Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Avannepotilaan hoito Rita Simola.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Avannepotilaan hoito Rita Simola."— Esityksen transkriptio:

1 Avannepotilaan hoito Rita Simola

2 Avanne on kirurgisesti tehty ruuansulatuskanavan
eritteiden ulostuloaukko.

3 Paksusuoliavanne Paksusuoliavanne sijaitsee vasemmalla alavatsalla navan alapuolella. On joko pysyvä, jolloin sulkijalihakset poistetaan, tai väliaikainen, jolloin avanne suljetaan yleensä noin 3 kuukauden kuluttua primaarileikkauksesta.

4 Syynä paksusuoliavanteeseen
lähellä peräaukkoa sijaitseva peräsuolen syöpä, jota ei voida poistaa kirurgisesti ilman sulkijalihasten poistoa. Paksusuolen perforoituminen suolitukoksen, divertikkeleiden puhkeamisen tai trauman seurauksena ja synnynnäinen peräaukon puuttuminen lapsilla.

5 Ohutsuoliavanne Pysyvä tai väliaikainen
Syy on yleensä haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti, syöpä tai perinnöllinen paksusuolen polyyppitauti. Sijaitsee navan oikealla puolella.

6 Virtsa-avanne Syynä on virtsarakon syöpä tai joskus krooninen, vaikeasti hoidettava virtsainkontinenssi. Aina pysyvä ja sijaitsee navan oikealla puolella.

7

8 Tarkkailu Avanteen limakalvon vitaalisuus ja väri
Vaalea väri: matala B-Hb Tummanpunainen: verenkiertohäiriö Eloton, kuoliossa oleva: uusintaleikkauksen tarve Tyrän muodostuminen avanteeseen Avanteen pullistuminen ulospäin Iho avanteen ympärillä Ärtyy erityisesti ohutsuoliavannepotilailla. Ihorikkoja syntyy eritteen päästessä iholle.

9 Suolanpuutteen merkkejä
(etenkin ohutsuoliavannepotilailla) suonenveto väsymys voimattomuus janon tunne pahoinvointi pienet virtsamäärät. Laboratoriokokeet P-K, P-Na, B-PVKT, P-Krea

10 Virtsa-avanteen toiminta
Alkaa välittömästi ja toimii useita kertoja vuorokaudessa.

11 Paksusuoliavanteen toiminta
Alkaa yleensä 5. leikkauksen jälkeisenä päivänä ja toimii säännöllisesti 1–2 kertaa/vrk tai joka toinen päivä. Normaali uloste on kiinteää. Ripulointi viittaa suolen toiminnan häiriöön.

12 Ohutsuoliavanteen toiminta
Alkaa miltei välittömästi ja toimii säännöllisesti 2–3 tunnin kuluttua aterioinnista. Normaali uloste on löysää. Ohutsuolierite on osattava erottaa ripulieritteestä

13 Puhdistaminen Sidos poistetaan varovasti tukien toisella kädellä vatsan ihoa, koska avanteen limakalvo vuotaa herkästi verta. Avanne suihkutetaan puhtaaksi. Pesuaineiden käyttöä suoraan avanteeseen vältetään. Kuivataan huolellisesti esimerkiksi talouspaperilla. Avannetta ympäröivälle iholle ei suositella käytettäväksi voiteita, koska ne vaikeuttavat sidosten pysymistä iholla.

14 Vanhan pussin poisto ylhäältä alas

15 Ympäröivän ihon suihkutus ja kuivaus

16 Paksusuoliavanteen pussit
Suljettu pussi, yksi- tai kaksiosainen sidos, joka vaihdetaan, kun suoli on toiminut. Pieni pussi tai avannekorkki, kun suoli tyhjennetään säännöllisesti suolihuuhtelun (irrikaation) avulla, jolloin joka toinen päivä laitetaan 750 ml kädenlämpöistä vettä peräruiskeen tapaan avanteen kautta paksusuoleen.

17 Avannehoidon välineet

18 Yksiosaisia avannepusseja

19 Kaksiosaisia avannetuotteita

20 Ohutsuoliavanteessa käytetään pohjasta tyhjennettävää sidosta, joka vaihdetaan tavallisesti joka toinen päivä. Virtsa-avanteessa käytetään virtsapussia, jossa on takaiskuventtiili. Yöksi laitetaan katetripussi, joka yhdistetään avannepussiin. Ennen uuden sidoksen kiinnittämistä siihen leikataan tarkasti avanteen muotoinen aukko, jotta se suojaa alla olevaa ihoa eritteiltä.

21 Uuden levyn laitto: lämmitys ja silittely ihoon kiinni

22 Uuden pussin kiinnittäminen levyyn Alhaalta ylöspäin

23 Pussin kiinnityksen testaus

24 Iho-ongelmat Jos avanteen ympärillä olevaa ihoa alkaa kirvellä, avannesidos on vaihdettava. Iho-ongelmaa aiheuttavan eritevuodon syy selvitetään. Ärtynyt iho suihkutetaan huolellisesti lämpimällä vedellä ja kuivataan.

25 Sidos tiivistetään pastalla tai tarkoitukseen tehdyillä tiivistysrenkailla.
Erityisongelmissa otetaan yhteyttä paikalliseen avannehoitajaan.

26 Lisätietoja FINNILCO ry on avannepotilaiden yhdistys
Vertaistukea Sopeutumisvalmennus tiedotusta/koulutusta


Lataa ppt "Avannepotilaan hoito Rita Simola."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google