Painonhallinta ja lihavuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uniliitto, Helsinki Liikunta, ravitsemus & uniapnea - vähän liikuntahoitotutkimuksia - lihavuuden (uniapnean) ehkäisy - liikunnan harjoitteluvaikutukset.
Advertisements

Aikuisten lihavuus Käypä hoito -suositus
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Koululaisen lihavuus - potilastapauksia
KANSANTAUDIT.
Univaje.
Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kansantaudit.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Ympäristöterveys.
S Ruoka ja terveys s
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Tupakointi ja sen vaikutukset
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Sydän- ja verisuonitaudit
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Väestö ja väestön muutokset Tampere Kaupunkiseudun kunnat
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Terveyden ja hyvinvoinnin alueelliset erot Suomessa (AVI-alueet, maakunnat, suuret kaupungit) - Esimerkkinä Etelä-Suomen AVI vs. koko Suomi Murto.
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
FYYSINEN TOIMINTAKYKY. Hyvä fyysinen toimintakyky auttaa suoriutumaan arjen ja työn (=opiskelun) vaatimista haasteistaHyvä fyysinen toimintakyky auttaa.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
TE4 Terveyteen ja terveysongelmiin liittyvät ilmiöt Hurtig 2016.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Lääkekorvausoikeudet
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Syömishäiriöt 5.6.
Terveyskunto ja sen osa-alueet
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
TE1 Painonhallinta Hurtig
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Paksusuolensyöpä.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Liikunta tukee työhyvinvointia
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Esityksen transkriptio:

Painonhallinta ja lihavuus

Lihavuus Kun ihminen saa enemmän ravinnosta energiaa kuin mitä kuluttaa, ihminen lihoaa. Lihavuutta voidaan arvioida BMI:n avulla Vatsan ympärillä oleva rasva terveydelle haitallisempaa, kuin rasvavarastot takamuksessa ja reisissä  vyötärönympärysmitta (miehet yli 100cm ja naiset yli 90 cm Lapsilla pituus-painokäyrät

Yleisyys Lihoaminen on alkanut 1980- luvun alussa teollistuneissa maissa Nykyisin joka viides nuori on liikapainoinen  hyvin todennäköistä olla myös aikuisena ylipainoinen Sosiaaliryhmien väliset lihavuuserot suremmat naisilla

Lihavuus on terveysriski Riski sairauksiin kasvaa selvästi, kun BMI ylittää 30: Aivohalvaus, Alzheimerin tauti, uniapnea, unihäiriöt Kohonnut verenpaine, veren rasva-arvot, sepelvaltimotauti Tyypin 2 diabetes, raskausdiabetes Lihasvoima ja toimintakyky heikkenevät etenkin iäkkäillä Nivelrikko Hormonimuutokset, kuukautishäiriöt, lisääntymishäiriöt, erektohäiriöt Syöpä (rinta, paksusuoli) Sappikivet Fyysisen kunnon heikkeneminen

Lihavuutta edistävä ympäristö Muuttuva ruokaympäristö: Ruokien sijoittelu kaupassa Tuotevalikoima uusiutuu ja suurenee koko ajan Palkitaan, jos ostaa enemmän Suurentuneet pakkauskoot Epäterveellisen ruuan mainostaminen Muuttuva sosiaalinen ympäristö: Painonhallinnan ongelmiin suhtaudutaan vähättelevästi Lihavia voidaan syyllistää Hoikkuuden, urheilullisuuden, terveyden ihannointi voi heikentää lihavan itsetuntoa

Muuttuva liikkumisympäristö: Työn fyysinen rasitus vähenee Kodin arkinen ympäristö edellyttää yhä vähemmän fyysistä aktiivisuutta Myös julkinen ympäristö: Rullaportaat, hissit, automaattiovet jne. Autoistuminen Suuret kauppakeskukset ja marketit Huono yhdyskuntasuunnittelu

Painonhallinta Tärkeintä olisi saada aikuisiällä pidettyä paino tasaisena Laihduttaminen on perusteltua silloin, kun liikapainosta on haittaa terveydelle Ihminen laihtuu kun energiansaanti on viikkojen tai kuukausien ajan pienempi kuin energiankulutus

Painoon vaikuttavat tekijät Painonhallinta helpottuu: Hedelmät Vihannekset Kuntoliikunta Arkiliikunta Fyysisesti aktiivinen työ ”edullinen” perimä Painonhallinta vaikeutuu: Rasva Sokeri Virvoitusjuomat Napostelu Epäsäännöllinen syöminen ”epäedullinen” perimä