksut 130 €/kk, 12 päivää 90 € Sisaralennus -25 € Harkinnanvaraisesti, mikäli toimeentulotuen tai lastensuojelun asiakkuus Kotouttamispalveluiden tukitoimena Vertti-oppilaiden erityishuolto-ohjelmaan kirjattu maksuton aamu- ja iltapäivätoiminta Erityisen tuen päätöksen saaneiden luokan oppilaiden kohdalla maksu voidaan puolittaa, jos perheen tulot alittavat maksuttoman varhaiskasvatuksen rajan. Kaupunki kompensoi palveluntuottajille alennuksesta aiheutuneet maksusaatavat. Kesken toimintakauden irtisanomisajan (1 kk) toimintamaksu voidaan jättää perimättä, jos sen taustalla ennakoimaton muutos huoltajan elatusvelvollisuudessa, toimeentuloedellytyksissä tai huollollisissa näkökohdissa.

4 Lapsivaikutusten prosessin eteneminen

5 Lapsinäkökulma keskeisenä
Miten lapsen oikeudet toteutuvat, millaisia hyötyjä ja haittoja lapsiin kohdistuvilla päätöksillä ja toiminnalla aiheutetaan? Tutkimukset korostavat psykososiaalisia vaikutuksia toimintaan osallistuvien lasten kohdalla Aamu- ja iltapäivätoiminta harrasteympäristönä Yhteys hyvinvointikertomukseen - yksinäisyyden vähentäminen - eriarvoisuuden ja polarisaation laimentaminen - palvelujen saatavuus ja saavutettavuus

6 Kysely huoltajille aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä Jyväskylässä
Aamu- ja iltapäivätoiminnan merkityksellisyys huoltajille: antaa vanhemmalle tunteen, että lapsesta ei tarvitse olla huolissaan (86,2%) helpottaa perheen arkea (79%) ylläpitää tai luo lapselle uusia kaverisuhteita (57%) tarjoaa lapselle päivittäin terveellisen välipalan (46%) tukee kodin ja koulun kasvatustyötä (44%) Toiminnan yhdenvertaisuus Hieman yli puolet vastaajien lapsista osallistui aamu- ja iltapäivätoimintaan, heistä 23% kaikkina kuukauden toimintapäivinä. kaikilla lapsilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia osallistua toimintaan (58%)

7 Toimintamaksu ja toimintaan osallistuminen
liian suuri (59%) 12 päiväinen vaihtoehto valittu maksun suuruuden vuoksi (26 %) jäänyt kokonaan pois toiminnasta maksun takia (15%) = 450 lasta Yleisimmät syyt, miksi lapsi ei osallistunut aamu- ja iltapäivätoimintaan olivat: toimintamaksu on liian suuri (40,7%) lapsi on kotona vanhemman kanssa (38,3%) lapsi on yksin kotona (28,4%)

8 Lasten tyytyväisyyskysely (16-17)
”Ehkä petsejä ja bratzeja lisää.” ”Ohjaajat ovat ihan kivoja. Joskus ovat vähän ärsyttäviä, koska antavat ohjeita.” ”Tykkään kun saa olla kavereiden kanssa leikkimässä.” ”Tykkää että ohjaajat ottavat huomioon, jos joku on yksin tai ei ole tekemistä.” ”Parasta olla liikuntasalissa ja juosta!” ”Tämä on tosi hyvä paikka niille, jotka pääsevät koulusta ja joilla ei ole vanhempia kotona.” ”Tykkään ulkoilusta ja kun mennään saliin. Tykkään vähiten rauhoittumishetkestä.”

9

10 Todellinen lapsimäärä 1500 + maksun vuoksi poisjääneet 450 = 2000 lasta
MAKSUT MUKAILEVAT VARHAISKASVATUKSEN TULOPERUSTEISTA JÄRJESTELMÄÄ B) KUSTANNUKSET n €/vuosi + hallinnon kuluja €/vuosi = n €/vuosi HUOMIOT samat huomiot kuin vaihtoehto A:ssa MAKSUTTOMUUS VARHAISKASVATUKSEN KERHOMAKSUJEN MALLIN MUKAAN B) KUSTANNUKSET n €/vuosi + hallinnon kuluja €/vuosi = n €/vuosi HUOMIOT Samat huomiot kuin vaihtoehto A:ssa KERHOMAKSUJEN MALLI, JOSSA PIENITULOISTEN OSALTA TOIMINTAMAKSU PUOLITETAAN

11 ”Vaihtoehtona monille oppilaille on yksinolo tai ainakin vähäiset suhteet aikuisiin ”
Pulkkinen ym. 2016

12 Yhdessä keskusteltavaa
Missä teidän kunnassanne mennään EVA/LAVA –asioissa? Onko ollut sellaisia päätöksiä, joissa em. toimenpiteet olisivat olleet tarpeellisia? Kuka tai ketkä vastaavat kunnassasi prosessin etenemisestä? Millaista tukea kaipaisitte jatkossa?


Lataa ppt "Valtuustoaloite aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintamaksuihin liittyen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google