Palvelut auki! Viisi vaatimusta kuntauudistukselle (Eva 2012) •Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva esittää avointa julkisten palveluiden mallia, joka perustuu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YHTEISTYÖN JA PROJEKTIN MERKITYS RAUMAN KAUPUNKI Vammaistyön päällikkö Vesa Kiiski.
Advertisements

Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari Forssa.
Laatua ammattitaitoisesti ja yrittäjähenkisesti Pellervo-päivä Outi Huusko.
Johtajuutta markkinoiden ja verkostojen kautta Kuntamarkkinat, Helsinki Arto Haveri, Tay Johtamiskorkeakoulu
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY 1 Kohti hyvinvoivaa Suomea Sosiaalialan Työnantajat ry:n linjauksia tulevalle hallituskaudelle
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Valtakunnallinen kumppanuusfoorumi Anu Laasanen
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
PK-kehittämispalvelut
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
PERUSTURVA SIVISTYS - tuottaja MAATALOUS - tuottaja TEKNINEN - tuottaja VAPAA-AIKA - tuottaja YMPÄRISTÖ - tuottaja RAK.VALV. - tuottaja JÄRVINET OY -atk.
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kuntauudistuskysely akavalaisille 2012 Yhteenveto tuloksista
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Toimittaja – Kaupunkilaisen perspektiivi Kalle Launiala, ProtonIT Oy
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Tilaaja-tuottaja-toimintatapa hyvinvointitoimijat.
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Kevan toimintaympäristötutkimus 2012 – siirtymistä omaan palvelutuotantoon Kevan toimintaympäristötutkimus 2012: useat kunnat ovat palauttaneet ulkoistettuja.
1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Sidosryhmät.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Jukka Lindberg, tilaajajohtaja.
Palveluiden muutosten vaikutukset
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategia Jarmo Räihä.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Palveluseteliseminaari Kajaani Suomen Yrittäjät Elinkeinoasioiden päällikkö Kari Jääskeläinen.
Liisa Kaitero Marian Kartano Oy Riikka Uurtomies Marian Kamari Oy.
Kulttuurilautakunta /Tarja Saarelainen 1 Transmodernin julkisen hallinnon tilaaja - esimerkkinä kulttuurilautakunta Fokus tehokkuuden, tuottavuuden.
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Asiakaslähtöisyys hankinnoissa Innomarkkinat
Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
PoSoTe – työryhmän kokous
Asiakkaan valinnanvapaus
Eettinen palvelu ja liiketoiminta
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
Vapaudesta, vastuusta ja vallasta – kurkistus sosiaali- ja terveydenhuollon isojen sanojen taakse Juha Teperi
ICT –ympäristön yleiskuvaus
Sote-valtakunnallisten toimijoiden yhteinen tavoitetila: Luova-virasto
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Potilas – renki vai isäntä
Avoimen tuotteenhallinta
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Palvelut auki! Viisi vaatimusta kuntauudistukselle (Eva 2012) •Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva esittää avointa julkisten palveluiden mallia, joka perustuu seuraaviin periaatteisiin: •1. Valinnanvapaus – palveluiden käyttäjille •2. Päätösvallan hajauttaminen – ylhäältä alas •3. Moninaisuus palvelutuotannossa – avataan julkisten palveluiden tuotanto useille toimijoille •4. Reiluus – kaikille yhtäläinen pääsy laadukkaisiin palveluihin •5. Vastuullisuus ja tilivelvollisuus – varmistetaan julkisten palveluiden ja hallinnon tilivelvollisuus

Valinnanvapaus •”Annetaan palveluiden käyttäjille vapaus valita palveluntuottaja ja vaikuttaa palvelujen sisältöön aina, kun se on mahdollista.” •Julkisen vallan järjestämisvastuulla olevien palvelujen tulee olla samanlaisia ja samantasoisia kaikille •Valinnanvapaus voi vaikuttaa siihen, että palveluntuottajat huolehtivat laadusta ja siitä tulee kilpailuvaltti •Jos palvelujen hinnasta jää vaihteleva osuus käyttäjän maksettavaksi, yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisesti syntyy maksukyvystä riippuvat markkinat •Kuntalaisten tulisi saada olla kansalaisia - ei kuluttajia

Moninaisuus palvelutuotannossa •”Avataan julkisten palveluiden tuotanto erityyppisille ja -kokoisille tuottajille. Varmistetaan kaikille toimijoille yhteiset pelisäännöt.” •Palveluketjujen pirstaloituminen, hoito-/asiakassuhteiden pitkäjänteisyys •Kuka vastaa kokonaisuudesta? •Kilpailutukset seuraukset •Kansalaiskeskeisiä julkisia palveluja, joissa eri organisaatioita kannustetaan mieluummin yhteistyöhön kuin keskinäiseen kilpailuun: Ihmiset kansalaisina, joilla on oikeuksia ja velvollisuuksia

Päätösvallan hajauttaminen •”Hajautetaan palveluiden järjestämistä, tilaamista ja tuottamista koskevaa valtaa ylhäältä alas aina, kun se on mahdollista ja järkevää.” •Yhteiskunnallisen yrittäjyyden toimintamalli on liiketoimintamalli muiden joukossa •Sen edistäminen ei saa johtaa työehtoshoppailuun •Palvelun tilaajan ja tuottajan välinen kumppanuus ja palveluiden tavoitteellinen kehittäminen mahdollista jo nyt •Kunnan vastuut: tilaajavastuu sekä ostajana kokonaisvastuu toiminnan vaikuttavuudesta •Kehitettävä lähidemokratiaa

Reiluus (1/2) •”Taataan aidosti kaikille yhtäläinen pääsy laadukkaisiin palveluihin. Huolehditaan huono-osaisempien ja heikoimpien toimintamahdollisuuksista.” •  Etlan raportissa reiluus = valinnanvapaus •Valinnanvapauden ja palveluseteleiden käytön laajentaminen saattaa johtaa kahdentason palveluihin •Palveluseteli – suora tuki yksityisille yrityksille? •Yksilön valinnanvapauden edistäminen on nostettu suomalaisen sosiaalipolitiikan keskiöön ilman tieteellistä näyttöä valinnanvapauden hyödyistä tai riittävää keskustelua uudenlaisen politiikan eriarvoistavasta vaikutuksesta

Reiluus (2/2) •Lisääntynyt valinnanvapaus on pakottanut rakentamaan entistä vahvempia palveluohjauksen mekanismeja (sekä valvontaa) •Eriarvoistaako valinnanvapaus ihmisiä palveluiden ja hoidon saannissa? •Jääkö julkisen sektorin rooliksi ohjata, neuvoa ja valvoa? •Palvelusetelin käyttäminen edellyttää, että asiakas kykenee itse tekemään valintoja ja valvomaan saamansa palvelun laatua siten kuin palvelusetelijärjestelmässä on tarkoitus. •Tasavertainen sopimuskumppani – yhteinen kieli

Vastuullisuus ja tilivelvollisuus •”Lisätään julkisten palveluiden järjestämisen ja tuotannon avoimuutta ja tilivelvollisuutta palveluita käyttäville ja niiden kustannukset maksaville kuntalaisille.”  Julkisen vallan tehtävä neuvonta, ohjaus ja valvonta  Palvelualoite •Palvelutuotannon avoimuutta lisättävä – myös kilpailutuksen todelliset kustannukset esiin •Palvelualoite 

Palvelualoitteen kommentointia •Saako myös kunnallinen palvelutuottaja jonkin suoja-ajan voitetun palvelualoitteen jälkeen, vai pitääkö kuntien henkilöstön elää jatkuvan kilpailuttamisuhan alla? Motivoiko jatkuva uhan alla olo? •Voisiko kunnallisen toiminnan kustannus- ja laatuarviointiin olla muita keinoja kuin pakkokilpailuttaminen? •Voidaanko palvelualoitteen tekijä velvoittaa osallistumaan selvitystyön aiheuttaman ylimääräisen kustannuksiin vai sallitaanko yritysten vain koettaa kepillä jäätä ilman mitään velvollisuuksia? •Ruotsissa palvelualoitteeseen on liittynyt myös henkilöstön kannustaminen yrittäjyyteen. Tuleeko siitä Suomessa malli, jolla käytännössä henkilöstöä ajetaan yrittäjyyteen? •Jo nyt kunnissa kilpailutetaan ja ulkoistetaan palveluita ilman palvelualoitetta. Onko järkevää luovuttaa aloiteoikeus kilpailuttamisesta ulkopuoliselle taholle? •Onko palvelualoitteen tehnyt yritys/järjestö tms. kiinnostunut palvelukokonaisuuksista vai osasta palvelua (esim. Helsingin kaupungin alueellinen nuorisotoimi, jossa järjestö halusi nuorisotalon ylläpitämisen itselleen, ilman muuta alueellista työtä)