Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL."— Esityksen transkriptio:

1 Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL

2 TVA kaikkeen päätöksentekoon Miksi? –Parempaa tietoa päätöksentekoon –Parempia päätöksiä –Parempia toimia –Parempia vaikutuksia! Tietoa kenelle? Mitä tietoa? Mistä? Mitä päätöksiä? Keiden päätöksiä? Mitä toimintaa? Keiden toimesta? Mitä vaikutuksia? Missä? Keihin kohdistuu?

3 Esim.: marketti taajaman ulkopuolelle? Päätökset Kaavapäätös Investointipäätös Kaupan valinta Liikennemuodot Palvelujen sijainti Asuinpaikan valinta … Toiminta Tavaraliikenne Henkilöliikenne Rakentaminen Lämmitys, sähkö Kulutus Tavaran tuotanto Työnteko Vapaa-ajan vietto … Vaikutukset Ilman laatu Ilmastonmuutos Ympäristökuormitus Kustannukset Tuotot Tulot Fyysinen aktiivisuus Viihtyisyys … Tieto Päättäjät: viitekehys kysymykset yhteisön tarpeet omat intressit muu tieto Asiantuntijat: tutkimustieto keinot, välineet Yritykset, kansalaiset, järjestöt: omat intressit muu tieto Miten asiat ovat? Miten muuttuvat, jos... ? Miten pitäisi olla?

4 Mistä siis on kyse? Hyvä terveysvaikutusarviointi johtaa (auttaa) hyviin päätöksiin, toimiin ja vaikutuksiin! –Olemassa/saatavilla olevan tiedon käyttö on ratkaisevaa! Miten? Tiedon tuotanto ja arviointi tiiviisti yhteen Kaikki oleelliset toimijat mukaan Arvokasta tietoa Merkitystä päättäjänä, toimijana tai kokijana Päämäärät ja arvot mukaan arviointiin ja julki Yksittäisten tapausten tiedot myös muiden käyttöön Vaikuttavuuden arviointi ja seuranta

5 Kollaboratiivisen tiedon tuotannon ja käytön toimintamalli Keinoja ja välineitä sekä halua vaikuttaa on, mutta päätöksenteon viitekehykset ja toimintamallit ehkäisevät tiedon vaikuttavuutta!

6 Toimenpide-ehdotus Yhteiskunnallisen päätöksenteon ja sen tukemisen viitekehysten ja toimintatapojen kehittäminen –~ Luodaan kysyntää vastaamaan tiedon tarjontaan Pilot projekti 2012-2014 Priorisointi tärkeyden ja vaikutuspotentiaalin perusteella Tietoon pohjautuvan päätöksenteon ideaalimalli Mallin sovitus todellisiin tilanteisiin Käytännön päätöksenteon ja sen tukemisen caseja Päätöksenteon hyvyysarviointi 2015 -> Yhteiskunnallisen päätöksenteon viitekehysten ja toimintamallien laajempi uudistaminen?


Lataa ppt "Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google