YVA yhteysviranomaisen näkökulmasta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palaute toteutuneista YVA-prosesseista
Advertisements

Maapallon lämpeneminen
Rakennetukien kesäpäivät Ajankohtaista rakennetukien myönnöstä Kouvola Sanna Koivumäki.
Kaivosten valvonta käytännössä Anna-Leena Pitsinki Lapin ELY-keskus
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Tuulivoima ja maanomistaja
Suomen aluehallinto Hallinnon kehittämisosasto 2 Valtion aluehallinto uudistui  Valtion aluehallintoa uudistettiin laajalla kokonaisuudistuksella.
Tarkastaja Raija Jääskelä Työsuojelun vastuualue Julkishallinnon ryhmä p Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Syksy 2011/Pirjo Kinnunen. Miten hanke etenee? IdeointiSuunnittelu KäynnistysToteutus TUOTOS PäättäminenArviointi Käyttöön otto ja seuranta.
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
ASETUKSEN KÄYTTÖÖNOTTO SATAKUNNASSA HAJA-HANKKEEN KYSELYN TULOKSIA Haja-asutuksen jätevesien käsittely –koulutustilaisuus
Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
Essi Keskinen / Metsähallitus
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Ajankohtaista kirjastotoimesta Asiakkuus verkossa ja livenä Anneli Ketonen.
Vantaan Riipilän kiviaineksenoton YVA
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Kaivoshankkeet YVA, ympäristölupa ja valvonta
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Etäpalvelu osana julkisen hallinnon asiakaspalvelun kehittämistä Etäpalvelupilottien päätösseminaari Hallitusneuvos Tarja Hyvönen.
Uusi nitraattiasetus -luonnos  Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Anne Polso / Elina.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
1 MAANMITTAUSLAITOS – TIETOA MAASTA Onko pakkolunastukselle vaihtoehtoa? Maanmittauspäivät 2011, Pori Kalle Konttinen Maanmittauslaitos / keskushallinto.
MIKÄ ON RIITTÄVÄ SELVITYS Arkeologisessa inventoinnissa
VUODEN PSYKOLOGI Sovittelu vaihtoehdoksi oikeudenkäynnille Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Eläinsuojan ympäristölupa Valvonnan näkökulma
Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit.
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät Hyvinkäällä Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitushankkeiden rahoitus.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Kontekstinhallinta ja muut rajapintatarpeet Mika Tuomainen Juha Mykkänen SerAPI-projekti, HIS-tutkimus Kuopion yliopisto, Tietotekniikkakeskus, Centek.
Ajankohtaista lakirintamalta Toimitusjohtaja Jukka Pötry Silta yrittäjyyteen - Lahden alueen uusyrityskeskus Pellervon Päivä Tapahtumatalo.
Ympäristövaikutusten arviointi
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
Eläinsuojien ympäristöluvat
Eläinsuojien ympäristöluvat
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Työsuojelun toimintaohjelma
Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke Pyhäjoki Teollisuusneuvos Herkko Plit.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Ympäristöoikeudellisista menettelyistä ja viranomaisista.
Kiinteistövaikutukset ja niiden arviointi
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
Ylijohtaja Asiakkaat ja sidosryhmät
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Arvioinnista arkipäivää
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

YVA yhteysviranomaisen näkökulmasta Riikka Arffman, Ympäristösuunnittelija Luonnonsuojeluyksikkö Y-vastuualue

YVA-tehtävät Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa YVA-laki (468/1994) ja YVA-asetus (713/2006) Ympäristö ja luonnonvarat vastuualue -> Luonnonsuojeluyksiköllä koordinointivastuu Ylitarkastaja Tuukka Pahtamaa (vaikutusarviointiryhmän päällikkö) Ympäristönsuojeluyksiköllä ja vesistöyksiköllä osa YVA-hankkeista www.ely-keskus.fi/pohjois-pohjanmaa/yva

Aluehallinto uudistui 1.1.2010 = ELYt ja AVIt Kuudesta aluehallinnon virastosta kaksi uutta: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY) 15 kpl Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri Liikenne ja infrastruktuuri Ympäristö ja luonnonvarat TE-keskukset Tiepiirit Ympäristökeskukset Lääninhallitukset Työsuojelupiirit Ympäristölupavirastot Aluehallintovirastot (AVI) 6 kpl Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat Poliisitoimi Pelastustoimi ja varautuminen Ympäristöluvat Työsuojelu

ELY-keskuksen tehtävät YVA:ssa ELY = yhteysviranomainen Poikkeus: ydinlaitoksia koskevissa hankkeissa TEM yhteysviranomainen Yhteysviranomaisen tehtäviä (YVAL 16 § ja YVAA 5 §): ohjaa ja valvoo YVA-lain täytäntöönpanoa toimialueellaan sovittaa yhteen arviointimenettelyä muiden lakien mukaisiin menettelyihin hoitaa YVA-menettelyn tiedotukset ja kuulutukset järjestää tarvittavat julkiset kuulemistilaisuudet tarkistaa ARVIOINTIOHJELMAN ja ARVIOINTISELOSTUKSEN sekä antaa niistä lausuntonsa huolehtii, että hankkeen ympäristövaikutusten seuranta järjestetään huolehtii muista säädetyistä tehtävistä

tiedossa tai vireillä 23 kpl (tilanne 11/2012) Pohjois-Pohjanmaan YVA-menettelyhankkeet 1994 - 2012 82 kpl => vajaa 5 / vuosi päättyneitä 59 kpl tiedossa tai vireillä 23 kpl (tilanne 11/2012)

Vireillä olevat YVA-hankkeet

Milloin YVA pitää tehdä? Hankkeet, joista saattaa aiheutua merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia Raja-arvoja useimpiin hanketyyppeihin (YVA-asetus 713/2006, muutos 359/2011) Tuulivoimalat 10 voimalaa/30 MW Kaivostoiminta (irrotettavan aineksen määrä väh. 550 000 t/v tai avokaivoksen pinta-ala väh. 25 ha) Eläinten pito (85000 kananpoikaa /60 000 kanaa, 3000 sikaa/900 emakkoa) Maa-ainesten otto (ainesmäärä väh. 250 000 km³/v tai pinta-ala 25 ha) Moottoritie tai moottoriliikennetie Väh. Nelikaistainen väh. 10 km yhtäjaksoinen uusi tie tai tien uudelleen linjaus tai leventäminen Kaukoliikenteen rautateiden rakentaminen Meriväylät, satamat, lastaus- tai purkulaiturit, kanavat, alusliikenteen sisävesiväylät yli 1350 tonnin aluksille (osassa pääosin kaupallinen käyttö) Uusi hanke tai hankkeen muutos ELY voi tehdä päätöksen YVA-menettelystä yksittäistapauksissa Hanketyyppi sellainen, ettei raja-arvoa Hanke lähellä raja-arvoa Yhteisvaikutukset YVAA 7 §: tarkasteltavat tekijät YVAa ei tarvitse tehdä, jos vaikutukset on selvitetty muun lain mukaisessa menettelyssä ja selvityksissä on kuultu kaikkia niitä, joiden oloihin tai etuihin hanke saattaa vaikuttaa -> yhteysviranomainen arvioi tehtyjen selvitysten ja kuulemisten riittävyyden Esim. Kallioparkki

YVA-prosessin kulku – 1. vaihe (Päätös, sovelletaanko YVAa) Epäselvissä tapauksissa Kuullaan asianomaisia viranomaisia ja hankevastaavaa Kuukausi aikaa antaa päätös, kun on saatu tarvittavat tiedot Arviointiohjelma eli arvioinnin työsuunnitelma saapuu yhteysviranomaiselle = menettely alkaa ELY kuuluttaa arviointiohjelman, järjestää yleisötilaisuuden ja lähettää lausuntopyynnöt Kuulutus vähintään yhdessä sanomalehdessä, vaikutusalueen kunnissa ja kirjastoissa sekä ELYssä 30 – 60 päivää lausuntoaikaa Kaikilla oikeus antaa mielipide ELY antaa lausuntonsa arviointiohjelmasta Kuukausi aikaa, kun yleinen lausuntojen ja mielipiteiden antamisaika on päättynyt ELY ottaa kantaa arviointiohjelmaan (arviointiohjelman sisältövaatimukset YVAA 9 §) ja esittää täydennystarpeita Arviointiohjelmalausunto nähtäville (kunnat, kirjastot, ELY), tiedoksi asianomaisille viranomaisille ja lausunnonantajille sekä sähköinen tiedotus

YVA-prosessin kulku – 2. vaihe 6. Hankevastaava (=käytännössä konsultti) suorittaa ympäristövaikutusten arvioinnin YVAL 2 §:n määritelmä ympäristövaikutuksista, mutta jokainen hanke on erilainen Olennaisiin asioihin keskittyminen 7. Arviointiselostus eli arvioinnin loppuraportti saapuu yhteysviranomaiselle 8. ELY kuuluttaa arviointiselostuksen, järjestää yleisötilaisuuden ja lähettää lausuntopyynnöt Kuulutus vähintään yhdessä sanomalehdessä, vaikutusalueen kunnissa ja kirjastoissa sekä ELYssä 30 – 60 päivää lausuntoaikaa Kaikilla oikeus antaa mielipide 9. ELY antaa lausuntonsa arviointiselostuksesta (=YVA-menettely päättyy) Kaksi kuukautta aikaa, kun yleinen lausuntojen ja mielipiteiden antamisaika on päättynyt ELY ottaa kantaa mm. arvioinnin riittävyyteen ja toteuttamiskelpoisuuteen + mahdolliset täydennystarpeet 10. Arviointiselostuslausunto nähtäville (kunnat, kirjastot, ELY), tiedoksi asianomaisille viranomaisille ja lausunnonantajille sekä sähköinen tiedotus

YVA parantanut 1. Vaihtoehtojen selvittämistä 2. Selvitysten laatua ja monipuolisuutta 3. Suunnittelun laatua: YVA parhaimmillaan keskeinen suunnittelun väline 4. Haitallisten vaikutusten lieventämistä 5. YVA lisännyt tiedonsaantia ja osallistumismahdollisuuksia

Osallistuminen ja vuorovaikutus YVAssa osallistuminen muokkaa hanketta, tarjoaa jopa uusia vaihtoehtoja 2-vaiheinen osallistuminen parantaa vuorovaikutusta yhteysviranomainen välittää kansalaismielipiteen roolit selkeät (hankevastaava><yhteysviranomainen)

Kaavoitus, Natura ja YVA + Luvat YVA-menettelyssä ei tehdä päätöstä hankkeesta ei valitusmahdollisuutta Huom! ei tarkoita ettei olisi vaikuttavuutta: esim. Siikajoen merituulipuisto, Oulunsalo-Hailuoto merituulipuisto Käytännössä kaikki yvattavat hankkeet vaativat YVAn lisäksi muita lupia ja suunnitelmia = YVA-menettely on edellytyksenä lupapäätöksille, joista säädetään muissa laeissa ja asetuksissa Kunnat tekevät/teettävät ja hyväksyvät kaavat, ELY-keskus ohjaa Yleensä kaavoituksessa käytetään YVA-selvitysten tuloksia YVAssa ja kaavaluonnoksessa vaihtoehtoja -> kaavaehdotukseen valitaan/muokataan yksi vaihtoehdoista Kaavoitus ja YVA voidaan sovittaa aikataulullisesti yhteen, tuulivoimahankkeissa on tehty näin -> nopeuttaa hanketta, esim. Myllykankaan tuulivoimapuisto: YVA alkaa 5/2011, YVA päättyy 3/2012, kaava hyväksytty 6/2012 Arviointi yleisesti ottaen perusteellisempaa YVAssa verrattuna kaavoitukseen Natura-arviointi erillinen menettely (LSL 65 §) Arvioidaan, voiko hanke todennäköisesti aiheuttaa merkittäviä haitallisia vaikutuksia Natura-alueelle Merkittävien haitallisten vaikutusten määrittely: pinta-ala? jokin laji tai luontotyyppi? Natura-alueen eheys? Natura-vaikutukset voidaan arvioida YVA-selvitysten yhteydessä Jos Natura-arviointi ei ole riittävä, voidaan tehdä täydennetty Natura-arviointi (vrt. YVAssa ei ole mahdollista) Esim. Hailuodon kiinteä tieyhteys

Kaavoitus, Natura ja YVA + Luvat ”Lupapäätöksestä… on käytävä ilmi, miten arviointiselostus ja siitä annettu yhteysviranomaisen lausunto on otettu huomioon” ELY lausuu usein hankkeesta vielä lupavaiheessa (onko esitetyt täydennykset tms. tehty asianmukaisesti) Hanke voi tarvita monenlaisia lupia esim. Rakennuslupa (kunta) Ympäristölupa (kunta/AVI) Vesilupa (AVI) Lentoestelupa (Trafi) Energiamarkkinalain mukainen lupa (Energiamarkkinavirasto) jne.

Huomioita YVAsta Raportointi yhtä tärkeää kuin maastotyöt Mitä on tehty, missä, milloin ja kenen toimesta? Mitä löytyi ja mistä? Tulokset kartalla! Selvitysten kohdentaminen oikein Riittävyys Yhteistyö maastotyöläisen ja YVAn kirjoittajien kesken -> tarkat inventoinnit ei auta, jos ei ole vaikutusalueella Erikoislajiston kanssa kannattaa olla tarkkana Pohjois-Pohjanmaalla esim. ruijanesikko, upossarpio, rönsysorsimo Selvitysten ajoitus Arviointiohjelmalausunnon lukeminen -> jokaisen YVAn tekijän pitäisi lukea ainakin omaa osa-aluetta koskevat tekstit ja mielipiteet/lausunnot Arviointiselostuksessa tulee olla selvitys miten yhteysviranomaisen ohjelmalausunto huomioitu (YVAA 10 §) Vaikutukset arvioidaan laadullisin menetelmin -> ei ole ainakaan vielä ollut kustannushyöty- tms. numeerista arviointia

Huomioita YVAsta Viranomainen ei arvioi vaikutuksia – vaan ottaa kantaa arvioituihin vaikutuksiin Hanke + lähtötiedot + maastoinventointien yms. tulokset -> vaikutuksien arviointi ja analysointi Epävarmuustekijät selkeästi esiin Analysointi! Kaikki mahdolliset lähtötiedot kannattaa etsiä mahdollisimman aikaisin -> saa jo arviointiohjelmaan ajatuksen mikä on keskeistä Ajantasainen ilmakuva ja peruskartta, OIVA-palvelu, Natura-tietolomakkeet+ uhanalaiset lajit ELY-keskus, petolinnut Metsähallitus, kaavoitustilanne, hankealueelta muihin hankkeisiin tehdyt selvitykset jne. Samankaltaisen hankkeen YVA-menettelyt -> mitä vaadittu? Soitto esim. paikalliseen luonnonsuojeluyhdistykseen Uusia arvioitavia asioita voi aina tulla Jääeroosiokysymys -> Hailuodon kiinteä liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto, Siikajoen merituulipuisto Happamat sulfaattimaat Infraäänet tuulivoimaloissa

Huomioita YVAsta Yhteydenotto ELY-keskukseen tarpeeksi ajoissa Onko YVA, kuka on yhteysviranomainen (jos hanke monen ELYn alueella) Aikatauluista sopiminen Maastotyöt mieluiten arviointiohjelman jälkeen: YVA käyntiin ajoissa! Yhteysviranomainen ei sovi selvityksistä etukäteen –> ohjelma- ja selostuslausunnoissa otetaan kantaa Yhteysviranomainen voi kertoa tietojaan alueesta ja neuvoa hyvistä käytännöistä yleisellä tasolla ”Viranomaiskieltä” kannattaa opetella tulkitsemaan Juridiset termit esim. ”merkittävästi heikentävä”