Kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valtion uusi vuosilomasopimus
Advertisements

JHL:n HALLITUS Hannu Salminen / Dan Koivulaakso
Palkkatuki.
Työaikalain soveltaminen, ylityö ja sen korvaaminen
Tekninen sopimus – ( ) JHL:n HALLITUS Hannu Salminen / Dan Koivulaakso.
TYÖAIKAKIRJANPITO JA SEN VALVONTA
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Työaika, kustannukset Raimo Söder, Teme Tekijä
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Liitettä 12 koskeva neuvottelutulos JHL:n edustajisto /hallitus Minna Pirttijärvi.
YHDISTYS TYÖNANTAJANA
TTES- ja TS sopimuksen eroja
Henkilökohtainen apu miniseminaari
Akavan Erityisalat Yliopiston työmarkkinatutkimus Akavan Erityisalat ry.
Valtion uudet vuosilomamääräykset lukien
Vuosilomalain Muutokset 2013
1 Sovintoesitys Sopimuskausi – Palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti  Sovitaan palkankorotusten toteutustapa,
Perhepäivähoitajia koskeva neuvottelutulos
PÄIVÄKODIN HENKILÖSTÖN TYÖAIKA Laadittu
TYÖHÖNOTTAMINEN JA TYÖSOPIMUS/M/S MARIELLA
Palvelulaitosten työnantajayhdistyksen työehtosopimus PTY
Yhteenveto Pardian raamisopimusneuvotteluista
Uuden työehtosopimuksen keskeinen sisältö Otaniemi
Kunnallisen palkkausjärjestelmän kehittämistoimenpideohjelman mukainen paikallinen järjestelyerä Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
Työaika Työajaksi luetaan työhön käytetty aika sekä aika, jonka työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
TYÖAIKAAN LIITTYVIÄ SÄÄDÖKSIÄ JA SÄÄNNÖKSIÄ
KVTES luku IV vuosilomalaista johtuvat muutokset 2013
Paikallisten järjestelyerin käyttö kunta-alalla ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
KVTES:n vuosilomamääräysten muutokset alkaen
TYÖTTÖMYYSTURVA LOMAUTETUILLE 2011
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
Itellan ylemmät toimihenkilöt ry VIESTINVÄLITYS- JA LOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS Ja INFORMAATIOLOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN.
Paikallisten järjestelyerien käyttö vuonna 2006 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
Lääkärisopimus ja KVTES vuosilomamuutokset
TYÖSOPIMUS.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Paikallisten järjestelyerien käyttö kunta-alalla vuonna 2008 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
Yliopistojen työehtosopimus
Paikallisten järjestelyerien käyttö vuonna 2005 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Paikallisten järjestelyerien käyttö vuonna 2004 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
Virkavapaudet Yhteysopekoulutus Kirsi Contursi plm.
Työaikalaki (1996) Säännöllinen työaika 8 t/vrk 40 t/vk
1 RN Vuosiloma Vuosilomalaki lomanmääräytymisvuosi täysi lomanmääräytymiskuukausi = kalenterikuukausi, jonka aikana kertyy 14 työpäivää.
Lakitieto TYÖTYÖSUOJELU. VÄHIMMÄISVAATIMUKSET Työsopimuslait kertovat minimivaateet, joita missään ei saa alittaa. Työsopimuslait kertovat minimivaateet,
VALTION VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 – 2017; KESKEISIÄ MUUTOKSIA Vero- ja tullivirkamiesliiton luottamusmiespäivät Jarmo Huotari VTML.
Vuosiloma Vuosilomalaki  lomanmääräytymisvuosi  täysi lomanmääräytymiskuukausi = kalenterikuukausi, jonka aikana kertyy 14 työpäivää.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Kunta-alan neuvottelutulos Työllisyys ja kasvusopimukseksi JHL:n hallitus ja edustajisto
OAJ:n Kuopion paikallisyhdistyksen syyskokous
Poissaolot.
Tilapäiset poissaolot
Työaika ja vapaat.
Arvio maan hallituksen 8. 9
Nuoret ja työlainsäädäntö
Bruttopalkasta nettopalkkaan
Vuosiloma Vuosilomalaki
Vuosiloma Vuosilomalaki
JHL:n edustajisto Hannu Moilanen/Marja Lehtonen
JHL:n hallitus Veikko Lehtonen
JHL:n edustajisto Hannu Moilanen/Marja Lehtonen
TYÖAIKA.
Työaika.
TYÖAIKA-ASIOITA Työaikalain pääsisältö. TES:ssa voi olla huomattavia poikkeuksia. (Soveltamisalarajaus ks. TAL 2 §)
Valtion virka- ja työehtosopimus neuvottelutulos
Vuosiloma.
Työaika.
Työaika.
Työaika.
Esityksen transkriptio:

Kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus

Ptytes, allekirjoituspöytäkirja 8 § Tuntipalkkaisten työntekijöiden palkantarkistukset 2010 Korotus 1.3.2010 Perustuntipalkkoja, henkilökohtaisia lisiä ja urakkapalkkoja korotetaan 1.3.2010 tai lähinnä tämän jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien 0,4 %. Järjestelyerä 1.10.2010 Paikallisesti käytetään 1.10.2010 lukien tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta järjestelyerä, jonka suuruus on 0,7 % tuntipalkkaisen toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevan henkilöstön palkkasummasta. Järjestelyerä toteutetaan siten, että perustuntipalkkoja, henkilökohtaisia lisiä tai urakkapalkkoja korotetaan paikallisen harkinnan mukaan. Tuntipalkkaisen henkilöstön työsuhteen ehdot määräytyvät muilta osin TTES:n määräysten mukaan.

TTES 1.2.2010-31.12.2011 1.2.2010 lukien muuttuneet määräykset Sairausloman lääkärintodistuksen toimittamiskäytäntöä on selkeytetty. Ns. etävanhemmalle aletaan maksaa palkkaa tilapäisen hoitovapaan ajalta kuten lapsen kanssa samassa taloudessa asuvalle. Pääluottamusmiehelle maksettavaa henkilökohtaista lisää ja työsuojeluvaltuutetun korvausta on korotettu.

Tuntipalkkaisten sopimuksen keskeinen sisältö

TTES Soveltamisala On voitava määrittää liitteen 2 mukaisesti ammatin mukainen palkkaryhmä.

TTES Palkkaus 1 Aikapalkka 2 Urakkapalkka a) Suora urakka b) Osaurakka Aika- ja urakkapalkan ohella voidaan käyttää erikoispalkkioita. Riippumatta palkkaustavasta sen tulee edistää työn tarkoituksenmukaista suorittamista. Lisäksi maksetaan työehtosopimuksen määräysten mukaiset työaikakorvaukset (vuorotyö, iltatyö, yötyö, lauantaityö, sunnuntaityö, ylityö, ym.).

TTES Urakkapalkka Mikäli työn laatu tai palkkatekniset edellytykset eivät ole esteenä, työntekijälle tai työryhmälle on pyrittävä järjestämään mahdollisuus työn tekemiseen urakkapalkalla. TTES 32 § 2 mom.

TTES Aikapalkka Silloin kuin edellytyksiä urakkapalkan käytölle ei ole, käytetään palkkaustapana aikapalkkaa. Aikapalkan käyttäminen voi olla perusteltua Työkohteiden suuri vaihtelevuus tai työn harvinaisuus sekä työmenetelmien vakiintumattomuus tekevät mitoittamisen hankalaksi. Häiriöt työtä tehtäessä hankaloittavat työn tuloksien saavuttamista.

TTES Aikapalkka Aikapalkkaisessa työssä maksetaan ammatista ja työtehtävistä riippuen perustuntipalkka (liite 1 ja 2) työkokemuslisä (liite 3) henkilökohtainen lisä (liite 3) työolosuhdelisä (liite 3) Perustuntipalkassa otetaan huomioon keskimääräisinä ne vaativuustekijät ja työolosuhteet, jotka ovat pysyviä.

TTES Aikapalkka TYÖOLOSUHDELISÄ Työntekijälle tulee maksaa olosuhteiden sitä edellyttäessä työolosuhdelisää, jonka suuruus on enintään 2,69 euroa tunnilta. Työolosuhdelisää maksetaan vain siltä ajalta, jona haitallinen olosuhde vallitsee. Poikkeustapauksissa lisä voidaan maksaa keskimääräisenä. Lisän maksamisen tulee perustua työn tapaturma-alttiuteen, työn likaisuuteen, kuumiin olosuhteisiin, epämukaviin työasentoihin, muihin epämukaviin työolosuhteisiin tai ammattimiehen työtahtiin sopeutumiseen. Lisän määrässä on otettava huomioon edellä mainittujen tekijöiden painoarvo.

TTES Säännöllinen työaika PÄIVÄ- JA KAKSIVUOROTYÖ 7–8 h/vrk, ellei kunnallisten toimintojen erityisluonne muuta edellytä 38 ¼ h/vko KESKIMÄÄRIN 38 ¼ TUNTIA PÄIVÄTYÖSSÄ 6-9 h vuorokaudessa Enintään 6 viikon tasoittumisjakso työaika-asiakirjat

TTES Säännöllinen työaika POIKKEAVAT TYÖTUNTIJÄRJESTELMÄT Yleensä työntekijäryhmä Sovittava Enintään vuoden tasoittumisjakso Vuorokautinen työaika Viikoittainen työaika Viikoittainen vapaa-aika Kausipalkka

TTES Työaika PÄIVITTÄISET LEPOAJAT Lepo- tai ruokailutauko yleensä 1 t päivän keskivaiheilla Lepo- tai kahvitauot 2 x 15 min. ilta ja aamupäivin. Poikkeus 9 § 4 mom. mukaisesti sovitussa työtuntijärjestelmässä. Kahvitauot luetaan työaikaan kuuluvaksi ja ne sisältävät myös matkoihin kuluvat ajat.

TTES Säännöllinen työaika arkipyhäviikolla Mikäli se työn luonne huomioon ottaen on mahdollista, arkipyhät ovat vapaapäiviä Arkipyhä ma–pe ko. viikon säännöllinen työaika on 7,65 tuntia säännöllistä viikkotyöaikaa lyhyempi. ma ti ke to pe 8 7,25 7 7,6 ap 7,95

TTES Arkipyhäkorvaus Kalenterivuorokausi kello 00–24 pitkäperjantai,toinen pääsiäispäivä, helatorstai, juhannusaatto Maanantai–perjantai sattuvat: uudenvuodenpäivä, loppiainen, vapunpäivä, itsenäisyyspäivä, jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä Arkipyhäkorvaus on KTA:sta laskettu 7,65 tunnin palkka. Maksetaan jos ollut työssä arkipyhäkorvauspäivää edeltävänä ja sen jälkeisenä työpäivänä tai näiltä päiviltä on maksettu palkkaetuja. Maksetaan täysimääräisenä niin kauan kuin sairausajalta maksetaan palkkaa, vaikka sairausajalta maksettaisiin osapalkkaa. Ei makseta jos on ollut poissa ainakin toisen em. päivistä tai luvalla palkatta kumpanakin. Osa-aikaisille maksetaan, jos työvuoroluettelon mukainen työpäivä muuttuu arkipyhäkorvauspäivän vuoksi vapaapäiväksi.

www.kuntatyonantajat.fi Tuntipalkkaisten arkipyhäviikkojen työjärjestelyt vuonna 2010

TTES Työviikko ja työvuorokausi Työvuorokausi alkaa päivätyön tai aamuvuoron alkamisaikana. Työviikko alkaa maanantaina aamuvuoron alkaessa.

TTES Ylityö Ylityö on työtä, jota tehdään säännöllisen työajan lisäksi. Vuorokautinen ylityö, yli 7–8 t tai muu (työvuoroluettelo) Osa-aikaisen työntekijän työaikalain mukainen (8 h). Viikoittainen ylityö yli 38 ¼ t tai muu (työvuoroluettelo) Poissaolo vuosi- ja sairausloman tai muun työstä vapautusajan vuoksi ei lueta työajan veroiseksi ajaksi ylityölaskennassa. Arkipyhäviikolla alentunut ylityökynnys

TTES Ylityö YLITYÖKORVAUSTEN LASKENTA Vuorokautinen 2 tunnilta 50 %:n korotus ja seuraavilta 100 %:n korotus 2 t säännöllisen työajan päättymisestä 100 %:n korotus Viikoittainen 5 tunnilta 50 %:n korotus ja seuraavilta 100 %:n korotus Arkimaanantaisin kello 00–7 100 %:n korotus KOROTUKSEN LASKENTAPOHJA Siihen ansion perusosaan, josta ylityökorotus lasketaan kuuluvat myös henkilökohtaiset- ja työolosuhdelisät sekä vuorotyö-, ilta- ja yötyölisät.

TTES Tossuraha Yhden tunnin keskituntiansio (KTA) MAKSETAAN KUN KUTSUTAAN työhön vapaapäivänä tai ylityöhön joka alkaa vähintään kaksi tuntia säännöllisen työajan päättymisestä. EI MAKSETA KUN KUTSUTAAN työhön varallaolosta, hätätyöhön, joka on säännöllistä työaikaa tai aloittamistyöhön.

TTES Sunnuntaityö PÄIVÄTYÖNTEKIJÄT Kalenterivuorokausi 00–24 sunnuntai muu kirkollinen juhlapäivä pääsiäislauantai, vapunpäivä, juhannusaatto, itsenäisyyspäivä, jouluaatto Korvaus 100 % + arkipyhäkorvaus tai muutoin 200 % Vuorotyökorotus sekä ilta- ja yötyölisät otetaan huomioon palkan perusosassa sunnuntaityökorvauksia laskettaessa.

TTES Sunnuntaityö VUOROTYÖNTEKIJÄT Edellisestä päivästä klo 18:sta seuraavaan päivään klo 24 Sunnuntai, muu kirkollinen juhlapäivä, vapunpäivä, juhannusaatto ja Itsenäisyyspäivä Korvaus 100 % + mahdolliset ylityökorotukset 50 %/100% + mahdollinen arkipyhäkorvaus Pääsiäislauantai 00–24 Juhannuspäivä 00–24 jouluaatto la–su ed.pv. 18–24 Korvaus 200 % jouluaatto ma–pe ed.pv. 18–24 Korvaus 100 % + arkipyhäkorvaus Vuorotyökorotus otetaan huomioon palkan perusosassa sunnuntaityökorvausta laskettaessa.

TTES Vuosiloma VUOSILOMAN PITUUS Työntekijä on ollut oman työnantajan palveluksessa 31.3. päättyneen lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä välittömästi yhtäjaksoisesti vähintään 6 kuukautta ja hän on siihen mennessä ollut vähintään 15 v oman kunnan tai kuntayhtymän tai muun työnantajan virka- tai työsuhteessa tehtäviään vastaavalla ammattialalla tai sellaisessa tehtävässä, josta on olennaista hyötyä nykyisissä tehtävissä.

TTES Vuosiloma Täysiä lmkk Vuosilomapäivät Alle vuoden Väh. vuoden 10 vuotta 15 vuotta 1 2 3 4 6 5 7 19 9 12 15 10 18 13 21 8 20 24 17 22 27 30 11 26 33 23 28 38

TTES Vuosilomapalkka ja lomakorvaus Päivä- ja kaksivuorotyö KTA x 1,5 x vlt Keskeytymätön kolmivuorotyö KTA x 1,5 x lplm x 7,2 Keskeytyvä kolmivuorotyö KTA x 1,5 x lplm x 7,6 Vuosilomapalkka maksetaan lomaa edeltävän säännöllisen palkanmaksun yhteydessä, ellei työntekijän kanssa toisin sovita.