Lasten ja nuorten mediatodellisuus Seminaaripäivä 28.4.10.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Mistä on tämän päivän nuoret tehty?
Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Mediakasvatus MLL:ssa
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma / Lapsen oikeudet -kampanja | |1T-9196 RKO/JEL, Omnibus Marras
Miten media näkyy lapsen arjessa?
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
1 Tiivistelmä (sivu 1/3) Telma-lehden lukeminen  Vastaajista 5 prosenttia on lukenut Telma-lehden uusimman numeron kokonaan ja noin neljännes (26 %) on.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
”Määrittää ihmisen yksilönä”
– uusia haasteita lapselle ja päiväkodille
Kriittinen pedagogiikka ja mediakasvatus
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Sosiaalisen median koulutus
Viestinnän Keskusliitto 15 ‒ 24-vuotiaiden mediankäyttö.
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
SUULLINEN HARJOITTELU
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Lapsi ja internet Seppo Mentula
Terveysosaaminen ja media
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
, SK, sivu 1 Tietoa liikennetilanteesta VR:n Internet-sivuilla
Heidi Hildèn & Vesa Ylisaari P709SNA.  UFC  Vapaapaini  YMS…
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Anu Mustonen Mediakasvatus ja sen merkitys. Mediakasvatus 1.Mediataitojen kartuttaminen 2.Median käyttö oppimisympäristönä 3.Media tiedonkäsittelyn välineenä.
Aggressiontunne Luento nro 1..
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Tieto- ja viestintätekniikka Riina Mäcklin Suvi Syrjälä Oulun Yliopisto 2011.
Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä. Kartoitimme Sanomalehtien Liitossa opettajien kokemuksia sanomalehden opetuskäytöstä, Sanomalehtiviikosta.
Mediakasvatus seurakuntien nuorisotyössä
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Terveysosaaminen ja media
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Toimintaohjeet opelle
Lasten väkivaltakokemukset perheessä Mikko Oranen XI Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien valtakunnallinen verkostofoorumi Oranen.
Ops seminaari Askola.
Mediakulttuuri ja koulu Osaava-mediakasvatuskoulutus Kesämäen alueen ja Taipalsaaren opettajat
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
Nuoret aikuiset.
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
Lapset ja media Marianna Halonen
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
Logot ja brändit; näkökulmia mediakasvatukseen
Lukutaito ja syrjäytyminen
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Vuosikertakamaa – Asiaa & viihdettä jo vuodesta 1938!
Mediakasvatus tietotekniikan opettajankoulutuksen näkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Lasten ja nuorten mediatodellisuus Seminaaripäivä

mitä tarkastelemme Mitä tällä hetkellä Mitä lapset ja nuoret käyttävät Mediakasvatuksen näkökulma Koulun osuus Vaikutuksista

Missä nyt mennään? •mediakulttuuri kehittyy ja muuttuu koko ajan •kaikilla on pääsy mediakulttuurin sisältöjen ääreen •koskaan aikaisemmin nuorten mediakulttuuri ei ole ollut näin näkyvää •kasvattajat eivät koe tietävänsä ja tuntevansa lasten ja nuorten mediamaailmaa

lapset ja nuoret netinkäyttäjinä Tieto- ja viestintätekniikan käyttötutkimus 2006, Tilastokeskus •98% ikäluokista käyttää internetiä •79% näistä käyttää päivittäin •Käytetään kotona (91%), oppilaitoksessa (83%) –90% käyttää sähköpostiin, –82% opiskeluun ja pikaviestintään, –70% musiikin kuunteluun, –65% pelaamiseen, –61% chattailuun, –36% verkkolehtiin ja –27% blogien lukemiseen •96%:lla nuorista on sähköpostiosoite, ja 44% käyttää sitä päivittäin tai lähes päivittäin; 19% käy postilaatikolla harvemmin kuin viikoittain

•Kysely 12–20-vuotiaille viime marras– joulukuussa •80 prosenttia käytti nettiä vähintään lähes päivittäin ja puolet heistä useita kertoja päivässä •Suurin osa nuorten verkkoajasta kuluu mesettämiseen •nuoret lukevat myös sanomalehtien verkkosivuja entistä enemmän ja useammin; 71 prosenttia nuorista seuraa niitä, kun kolme vuotta sitten verkkolehtiä luki 64 prosenttia nuorista. - Sanoma-ja aikakausilehtien liitto-

10-15-vuotiaille tärkeimmät palvelut kysyttäessä kolmea tärkeintä sivustoa Kuvagalleriat37 Selainpelit36 Youtube34 Pikaviestimet 15 Google 14 Sähköpostit 13 •Lapset ja nuoret käyttävät pääsääntöisesti samoja nettisivuja kuin ystävänsä •käyttö pirstaloituu erittäin pieniin käyttäjäryhmiin •Pojilla selainpelisivustot olivat suosituimpia sivustoja •tytöillä suosittujen sivujen joukossa olivat kuvagallerioiden ja selainpelien lisäksi virtuaaliavatarsivustoja kuten Stardoll ja goSupermodel.

Kasvatus •käytön lisääntyessä myös koetut ikävyydet lisääntyvät. •Kiusaamista ja pilkkaa Internetissä on kokenut vuotiaista joka kuudes, vuotiaista joka viides ja vuotiaista noin joka seitsemäs. •Tytöt saavat iän karttuessa enenevässä määrin häiritseviä seksuaalisia yhteydenottoja ja vuotiaista sellaisia on saanut 19 % •Ala-asteikäisistä pojista joka kuudennelta on varastettu virtuaalisia hyödykkeitä. •Nuoret myös itse varastavat virtuaalisia hyödykkeitä. •Piratismi on hyvin yleistä ja yläasteikäisistä joka toinen on ladannut musiikkia, elokuvia ja pelejä vertaisverkko- ohjelmilla (P2P).

Medikasvatusta •Mediateknologiat moraaliteknologioita: osa yleistä keskustelua ja kamppailua, jota käydään lapsen asemasta, kasvatuksesta ja lapsuuden kulttuurisista merkityksistä. •Kymmenen vuoden ikä näyttää tässä mielessä olevan kulttuurinen saranakohta, jossa määritellään uudelleen vanhempien suhtautuminen lasten mediankäyttöön. •Uudelleenmäärittelyn kohteena on sekä se, millaisia kontakteja tämän ikäiset lapset solmivat ja saavat solmia että se, millaisia kontakteja he pitävät yllä ja saavat pitää yllä eri mediavälineillä.

Mitä on mediakavatus Mediakasvatuksella tarkoitetaan sisällöllisiä ja pedagogisia ratkaisuja, joilla kehitetään oppijan mediatajua. Mediatajulla (medialukutaidolla) tarkoitetaan yksilön kykyä lukea ja tulkita erilaisten viestimien mediatekstejä. Mediatajulla tähdätään oman elämän hallintaan: tajuun, tietoisuuteen tai autonomiaan, johon sisältyy mediakulttuurista ymmärtämystä ja kykyä itsenäiseen ja kriittiseen pohdintaan. Mediatajua voi kehittää koko eliniän Mediateksti (mediaesitys) on minkä tahansa viestimen sisältämä rajattu kerronnallinen viesti: sanomalehden uutinen, aikakauslehden artikkeli, elokuva, tv-ohjelma, animaatio, kuva, radio-ohjelma, mainos, www-sivu, CD-ROM multimedia/hypermedia-esitys jne. Olennaista on, että se sisältää tekstiä, kuvia tai muita visuaalisia merkkejä ja ääniä yhdistelminä tai erikseen.

•voidaan tukea mediataitoja • ehkäistä riskejä ja tukea nykyaikaisten kansalaistaitojen kehittymistä. •mediakasvatuksen vaikuttavuutta lisää pitkäjänteinen, systemaattinen kasvatustyö, jossa mediakasvatus sisältyy koulun normaaliin toimintaan ja jossa oma opettaja on mukana. •Aktiivinen, keskusteleva ja itse tekemiseen perustuva kasvatusstrategia on mediakasvatuksessa tehokkaampi kuin rajoittava, kieltämiseen perustuva. •Tärkein mediavaikutusten suojatekijä on avoin ja lämmin lapsi-vanhempi -suhde. Kun lapsen elämän perusrakenteet ovat kunnossa, myös mediakasvatuksen tiedot ja taidot uppoavat otolliseen maaperään.

Koulun osa •Mediavälitteinen populaarikulttuuri viekoittelevaa •se peittoaa usein koulun kasvatusvaikutuksen •vetoaa tunne-ja kokemusperäiseen •informaation, näkökulmien, asenteiden, arvojen tiedostamattomaan omaksumiseen •merkityksillä leikkimiseen ja niillä pelaamiseen

Mihin voidaan käyttää •harjaannuttaa moraalista ajattelua, empatiaa, tiedollisia ja kielitaitoja. •Sisältöjen ollessa ikätasolle soveltuvia media tarjoaa lapselle tärkeitä tunnekokemuksia, mahdollisuuden harjoitella tunteiden hallintaa ja roolinottotaitoja •tarjoaa identiteetin rakennusaineita, roolimalleja, sisältöjä leikkeihin sekä •sosiaalisen verkottumisen ja viestinnän välineen. Erityisen tärkeää nuorille on median käyttö sosiaalisen vuorovaikutuksen kanavana. •Internet tarjoaa nuorille paljon mahdollisuuksia aktiiviseen itseilmaisuun ja vertaistuen saamiseen kehityksen kysymyksissä.

vaikutuksista •mediasisällöt vaikuttavat laajasti lasten ja nuorten tiedolliseen, tunne-elämän ja identiteetin kehitykseen sekä fyysiseen ja sosiaaliseen kehitykseen •Median vaikutukset vaihtelevat yksilöittäin ja kehitysvaiheesta riippuen. •Pienille lapsille median vaikutukset välittyvät läheisten ihmissuhteiden kautta, vanhempien mallien ja tulkintojen välityksellä. •Nuoruusiässä kaveripiirin vaikutus median käyttöön ja viestien tulkintaan korostuvat.

vakavimmat riskit lasten ja nuorten kehitykselle •ikätasolle soveltumattomista sisällöistä, erityisesti väkivallasta, seksistä ja pornosta •Mediaväkivallan vaikutukset näyttäytyvät pienillä lapsilla median aiheuttamina pelkoina, nukahtamisen ongelmina, painajaisina ja joillakin lapsilla aggressiivisina käyttäytymisenä ja levottomuutena. •Pitkäaikainen väkivaltaviihteelle altistuminen voi lisätä empatian hiipumista ja turtumista väkivaltaan sekä väkivaltaisia fantasioita ja toimintamalleja. •Netti- ja kännykkäkiusaaminen sekä seksuaalinen hyväksikäyttö netissä ovat uusia mediaväkivallan muotoja. •Ylikorostunut seksuaalinen kuvasto tuottaa puolestaan seksuaalisen kehityksen ja fyysisen minäkuvan ongelmia.