Avanteen hoidon perusteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Erittäminen /ulostaminen
Advertisements

Avannepotilaan hoito Rita Simola.
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Canikur® tabletit ja rakeet
Varpu Kultti Avannehoitaja Keski-Suomen keskussairaala
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
S Ruoka ja terveys s
Syöpäpotilaan ravitsemus
KASVIKSET.
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Erittäminen /ulostaminen
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Tervetuloa laatoittamaan!
Jääpalloilijan ravinto
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Y Matti Meikäläinen K50.0 Morbus Crohn ilei Z92.2 Aikaisemmin tehty ileostooma M81.9 Osteoporoosi X alkaen ja toimintakyky on heikentynyt.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Syöpä.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Työskentely kuumassa KESÄKUU.
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
Nestetasapaino.
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Osteoporoosi (luukato)
Tupakan uho ja tuho    .
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Ummetuksen lääkehoito
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Rintasyöpä.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Matti Kairaluoma Dos, Oyl Keski-Suomen ks
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Avanne ku avanne- projekti
Avanne – Kui tuo on tommonen, mitä sille tehdään?
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Avanteen hoidon perusteet Sh Sophie Nyström, sh Anna Holmström, sh Jenni Österman, sh Elena Myller 17.5.2019

Sisältö Mikä on avanne, avannetyypit Avanteen tarkkailu & seuranta leikkauksen jälkeen Sidosten vaihto & ihonhoito Avanneleikatun ravitsemus

Mikä on avanne Avanne on kirurginen toimenpide, jossa suoli tuodaan vatsanpeitteiden läpi iholle Tarkoituksena ohjata suolierite avannepussiin Syitä on monia: Suolistosyövät, muut suolta tukkivat tuumorit Suolistosairaudet kuten Crohnin tauti, Colitis Ulcerosa, divertikuliitti Traumat Ulosteinkontinenssi, ummetus

Avannetyypit Tehdään joko ohutsuolen tai paksusuolen alueelle: Ileostoma, nouseva paksusuoli, transversotooma, laskeva paksusuolisigmoideostooma, ileo-kolostoma Kaksipiippuinen eli loop; tuova & vievä suoli Pääteavanne; tuova suoli, loppusuolisto joko jätetään toipumaan tai poistetaan Avanteen sijainti & tyyppi riippuu hoidettavasta sairaudesta, fyysisistä olosuhteista vatsaontelossa, toisinaan myös potilaan preferensseistä (pysyvä, väliaikainen)      (Kuvan lähde Medical Dictionary)

Avanteen tarkkailu ja seuranta leikkauksen jälkeen VÄRI Punakka, purppuranpunainen Sinertävä Musta/nekroottinen Vaalea

Avanteen tarkkailu ja seuranta leikkauksen jälkeen VERENVUOTO Vähäinen verenvuoto vaaratonta Runsaampi verenvuoto: laapistaminen, lisäompeleet

Avanteen tarkkailu ja seuranta leikkauksen jälkeen TURVOTUS Leikkauksen jälkeen yleistä Liian kireä sidos lisää turvotusta Hidastaa avanteen toimintaa ja lisää haavaumien riskiä Hoito: tomusokeri, kylmä

Avanteen tarkkailu ja seuranta leikkauksen jälkeen ERITYS Määrä Koostumus

Sidosten vaihto ja ihon hoito Erilaisia avannesidoksia ja lisätarvikkeita on runsaasti  Käyttäjien tarpeet yksilöllisiä Avannesidos  Tiivis Sekä hajun, että eritteen sisällän pitävä Sidosten vaihtoväli yksilöllistä

Sidosten vaihto ja ihon hoito Avanteen hoito on ympärysihon hoitamista Iho-ongelmat yleisiä Ihon kuunosta ja puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää Kaikkien ihmisten ihot ja avanteet ovat erilaisia

Sidosten vaihto ja ihon hoito Tähän kuvat

Avanneleikatun ravitsemus Tavoitteet: Hyvä elämänlaatu ja toimintakyky Hyvä ravitsemustila Riittävä ravintoaineiden saanti sekä neste- ja suolatasapaino AVANNELEIKATUN EI TARVITSE VÄLTTÄÄ MITÄÄN TIETTYJÄ RUOKIA TAI JUOMIA

Avanneleikatun ravitsemus Leikkauksen jälkeen: On syytä olla varovainen suolitukoksia aiheuttavia ruoka-aineiden suhteen, kuten sitrushedelmien kalvot, kuoret ja siemenet, ananas, kookos, kuivat hedelmät, raaka porkkana, keräkaali, maissi, herneet, sienet, pähkinät, mantelit, maapähkinä, popcorn RUUAN HUOLELLINEN PURESKELU ON TÄRKEÄÄ

Avanneleikatun ravitsemus Ohutsuoliavanne: Riittävä juominen, vähintään litran enemmän kuin aiemmin Ruokaan lisättävä enemmän suolaa (natriumin tarve lisääntyy!) Tarvittaessa B 12-vitamiinin anto pistoksena lihakseen Paksusuoliavanne: Suolisto toimii pääosin samalla tavalla tavoin kuin ennen leikkausta. Kaasun muodostusta lisäävät ruoka-aineet: sipuli, kaali, pavut, linssit, hiilihappopitoiset juomat, sorbitolilla makeutetut tuotteet.

Kiitos