Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Kansantaudit.
Ääni!.
IgE-laboratorioanalytiikka atopian diagnostiikassa, 2013
Allergiat s
SÄDEHOITO.
Kotitehtävä.
Allergiat.
Fotosynteesi.
Allergiat.
Allergiat.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
TERVEET HAMPAAT RAIKAS HYMY! Turun kaupunki Suun terveydenhuolto.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
EYKARYOOTTEIHIN ELI AITOTUMAISIIN KUULUVA HYVIN RUNSASLAJINEN KUNTA SIENET.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
Tutkinto alkaa ja päättyy Alkaa ensimmäisestä osallistumiskerrasta ◦Jos aloittaa syksyllä 2016 jollain aineella,… …pitää pakolliset kirjoittaa viimeistään.
5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
ALKIONKEHITYS Ravinnonsaanti: Kudosten ja elinten synty:
Ilma.
Öljyn kuljetus Itämerellä ja siihen liittyvät riskit
Allergiassa immuunipuolustus reagoi poikkeavalla tavalla - tunnistaa aiheuttajan viholliseksi ja alkaa puolustautua  allergisen elimistössä on vasta-aineita.
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Osteoporoosi (luukato)
Kotihoidon asiakkaiden tyytyväisyys LLKY:n kotihoitoon
AKUUTTI TULEHDUS ja KUDOSVAURIO
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
ERIKOISJOUKKUEET ”Erikoisjoukkueilla” viitataan yleensä kolmanteen joukkueeseen hyökkäyksen ja puolustuksen lisäksi. Erikoisjoukkueita käytetään, kun yritykseen.
Eliöt rakentuvat soluista
Tupakan uho ja tuho    .
18. Poikkeuksia mendelistisissä lukusuhteissa
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
Norssin kerhot
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
ILMAKEHÄ.
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
diabetes mellitus tai sokeritauti
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
SYÖPÄ.
Vaahtera.
Vesivoima.
Psyykkinen terveys.
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Tyynenmeren jätelautta
Kevään 2018 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Pöytätennis.
Kuntoutuksen kuumat perunat
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Lämpö ja infrapunasäteily
VAIHTO-OMAISUUDEN HANKINTAMENON JAKSOTTAMINEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ
Esityksen transkriptio:

Allergiamekanismit Aleksi Lamminen

Johdantoa Immuunireaktiot ovat tärkeitä elimistön puolustuksen kannalta. Reaktioihin kuuluu sekä vasta-aineita että immuunipuolustuksen soluja. Joskus reaktiot saattavat kuitenkin olla liian voimakkaita tai väärinsuunnattuja jolloin ne ovat elimistölle haitallisia. Säätely voi olla perinnöllinen tai opittujen ominaisuuksien tulosta

Yliherkkyyksien luokittelu Luokitellaan neljään tyyppiin 1. Välitön yliherkkyys (IgE) esim. allergiat 2. Sytotoksinen, vasta-aineriippuvainen esim. AIHA 3. Immuunikompleksitauti esim. SLE 4. T-soluvälitteinen esim. kosketusallergiat, mantoux-testi, keliakia jne.

IgE-välitteinen välitön yliherkkyys IgE-välitteiset yliherkkyysreaktiot eli allergiat ovat yleisin yliherkkyyden muoto. Näistä kärsii jopa puolet teollisuusmaiden asukkaista. Allergiat ovat usein lieviä, mutta voivat myös johtaa kuolemaan anafylaktisen sokin kautta Voidaan jakaa kahteen vaiheeseen: herkistymisvaiheeseen eli induktioon ja varsinaiseen allergiseenreaktioon

Herkistyminen Induktiovaiheessa allergeeni päätyy elimistöön, jossa antigeenia esittelevä solu kuljettaa sen imusolmukkeeseen. Siellä eräät T- auttajasolut kypsyvät ja erittävät sytokiinejä, jotka indusoivat B-soluja IgE:tä tuottaviksi soluiksi. IgE-molekyylit tarttuvat syöttösolujen pintaan.

Varsinainen allerginen reaktio Elimistöön myöhemmin joutuva allergeeni kohtaa syöttösolun allergeenille spesifiset IgE-vasta-aineet. Syöttösolu degranuloituu eli vapauttaa varastorakkulansa. Tärkeimmät vapautuvat aineet ovat histamiini, hepariini, kemotaktiset aineet ja eräät entsyymit. Välittäjäaineet aiheuttavat allergisen reaktion. Näiden aineiden puoliintumisaika on melko lyhyt. Syöttösolut tuottavat myös pitkäaikaisempia välittäjäaineita jotka houkuttelevat paikalle lisää tulehdussoluja

T-soluvälitteiset reaktiot Aikaisemmin herkistyneiden T-solujen aiheuttamia. Nämä solut aktivoituvat kun ne kohtaavat antigeenipeptidinsä HLA- molekyyliin sitoutuneina.

Kosketusyliherkkyys Tyypillisiä herkistymistä aiheuttavia aineita ovat nikkeli ja eräät kasvit kuten myrkkymuratti Ensimmäistä kertaa altistuttaessa epidermiksen Langerhansin solut kuljettavat antigeenin imusolmukkeisiin, joissa tapahtuu T-solujen aktivaatio. Seuraavalla kerralla aiheutuu T-solujen aktivaatio

Lähteet Immunologia Duodecim